نشست تخصصی تکیه دولت تهران برگزار شد

نشست تخصصی تکیه دولت (مربوط به عصر ناصری) عصر دوشنبه 8 مهر ماه در موزه آبگینه تهران برگزار شد.

به‌گزارش میراث‌آریا به نقل از روابط‌عمومی اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی تهران، این نشست تخصصی باهدف بررسی و پاسداشت آیین‌های عاشورایی کهن با محوریت تکیه دولت به بهانه تلاقی هفته گردشگری و روز تهران با ایام سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع)، برگزار شد.

تکیه دولت، از نمادهای تهران دوران قاجار و از مراکز اصلی و مهم برگزاری مراسم سوگواری ایام محرم بوده است.

برگزاری این مراسم با حضور احمد مسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران، محسن شیخ‌الاسلامی معاون میراث‌فرهنگی استان تهران، سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم، ناصر تکمیل همایون جامعه‌شناس و تاریخ‌نگار و علیرضا قاسم خان نویسنده کتاب تکیه دولت در سالن همایش زنده‌یاد عباس کیارستمی بنیاد سینمایی فارابی واقع در موزه آبگینه بزگزار شد.

در این نشست به‌پاس زحمات استاد ابوالحسن میرزاعلی نقال پیشکسوت، از طرف موسسه هنرمندان پیشکسوت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لوح تقدیری به او اهدا شد.

مسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران بابیان این‌که تکایا همواره محلی برای برنامه‌های مذهبی و سوگواری‌ها بوده است، گفت: «تکیه نفر آباد شهرری، قدیمی‌ترین تکیه در تهران است که در دوره شاه‌عباس دوم صفوی تأسیس‌شده است.»

او ادامه داد: «از دوره شاه‌طهماسب صفوی بنا به اسناد موجود تکایای مختلفی داریم که توسط اصناف، محله‌ها و شخصیت‌ها بانفوذ ایجادشده است.»

محسن شیخ‌الاسلامی معاون میراث‌فرهنگی استان تهران گفت: «شکل و فرم تکایا در این دوران متأثر از قیام عاشورا و بازنمایی این موضوع است.»

او اظهار داشت: «با ثبت این حسینیه‌ها و تکایا به‌جای مانده، توانسته‌ایم از میراث ناملموس گذشتگان خود، به‌خوبی مراقبت کنیم.»

ناصر تکمیل همایون جامعه‌شناس و تاریخ‌نگار افزود: «از گذشته‌های دور مراسم سوگواری به‌صورت فردی، خانوادگی، محله‌ای و اجتماعی در ایران وجود داشته است.»

این ساختمان قسمت جنوب شرقی کاخ گلستان و در جنوب غربی شمس‌العماره، شمال سبزه‌میدان و روبه‌روی مسجد شاه تهران قرار گرفته بود.

ساختمان تکیه در سه‌طبقه و به شکل گِرد و آجری به قطر تقریبی شصت متر و به بلندای ۲۴ متر با مساحت حدود ۲۸۲۴ مترمربع بود. در میانه صحن تکیه، سکوی گردی وجود داشت که برای اجرای تعزیه در نظر گرفته‌شده بود.

تکیه دولت پس از سال‌ها ویرانه ماندن، سال ۱۳۲۵ برای ساخت شعبه بانک ملی در بازار تهران، تخریب و بیشتر عرصه آن زیربنای بانک شد.

انتهای پیام/

کد خبر 1398070931

برچسب‌ها