اندیشه سالم، مهارت، ظرافت، زیبایی، ابتکار و سلیقه در نازککاری سنندج حرف اول را میزند، گرههای گردو و سنجد که بسیار زیبا وپر نقشاند در دستان ماهر و باذوق هنرمندان سنندجی به هر شکلی که بخواهند درمیآید. علاوه بر مهارت استادکاران سنندجی، تنوع گرههای گردو و سنجد باعث زیبایی دوچندان این محصولات شده است.
نازککاری در سنندج حدود یک قرن و نیم سابقه دارد و به گفته استادکاران نازککار، بانی و بنیانگذار این هنر زیبا در سنندج استاد نعمتالله نعمتیان پدر مرحوم استاد حاج مجید نعمتیان بوده است.
این هنر در سنندج ابتدا با وسایل ساده ابتدایی و درعینحال زیبا انجامشده است و حتی در آن زمان هنرمندان نازککار میز کار نداشتهاند و روی زمین مینشستند و کار انجام میدادهاند تا اینکه در سال 1342 اولین میز کار توسط استاد عبدالحمید نعمتیان نوه استاد مرحوم نعمتالله به شهر سنندج آورده شده است و از آن زمان به بعد کمکم ابزارها و امکانات بیشتر شده و از مشکلات کاری آنها کمکم کاسته شده است.
این هنر در حال حاضر جنبه بازاری پیداکرده است، در حال حاضر منبت و معرق نیز باهنر نازککاری آمیخته و همراه شده و در بیشتر کارها گوشهای از منبت و معرق دیده میشود و دلیل آن سفارش خریداران محصولات است. اما خوشبختانه هنرمندان قدیمی و اصیل نازککار همان روش قبلی را ادامه داده و کارهای بسیار زیبا و باارزش انجام میدهند و بیشتر از گره چوب مخصوصاً گردو و سنجد استفاده میکنند.
هنر نازککاری چوب در نقاط مختلف ایران بخصوص در شهرهایی چون سنندج و ارومیه رواج بیشتری دارد. محصولات تهیهشده توسط نازککاران سنندجی مانند عصا، کیف زنانه، رحل قرآن، میز شطرنج، قلمدان، قاب عکس، جعبه جواهرات، جاسیگاری، جعبه دستمالکاغذی، رویه میز، وسایل زینتی مثل گردنبندهای ظریف، انگشتر و... است.
از اساتید برجسته نازککاری در سنندج میتوان به عبدالحمید نعمتیان، علیاکبر بهزادیان، رشید تقربی، مهدی محبی، توفیق محمودی و... اشاره کرد.
موزه مردمشناسی خانه کرد یکی از موزههای استان است که آثار زیادی از فرهنگ، تاریخ و هنر مردم کردستان و مناطق مختلف کردنشین در آن به نمایش عموم گذاشتهشده است. در این میان آثار دستساز، چوبی و فاخر و بسیار زیبای مرحوم دکتر علیاکبر بهزادیان در غرفهای ویژه بانام خود او در معرض دید بازدیدکنندگان قرارگرفته است، همچنین برخی از آثار بجا مانده از استاد نعمتیان نیز در بخش دیگری از موزه نگهداری میشود. آثار مرحوم استاد بهزادیان ازنظر خلاقیت، ظرافت و مهارت اهمیت زیادی دارد.
انتهای پیام/