امامزاده داوود خرقه، فرصت طلایی سرمایه‌گذاری در فیروزآباد فارس

استان فارس از دیرباز، مهد تمدن و فرهنگ غنی پرباری از آثار، مشاهیر و مفاخر این خطه از سرزمین پرافتخار ایران بوده است و همواره جایگاه آن نزد جهانیان و ایرانیان از اهمیتی ویژه، برخوردار بوده است.

شهرستان فیروزآباد که از شهرهای مهم دوره ساسانی و اوایل اسلام بود، پس از فراز و نشیب‌هایی در دوران مختلف، اکنون نیز در پی گسترش منطقه انرژی پارس جنوبی و همچنین به دلیل قرارگیری در مسیر خلیج‌فارس و بندرهای جنوب، در حال رونق اقتصادی بوده و پروژه‌های تجاری و تفریحی متعددی در این شهر در حال ساخت است. این شهر دورنمای روشنی را برای خود متصور بوده و در حال تبدیل‌شدن به یک شهر تجاری است. فیروزآباد از دیرباز به بندر سیراف و بندر عسلویه جاده مستقیم داشته و همچنین به بندر بوشهر متصل است.

امامزاده داوود (ع) یا امامزاده خرقه سید داوود فهلوی یکی از اماکن مذهبی شهرستان فیروزآباد به شمار می‌آید و در روستایی به نام خرقه واقع‌شده است و صاحب‌نظران انتساب خرقه به سید داوود را سینه‌به‌سینه روایت کرده‌اند و به نظر می‌رسد که روستای خرقه همان (فهلو) (پهلو) سابق است که در اثر گذشت زمان به سر زبان‌ها افتاده است.

بر اساس اخبار منتشرشده رسانه‌ها، سید داوود فهلوی از مریدان شیخ ابواسحاق کازرونی، شیخ مرشد بود که خود مرید شیخ حسن آکار فیروزآبادی و ایشان مرید شیخ کبیر معروف به عبدالله خفیف شیرازی بود. سید حیات شیخ ابواسحاق را درک نکرد ولی باروح او ارتباط قلبی داشت و خرقه او به ایشان رسید و در حال حاضر خرقه سید نزد فرزندان ایشان در روستای «فهلو» که کسی الآن مطلع نیست قرار دارد.

امامزاده داوود فیروزآباد در یک دره باصفا، کنار جاده فیروزآباد به فراشبند ابتدای روستای امام‌زاده داوود واقع‌شده است.

به گفته رضا نوروزی پژوهشگر باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس، این بنا نیز یکی از شاخص‌ترین بناهای منطقه است که در طول زمان دچار تغییر و تحولات زیادی شده است. این بنا که از مصالح سنگ و گچ ساخته‌شده است به‌احتمال‌زیاد بر روی یکی از چهارطاقی‌های دوره ساسانی بناشده است. با توجه به عملیات پی‌گردی که روی کف بنا انجام‌گرفته تغییرات مهمی در این قسمت‌ها به چشم می‌خورد. بنای فعلی بنایی است گنبد دار که دارای یک فضای اصلی با 10 ضلع است. درواقع، شواهد نشان‌دهنده این است که سقف گنبد یک‌بار فروریخته و مجدد مرمت‌شده است و از چوب درخت سرو کوهی جهت مهار کشی گنبد استفاده‌شده است. در حال حاضر ساختار فعلی بنا مربوط به قرن هفتم بوده که در دوره‌های بعد من‌جمله دوره قاجار، الحاقاتی به آن اضافه‌شده است و در سال‌های اخیر هم توسط اداره کل استان فارس، تعمیرات و مرمت‌هایی بر روی این بنا صورت گرفته است.

این بنا معماری خاصی دارد و تغییر اشکال چهارضلعی طبقه اول به هشت‌ضلعی طبقه دوم و گنبد مدور طبقه سوم به مسجدالاقصی شباهت دارد و حجره‌ها، رواق‌ها و صفه ورودی آرامگاه و حجره‌های اطراف حیاط که خانقاه به نظر می‌رسد محل درس و بحث و همچنین کسب فیض و سیر و سلوک مریدان شیخ بوده است.

هم‌نشینی این بندرها بستر محیطی منحصربه‌فرد و کم‌نظیر تنگ خرقه با طبیعت باصفای اطراف آن از دیدنی‌های ارزنده شهرستان فیروزآباد و استان فارس است که هم بازدید از آن به همه دوستداران طبیعت و ایران‌گردی توصیه می‌شود و هم این امکان را می‌دهد که به‌عنوان یک فرصت برای تعریف مقصد گردشگری برای زائران و گردشگران تاریخی و طبیعی فراهم آید.

به‌طور مثال از جاذبه‌های طبیعی اطراف آن به چشمه خرقه، چشمه دروغ‌زن، دالان بهشت، دشت کل (کیالک) و سیاه‌چال و ... و از جاذبه‌های فرهنگی آن به بافت روستایی و برگزاری آداب‌ورسوم سنتی خاص آن می‌توان اشاره کرد.

با توجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد بنا، باید در راستای تأمین اعتبارات موردنیاز برای بازآفرینی و باز زنده سازی اثر مذکور اقدامات ویژه‌ای لحاظ شود؛ هرچند طی سال‌های اخیر با توجه به محدودیت‌های اعتباری، صرفاً به مرمت استحفاظی و اضطراری حجره‌های پیرامون و پوشش استحفاظی با استفاده از اندود کاه‌گل انجام گردیده که امید است در ادامه، این مهم با اهتمام و توجه بیشتری تداوم پیدا کند.

   گزارش از  سعید زحمت‌کشان*

انتهای پیام/

کد خبر 1399013171

برچسب‌ها