زباله ‎دان سنگی موجود در عرصه تاریخی آتشکده سرمسجد جمع ‎آوری شد

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مسجدسلیمان از جمع‌آوری جایگاه ایجادشده انباشت زباله در عرصه اثر باستانی آتشکده سر مسجد خبر داد.

به‌گزارش میراث‌آریا به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خوزستان، سهراب حسنوند اظهار کرد: «سال‌ها پیش شهرداری شهرستان به‌منظور انباشت و جمع‌آوری زباله‌های منطقه و اهالی سر مسجد، جایگاهی با سنگ، به ابعاد چهار در چهار در عرصه اثر باستانی آتشکده سر مسجد احداث کرد. این موضوع در سال‌های اخیر با اعتراض اصحاب رسانه، گردشگران، دوستداران میراث‌فرهنگی و نیز تشکل‌های مردم‌نهاد مواجه شد.»

او بابیان این‌که این افراد در فضای مجازی این اداره کل را از موضوع آگاه کردند، ادامه داد: «در نشستی که به همراه یکی از مسئولین تشکل‌های مردمی با دادستان شهرستان داشتیم، او دستور تخریب و جمع‌آوری این زباله‌دان را صادر کرد.»

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مسجدسلیمان افزود: «بر اساس این دستور، مکان موصوف نیز تخریب، جمع‌آوری و به بیرون از منطقه سر مسجد انتقال داده شد.»

آتشکده یا معبد سر مسجد یکی از مهم‌ترین مکان‌های تاریخی و باستانی استان خوزستان است که در شمال شرقی شهر مسجدسلیمان قرار دارد. این آتشکده بنایی متعلق به قرن هفتم قبل از میلاد است که بنا بر نظر برخی کارشناسان، معماران برای ساخت تخت جمشید از آن الهام گرفته‌اند. نوع معماری این بنا، آتشکده جاویدان اورارتویی است که مهم‌ترین مشخصه آن استفاده نکردن از ملات و گذاشتن سنگ خشک‌روی سنگ خشک دیگر است. بنا به نوشته‌های پروفسور گیرشمن، باستان‌شناس فرانسوی در کتاب «ایران از آغاز تا اسلام» تخت جمشید نیز با استفاده از همین الگو ساخته‌شده است.

این معبد که درگذشته‌های دور همواره در آن آتشی افروخته بوده مشرف‌به سفه سر مسجد است که به گفته مورخان مقر حکومتی پارس‌ها بوده است. آتشکده سر مسجد، به دستور یکی از پادشاهان بزرگ هخامنشی ساخته‌شده است.

محراب آتشکده متعلق به قرن هفتم و  هشتم قبل از میلاد است که شامل یک سکو به اندازه‌های ۲۰ در ۲۵ پا است. در بخش شرقی محراب قسمتی که اکنون آتشکده هست برای عبادت ایرانیان بناشده بود.سمت غرب ایران مقدس ویژه خدایان یونانی بوده و در سمت غربی آتشکده سه معبد برای سه تن از خدایان قدیم اختصاص داشت.

یک پلکان به عرض ۲۵ متر مؤمنان را به روی صفه نزدیک محل مقدس هدایت می‌کرد و ازآنجاکه در پایان مراسم نیایش نباید از همان راه که آمده‌اند بازگردند، یک پلکان دیگر در گوشه دیگر ضلع شرقی برای پایین رفتن ساخته بودند. به عقیده پروفسور گیرشمن سابقه استقرار یکی از قبایل پارس در مسجدسلیمان به اواخر قرن هشتم قبل از میلاد می‌رسد.

ظروف سفالی، سکه‌های قدیمی، مجسمه‌های باستانی و آثار کهنی از این بنای تاریخی به‌دست‌آمده است که در موزه‌های داخل و خارج نگهداری می‌شوند. همه‌ساله از سراسر ایران و حتی خارج از کشور جهانگردانی برای بازدید از این اثر ارزشمند باستانی به استان خوزستان سفر می‌کنند.آتشکده سر مسجد در سال 1316 و با شماره 300 به فهرست آثار تاریخی ملی و باستانی کشور به ثبت رسید.

انتهای پیام/

کد خبر 1398070637

برچسب‌ها