بهگزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گیلان، روستای قاسمآباد که اصالت، رنگ و قدمت چادرشب بافیاش پای گردشگران خارجی را نیز به این دهکده که پیشتر لباس محلی آن آوازه جهانی داشت باز کرده است، در تاریخ ۱۱ تیرماه سال ۹۷ از سوی شورای راهبردی انتخاب شهرها و روستاهای ملی بهعنوان روستای ملی چادرشب بافی ثبت شد و نامزد ۲۰۱۹ جمهوری اسلامی ایران برای ثبت جهانی است.
به همین منظور استان گیلان در خردادماه ۹۸ بهمناسبت هفته صنایعدستی میزبان ناظران بینالمللی شد.
در سفر غاده حجاوی رئیس شورای جهانی صنایعدستی در منطقه آسیا و اقیانوسیه و ناظران بینالمللی از روستای یادشده در تاریخ مذکور بهمنظور بررسی پروپوزال و پرونده پیشنهادی ایران، پروپوزال ثبت جهانی چادرشب بافی قاسمآباد مورد پذیرش واقع شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان ثبت جهانی چادرشب بافی را یاریگر برندسازی، تجاریسازی، صادرات و توسعه گردشگری خارجی میداند.
شهرود امیرانتخابی در ارتباط با آماده شدن ثبت جهانی چادرشب بافی قاسمآباد اظهار داشت: «روستای قاسمآباد در صورت ثبت جهانی؛ یازدهمین شهر و روستایی در کشور خواهد بود که با محوریت صنایعدستی به ثبت جهانی میرسد.»
او با بیان اینکه کمیت مهم نیست بلکه دغدغه شورای ثبت جهانی چادرشب بافی توسعه اقتصادی و تجاریسازی صنایعدستی است، افزود: «متأسفانه بهرغم اینکه ایران جزو سه قدرت صنایعدستی دنیاست اما تولید ثروت و ارزآوری آن از این تولیدات ناچیز است و گیلان نیز از موضوع مستثنا نیست.»
امیرانتخابی ادامه داد: «صنایعدستی، انتقالدهنده هویت است و با توسعه گردشگری ارتباط مستقیم دارد ازاینرو ۲۴ هزار هنرمند شناساییشده در استان نیازمند حمایت جدی هستند و باید تلاش کرد از طریق صنایعدستی؛ گردشگری و ورود گردشگران خارجی را رونق بخشید.»
او با بیان اینکه ثبت جهانی، رقابت است از همه متولیان استان خواست یاریگر ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در راستای ثبت جهانی ماسوله، قلعه رودخان و روستای قاسمآباد باشند.
زیبا خسروانی هنرمند چادرشببافی است که دانشآموخته زبان انگلیسی است دراینباره میگوید: «چادرشب بافی هنری است به یادگار از پیشینیان گیلانی که رنگ از طبیعت برگرفتند و نگاره به نگاره نقش آفریدند و اینک بهرغم کمرنگتر شدن این هنر اما به امروز رسیده و همه در پی راهی هستند تا برای آیندگانمان مانا شود.»
او ادامه داد: «هنر دستی چادرشب بافی در هجوم تکنولوژی و دنیای ارتباطات و در پیچاپیچ گذر زمان از میان دهها رشته صنایعدستی گیلان دوام آورد، ماندگار ماند و با نام سوغات سر از کشورهای دور درآورد و آوازه قاسمآباد رودسر را در جایجای کشور و جهان پراکند و اینک با تدابیر مسئولان خرسندیم و میدانیم با ثبت جهانی این اثر، یادگار نیاکانمان از گزند فراموشی در امان خواهد ماند.»
خسروانی میگوید: «تصور کنید پوششی از پشم و ابریشم رنگبهرنگ همه شاد و نقشهای انتزاعی در پود نمودار شده و رنگ زمینه بیشتر قرمز در طبیعتی بکر و یکدست سبز که در طرفی اسبها دوانند و در طرفی ابرها در حرکت، چگونه جلوه میکند.»
قاسمآباد رودسر دهکدهای است واقع در شرق گیلان که قدمتش با کوبش تاروپود زنان و دختران در چلهکشی و برآوردن چادرشبهای رنگرنگ عجین گشته و اصالت همین رنگ و قدمت، پای گردشگران خارجی را نیز به این دهکده که \"پیشتر لباس محلی آن آوازه جهانی داشت\" باز کرده است.
چادرشب بافی، نوعی بافت پارچه محلی در طرحهای چشمنواز شانه گل، قالی گل، گلیم گل، سرو گل، چهلچراغ، طرح پرند، گلیم گل، بوته چرخ و طرحهای دیگر است که از نخهای پنبهای، پشم و ابریشمی خلق میشود؛ در گذشته بیشتر و امروز کمتر، زنان هنگام شالیکاری بر کمر خویش بسته و میبندند؛ در روزگار جدید این نوع پارچه با کاربردهای جدید چون روتختی و رومیزی، طراحی لباسهای امروزی و.. مورداستفاده قرار گرفته و در جهیزیه دختران قرار میگیرد.
چادرشب بافی قاسمآباد گیلان که نشاط، نشانه بارز رنگهایش بود میرفت تا اندود سیاه به خود بگیرد اما این اقدام و شاید حمایتهایی دیگر، نشاط گمگشته را به رنگهایش بازگرداند.
به گفته چادرشب بافان قاسمآباد برای زنان قاسمآباد عشق رنگ است، زن رنگ است، مرد رنگ است، بچه رنگ است، زندگی رنگ است اما برای بافتههای اینهمه رنگ تسهیلات لازم است تا نسل جوان این هنر دیرینه را همچنان پی بگیرد.
روستای قاسمآباد با عنوان روستای ملی چادرشب بافی، دومین روستا پس از فشتکه خمام با نشان ملی حصیربافی است که از گیلان به ثبت ملی میرسد.
هرسال تعداد محدودی از روستاها و شهرهای دارای شرایط ویژه در راستای حمایتهای مادی و معنوی از روستاها و شهرهای دارای صنایعدستی شاخص و سابقه تاریخی آنها به دبیرخانه ثبت روستاها و شهرهای ملی به وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی معرفی میشوند که سال گذشته این اقدام انجام شد و قاسمآباد با نشان چادرشب بافی به ثبت ملی رسید.
روستای قاسمآباد چابکسر از توابع شهرستان رودسر (به علت رواج چادرشب بافی در منطقه و ویژگیهای آن و همچنین اشتغال بیش از ۶۰۰ نفر از بانوان این روستا در این رشته صنایعدستی)، بهعنوان روستای ملی چادرشب بافی ثبت شده که این امر موجب شده، هنرمندان با انگیزه بیشتر و همچنین با برند ملی چادرشب بافی در توسعه این رشته اهتمام بورزند.
در سال ۱۳۹۴ استاندارد ملی چادرشب بافی (ویژگیها و آئین کار) تدوین شد و در دو سال گذشته، این روستا نشان جغرافیایی چادرشب بافی را دریافت کرده است.
با توجه به ظرفیتهای غنی فرهنگی همچون لباس محلی قاسمآباد، چادرشب بافی و جاذبههای طبیعی تلاش میشود تا از این ظرفیتها برای جذب گردشگر و توسعه گردشگری در استان بهره گرفته شود.
انتهای پیام/