تمهیدات بهداشتی ویژه در حرم مطهر رضوی

کنجِ دیوار رو به گنبد طلایی ایستاده و چشم هایش از اشک سرخ شده است، قطره های اشک یکی یکی، راه گونه هایش را پیش می گیرند و زیر ماسک محو می شوند؛ با وجود ماسک مشخص نیست، اما حتم دارم زیرلب با امام مهربانی ها حرف می زند. کسی چه می داند؛ شاید از چیزی می گوید که نمی تواند برای کسی آن را بازگو کند؛ اما اینجا فرق دارد، اینجا مأمنِ دل شکسته ها و پناهِ غریبه هاست.

ویروس کرونا و اقدامات پیشگیرانه به دغدغه‌ ای همگانی تبدیل شده است، صبح که چشم باز می کنیم، دائم به فکر شست وشوی دست ها و کارهایی هستیم که مبادا به این ویروس مبتلا شویم یا خدای ناکرده آن را به دیگران انتقال دهیم. با توجه به اینکه سرعت انتقال این بیماری بالاست، باید مراکزی که تجمع افراد در آن بیشتر است، ضدعفونی شود. اولین و بزرگ ترین جایی که در مشهد پر از رفت و آمد و جمعیت است، حرم مطهر رضوی است که در طول شبانه روز زائران و مجاوران زیادی برای زیارت به این مکان مقدس می روند. آستان قدس رضوی نیز به منظور جلوگیری از شیوع این بیماری، روزانه طی چند نوبت همه اماکن متبرکه را ضدعفونی می کند. گزارشی که می خوانید، روایتی است از اقدامات پیشگیرانه ای که در صحن های حرم مطهر رضوی برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا در حال انجام است.

بازرسی بدنی با دستگاه هوشمند

قبل از ورود به حرم، بنر بزرگ برای اطلاع رسانی روش های پیشگیری از شیوع کرونا نصب شده است که در ابعاد کوچک تر داخل صحن های حرم نیز مشاهده می شود تا مردم با نیم نگاهی به آن، اگر اقدام پیشگیرانه ای را فراموش کرده اند، به یاد آورند. هنگام ورود به حرم، دیگر خبری از بازرسی با دست نیست. هرچند خادمان با دستکش و ماسک در محل حاضر هستند، بازرسی با یک دستگاه هوشمند انجام می شود و با نزدیک کردن به بدن فرد سر تا پای او را بازرسی می کنند.

شست و شوی کف رواق ها و صحن ها

پس از ورود به صحن، تعدادی از کارکنان حرم دور تا دور صحن ها را جارو می زنند. یکی از نیروها نیز با ماسک، بینی و دهان خود را پوشانده است، دستگاه پر از محلول ضدعفونی را مانند کوله ای بر پشت خود سوار کرده است و با فشردن شاسی آن، سطوح را ضدعفونی می‌کند؛ دائم درحال راه رفتن است و حواسش به این هست که مبادا سطحی جا بماند. سبدها، جامهری ها، در و پنجره ها و شیرهای آبخوری ها، صندلی وسایلی که زائران را بین صحن ها جابه‌جا می کنند و هر سطح دیگری را که امکان وجود ویروس روی آن هست، ضدعفونی می کند. البته آن طور که در خبرها آمده است، در این راستا شست و شوی کف رواق ها و صحن ها با مواد ضدعفونی کننده در طول روز چند بار انجام می شود؛ همچنین ضدعفونی کردن در های حرم، جاکتابی ها و جامُهری ها، دیوار ها و ... نیز در دفعات مختلف در طول روز انجام می گیرد.

ضدعفونی 24 ساعته حرم

با یکی از نیروهایی که در حال تمیز کردن صحن است، صحبت می کنم. می گوید: حرم 24 ساعته ضدعفونی می شود. همین فردی که در حال پخش ضدعفونی است، نفر پنجمی است که از صبح آمده است. هر نیم ساعت یک نفر می آید و این محلول را روی سطوح می ریزد. دستگاه های بزرگ‌تری هم برای ضدعفونی هست که بیشتر برای داخل رواق ها استفاده می شود.

