بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، معصومه نیکنیا دانشآموخته دوره دکتری علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه خوارزمی و امید حجتی مدیر و برنامهنویس ارشد پروژه نرمافزاری ققنوس شرکت نوسا مدرسان این کارگاه تخصصی در دو ساعت به تشریح مطالبی در خصوص کاربرد الگوی مرجع مفهومی«سیداک» در ساماندهی اشیای موزهای خواهند پرداخت.
در سالهای اخیر بحث علوم انسانی دیجیتال و استفاده از ابزارهای دیجیتال در حوزههایی مانند تاریخ، ادبیات، باستانشناسی و ... مطرح شده و علومانسانی دیجیتال شیوههای جدیدی از دانشوری برای پژوهش، تدریس و انتشار مبتنی بر همکاری میانرشتهای با استفاده از رایانه است.
اگر چه پژوهشهای حوزه علومانسانی دیجیتال مجموعهای از فعالیتهای همگراست و به تحقیق درباره جهانی میپردازد که در آن منابع چاپی دیگر رسانه اصلی برای تولید و انتشار دانش محسوب نمیشود اما متنمحور بودن یکی از ویژگیهای اصلی این پژوهشها است ،بدین معنا که پژوهشها در یک بافت خاص و مبتنی بر مدارک مستنندی نظیر متون، تصاویر، سنگنبشتهها و ... انجام میشوند با این تفسیر، سازماندهی دانش تولید شده در این حوزهها نیز اهمیت بیشتری یافته و شکل جدیدی به خود گرفته است.
در همین راستا، الگوهای مفهومی برای تسهیل سازماندهی دانش مطرح شدند، یکی از این الگوها در حوزه میراثفرهنگی، الگوی مرجع سیداک، حاصل بیش از دو دهه کار کمیته بینالمللی سندپردازی (سیداک) در شورای بینالمللی موزهها (ایکوم ) است.
هدف اصلی الگوی مرجع مفهومی «سیداک» این است که تبادل و یکپارچهسازی اطلاعات استخراج شده از منابع ناهمگون در حوزه میراثفرهنگی را بر حسب یک هستاننگاری رسمی امکانپذیر کند که نرمافزار ققنوس شرکت نوسا از این الگوی مفهومی برای سازماندهی اطلاعات پایگاههای داده خود استفاده میکند.
انتهای پیام/