بهگزارش میراثآریا به نقل از روابطعمومی اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی، علی محمدی بابیان این مطلب افزود: «در شهر بایگ انواع مختلف انگور کاشته میشود، پخت شیره انگور در این شهر و روستای بسک قدمتی دیرینه دارد و جز سنت گذشتگان است، این آیین همچنان به روش سنتی اجرا میشود.»
او تصریح کرد: «برای پختن شیره انگور از حلوای جوزی استفاده میشود به همین دلیل قرار است این حلوا بهعنوان میراث سنتی بایگ ثبت شود.»
رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تربت حیدریه اظهار کرد: «شیره یکی از خوراکیهای سنتی منطقه بایگ محسوب میشود، به همین دلیل انگور و محصولات آن ارزش خاصی میان مردم دارد. بایگی ها با جمعآوری انگورهای باغ خود محصول تولیدی را در کارگاههای شیرهپزی به شیره انگور تبدیل و برای مصارف غذایی و تهیه حلواجوزی که مهمترین سوغات زمستانه بایگ بوده راهی بازار میکنند.»
او افزود: «شیره انگور دارای مقادیر فراوانی ازویتامین آ، ب و ث است که برای بیماریهای کمخونی، ضعف عمومی بدن، سرفههای مزمن و لاغری مفرط بسیارتاثیرگذار است.»
شیره انگور در فرایندی پیچیده درکارگاهای سنتی شیره انگور که در اصطلاح محلی به آن \"چِرَخ \" میگویند تولید میشود، در این روش انگورها در حوضی ریخته شده و بهوسیله چوب به مدت سه ساعت ضربه میخورد تا آب انگور کامل گرفته شود، در ادامه به آن خاک مخصوصی به نام خاک شیره انگور اضافه میکنند تا شربت انگور زلال وترشی آن گرفته شود، این خاک بسیار سخت و سفت است و از ارتفاعات بایگ تهیه و مهمترین عامل برای از بین بردن ترشی آب انگور محسوب میشود، سپس در دیگهای مسی به مدت پنج ساعت جوشانده میشود تا شیره کاملاً سفت و آماده مصرف شود.
انتهای پیام/