او ادامه می دهد: جلو ضریح و پنجره فولاد را بسته ایم تا برای جلوگیری از شیوع این ویروس، مردم به آن دست نزنند. باید بدانیم که هر جای حرم امام رضا(ع) باشیم، آقا ما را می بیند؛ اشکالی ندارد که این روزها در صحن زیارت کنیم تا شرایط بهداشتی هم برای خودمان و هم مردم فراهم شود. خادمان داخل بعضی صحن‌ها وسیله ای به دست گرفته اند و در آن دود کرده اند؛ زائران نیز هر از گاهی دست هایشان را از روی آن رد می کنند. رواق دارالحجه را با نرده های سفیدی که جلو ورودی آن ردیف شده است، بسته اند.برخی از خادمان و تعدادی از مردم، دستکش به دست دارند یا ماسک زده اند؛ البته در این بین بعضی، هم دستکش به دست کرده اند و هم از ماسک استفاده کرده اند. بیشتر زائران و مجاوران در صحن روی فرش های پهن شده، نشسته اند و زیارت نامه و نماز می خوانند. بعضی خانوادگی و برخی تنها برای زیارت آمده اند؛ از بچه های کوچک گرفته تا زنان و مردان مسن را می توان در صحن دید.

نسبت به روزهای عادی، جمعیت کمتری در حرم حضور دارند، اما زائران ضمن رعایت نکات بهداشتی می توانند زیارت کنند. بعضی از زائران دست به سینه در صحن با گنبد طلایی عکس می اندازند، برخی دیگر از زائران، تماس تصویری یا صوتی با دوست و آشنا گرفته اند، تلفن همراه را به سمت گنبد گرفته اند تا مخاطب آن طرف خط بتواند راحت درد دل هایش را با امام مهربانی ها بگوید.

عذرخواهی از محدودیت های ایجاد شده

صدایی از بلندگو اعلام می کند که «آستان قدس رضوی در راستای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا برای حفظ سلامت زائران و مجاوران برخی محدودیت ها را ایجاد کرده است؛ ضمن عذرخواهی از زائران و مجاوران در این باب، از آنها درخواست همکاری داریم.»

جلو در ورودی برای تشرف خواهران و برادران، خادمی ایستاده است و با دستکش، پلاستیک برای کفش ها در اختیار مردم می گذارد و چند قدم آن‌طرف‌تر یکی دیگر از خادمان، کیسه زباله بزرگی به دست گرفته است تا زائران و مجاوران پس از زیارت، پلاستیک کفش هایشان را داخل آن بیندازند.

داخل حرم می روم و هرچه بیشتر به ضریح نزدیک می شوم، به تعداد جمعیت اضافه می شود، آن قدر که نمی شود فاصله یک متر را با افراد دیگر رعایت کرد. جلو ضریح نرده هایی گذاشته اند تا زائران در یک صف منظم از مقابل ضریح عبور کنند و دست و صورت آن ها با ضریح تماس نداشته باشد؛ خادمان نیز با چوب پر های سبزرنگ به زائران تذکر می دهند که به ضریح دست نزنند، اما در این بین کسانی هستند که دست هایشان را به ضریح می کشند.

نظرسنجی آستان قدس رضوی درباره اقدامات بهداشتی

دوباره به صحن برمی گردم. باز هم یکی از نیروها را در حال ضدعفونی سطوح می بینم. خانمی که ماسک زده است و دستکش به دست دارد، از زائران و مجاوران می پرسد که اگر دوست دارند در نظرسنجی آستان قدس رضوی برای اقدامات بهداشتی که این روزها در حرم مطهر رضوی انجام می دهد شرکت کنند، شماره همراه خود را در اختیار او بگذارند تا بعد با آن ها تماس گرفته شود. آن طور که در خبرها از سوی محمدحسین بحرینی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اعلام شده است «تعداد مشخصی دماسنج لیزری در اختیار خادم یاران سلامت برای تب سنجی زائران قرار گرفته است که در صورت مشاهده زائران دارای علائم تب از آنان درخواست می شود هنگام ورود به اماکن متبرکه، مسائل بهداشتی را رعایت کنند یا ضریح را از دور زیارت کنند.»

درست است که این روزها توصیه می شود برای کاهش ریسک بیماری، مردم تا حد امکان در خانه بمانند و تنها برای کارهای ضروری از خانه خارج شوند، اما خاطرمان باشد که اگر برای زیارت حرم امام رضا(ع) می رویم یا در هر مکان عمومی دیگری قرار می گیریم، برای پیشگیری از بروز این بیماری در خودمان و دیگران، نکات بهداشتی را رعایت کنیم تا به سلامت از این دوران عبور کنیم.

انتهای پیام/

کد خبر 1398121541

برچسب‌ها