منظور از تهدیدات زیستی، تهدیدات انسانساز است که توسط دشمن، عوامل دستنشانده دشمن در داخل و عوامل انسانی بهطور ناخواسته پیش میآید، چون اولویت نخست پدافند غیرعامل زیستی حفظ جان انسانها و به عبارتی حفظ سرمایه انسانی کشور است، لذا از دیدگاه پدافند غیرعامل، حتی اگر عوامل زیستی ناخواسته ایجاد شود وزندگی عموم مردم را تهدید کند، نوعی تهدید تلقی و لازمه کاهش و از بین بردن منشأ نفوذ، شیوع و گسترش و آسیبپذیری به جامعه هدف، همافزایی ملی و مردمی است.
ویروس کرونا (coronavirus) این روزها در سراسر جهان در حال تاختن است. کشورهای بیشماری از آسیا که زادگاه ویروس کووید-19 بوده تا آمریکا در چنبره این ویروس گرفتارشدهاند. کرونا در حقیقت یک خانواده گسترده از ویروسهایی است که منجر به عفونتهای تنفسی از یک سرماخوردگی ساده تا اپیدمی سارس میشوند که در سال 2003 شیوع پیدا کرد. و حالا کووید-19 (COVID-19)، جدیدترین عضو این خانواده با سرعت در حال گسترش است. با در نظر گرفتن اهمیت این موضوع، توصیههای بهداشتی لازم را با شما در میان میگذاریم.
رایجترین علائم کووید-19 عبارتاند از تب، بدندرد و سرفههای خشک. اما برخی بیماران ممکن است آبریزش و گرفتگی بینی، گلودرد یا حتی اسهال را هم تجربه کنند. این علائم معمولاً خفیف بوده و بهتدریج شروع میشوند. بهعلاوه بعضی افراد ممکن است آلوده شوند، اما هیچ علائمی را از خود بروز نداده و احساس بیماری هم نداشته باشند. خوشبختانه در حدود 80 درصد افراد بدون نیاز به درمانهای پزشکی خاص بهبود پیدا میکنند. از هر شش نفری که به ویروس کووید-19 مبتلا میشوند، تنها یک نفر دچار وخامت حال شده و مشکلات تنفسی پیدا میکنند. این افراد شامل افراد مسن، بیماران دارای فشارخون، مشکلات قلبی و دیابت میشوند.
وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، بهمنظور مقابله با آلودگی ویروسی، با تشکیل کمیته پیشگیری و مقابله با بیماری کرونا در وزارتخانه و سیاستگذاری معطوف به پیشگیری را عملیاتی کرده است، لیکن پیشگیری و مقابله مؤثر با آلودگی ویروس، منوط به اتخاذ راهبرد جامع و طراحی راهکارهای میدانی در همه سطوح سازمانی، استانی، ملی است.
در این راستا وظایف نظام سلامت وزارتخانه مبتنی بر شناسایی میزان تهدید و مقابله با آلودگی ویروسی در حوزههای انسانی و فیزیکی و همچنین شناسایی میزان تأثیرگذاری آلودگی ویروسی بر وظایف و مأموریتهای حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در دو بعد درونسازمانی و برونسازمانی حائز اهمیت است:
در بعد درونسازمانی، ستاد و صف وزارتخانه در دو بخش نیروی انسانی و مادی مدنظر است.
با تقسیمبندی نیروی انسانی به کارشناسان حوزههای تخصصی، کارکنان حوزههای عمومی، مأمورین یگان و کارکنان حفاظت فیزیکی و کارکنان خدماتی، با تدوین و ابلاغ برنامه اضطراری فعالیتهای اداری، میتوان کارکرد و وظایف این نیروها را حسب شرح وظایف سازمانی و زمانبندی منعطف خدماترسانی، سازماندهی کرد.
در حوزه فیزیکی، ساختمانهای ستادی، استانی، مجموعهها، سایتها و بناهای فرهنگی-تاریخی و موزهها، اشیا و آثار، اسناد و مدارک فرهنگی- تاریخی، بهعنوان منابع مادی در حوزه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بایستی تحت تدابیر کارشناسی، ویروسزدایی شده و هرگونه آلودگی ویروسی را برطرف کرد.
در بعد برونسازمانی، صنعت گردشگری در دو بخش خدمات مسافرتی و اماکن اقامتی و صنایعدستی در بخش صنعتگران و هنرمندان کارگاهی و در بخش میراثفرهنگی، جامعه مرمتگران و موزهداری، جامعه هدف اقدامات است.
مجموعه اقدامات هماهنگی، همراهی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی با ستاد ملی مقابله با کرونا کشور و پیگیری و اجرای حداکثری مصوبات این ستاد ملی را میتوان وظیفه اساسی وزارتخانه در اتخاذ سیاستهای عمومی دانست.
نهایتاً آنچه اهمیت حیاتی برای مقابله با آلودگی ویروسی کرونا دارد، ضرورت توجه به پدافند غیرعامل زیستی در حوزههای سهگانه میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است. رصد مستمر تمام تهدیدهای بیولوژیک، شناسایی گلوگاههای آسیبپذیری و تعیین و بهکارگیری راهبردهای تخصصی مقابله با آن، ارتقای روحیه جمعی از طریق آگاهی بخشی و اطلاعرسانی صحیح، خوب و بهموقع ازجمله راهبردهای مؤثر در راستای سلامت مردم عزیز کشورمان است.
*کارشناس عالی وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی و مدرس عالی پدافند غیرعامل کشور
انتهای پیام/