به گزارش میراثآریا بهنقل از روابط عمومی مجموعه فرهنگیتاریخی سعدآباد، در این نمایشگاه نمونه هایی از آثار قلمکاری نفیس از دوره قاجار مربوط به قرن سیزده ه.ش شامل لباس بچه گانه، کلاه، رومیزی و پرده های قلمکار از نادیده های آرشیو موزه مردم شناسی سابق و همچنین چند اثر از دوره ی پهلوی شامل کت و چندین پیراهن که تاکنون در مخزن موزه نگهداری می شده برای اولین بار به نمایش در می آید.
هنر قلمکاری در اصل نوعی طرح اندازی بر روی پارچه های پنبه ای است. در این هنر، طرحهایی را بصورت دستی توسط مهرهای چوبی طرح دار روی پارچه رسم می کنند.
این هنر را بدین دلیل «قلمکار» میخوانند که در گذشته ی دور با قلم بر روی پارچههای پنبه ای (و احتمالاً ابریشمی) طرحهای مورد نظر را نقاشی و سپس با مواد شیمیایی ویژهای نسبت به تثبیت رنگها اقدام میكردند، لیكن به دلیل فقدان هماهنگی لازم بین نقوش و نیز از آنجا كه این كار مستلزم صرف وقت فراوانی بود تكامل تدریجی قلمكار سازی باعث شد تا برای دسترسی به تولید بیشتر و همچنین ایجاد هماهنگی و یكنواختی نقوش، استفاده از مهرهای چوبی جایگزین استفاده از قلم شود و برای استفاده عمومی از پارچههای قلمكار، نقش اندازی بر روی كتان، چلوار، كرباس و سایر انواع پارچه نیز رواج یابد.
ساختمان موزه پوشاک سلطنتی، در واقع کاخ تابستانی شمس پهلوی (خواهر تنی محمدرضا پهلوی) است که در سال 1314- 1318 ه.ش ساخته شده است.
این کاخ با مساحتی حدود 2600 متر مربع شامل: دو طبقه و یک زیرزمین است که پس از نقل مکان شمس پهلوی به مهرشهر کرج به مکانی برای نگهداری اشیاء و ظروف قیمتی تبدیل شد و در 1373 به موزه مردم شناسی، در 1388 با تغییر کاربری به موزه تاریخ معاصر تبدیل شد و هم اکنون نیز با عنوان \"موزه پوشاک سلطنتی\" محلی برای نمایش پوشاک دربار پهلوی و اقوام ایران زمین است.
انتهای پیام/