به گزارش میراثآریا به نقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، سیدعبدالمجید شریفزاده رئیس گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه، امروز 8 بهمن ماه با اعلام این خبر گفت: «تک چهرهنگاری در عصر قاجار به اوج خود رسید و ویژگیهای انسانی تحت عواملی تغییر کرد.»
او افزود:«هنر نقاشی و نگارگری متأثر از هنر اروپایی، به سمت طبیعتپردازی و فاصله گرفتن از فرمهای تجریدی و انتزاعی متمایل شد و فضایی با چشمانداز نقوش متنوع گیاهی و انسانی بوجود آورد.»
شریفزاده از ویژگیهای نقوش این دوره را تأکید بر شاخصههای اروپایی نظیر سایهپردازی و پیکرنگاری دانست و تصریح کرد: «کاربرد رنگهای متنوع و جدید مانند قرمز، نارنجی و صورتی در این دوره متداول شده بود و این نقوش نوعی تعامل هویتی با شرایط جامعه را نشان میداد.»
به گفته رئیس گروه پژوهشی هنرهایسنتی، در این دوره انسانهایی اشرافی با چهرههای شاد و متبسم، چهرههایی با حالت سه رخ و ساده شده، بدنهایی به حالت نیم تنه با لباسهایی به شکل چند خط ساده در رنگهای لاجوردی، قرمز مایل به قهوهای و سفید ترسیم میشدهاند.
او نقوش راهراه و فلس مانند بر روی لباسها، گردنبند مروارید، موهای فر داده شده و لباسهای اروپایی با یقۀ باز را از مشخصههای نقوش درباری آن دوره خواند و گفت: «از این رو سعی بر آن شده در این اثر نقوش انسانی با تکنیک هفترنگی و رولعابی با توجه به دانش روز بر روی بشقاب انجام گیرد.»
شریفزاده با بیان اینکه شبیهسازی از نقوش چهرهنگاری لوحهای قاجاری بر روی بشقاب سفالی به قطر 30 سانتیمتر با روش زیرلعابی و آبرنگی توسط رعنا بهرامیفر انجام شده افزود: «نمونه حاضر برگرفته از بشقاب سفالی با طرح بزمی و از تولیدات اواخر دوره قاجار است که در تهران ساخته میشده و بیشتر بر نقوش تاریخی، سلطنتی و مضامین میدان جنگ و صحنههای روزمره و بزمی تاکید داشته و در حال حاضر در موزه هنرهای اسلامی مالزی نگهداری میشود.»
رئیس گروه پژوهشی هنرهای سنتی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری از خصوصیات این کار بر ترکیببندی مقامی در آن اشاره کرد که خدمه به شکل ریزتر در پایین و شخصیتهای اصلی به شکل بزرگتر در بالا تصویر شدهاند و گفت: «اصولا از شاخصهای این دوره و این اثر وجود تقارن محوری در ایجاد تعادل در تصویر است.»
او در ادامه با اشاره به روند انجام این طرح اظهار داشت: «پس از انتقال نقوش، قلمگیری و لعابگذاری با تکنیک زیرلعابی و آبرنگی بر روی بدنههای سفالی لایۀ رویی آن با حالتی شیشهای و شفاف فیکسه شده و برای پخت در دمای 960 درجۀ سانتیگراد آماده میشود.»
انتهای پیام/