شیشه درمه، دست بافته ی منحصر بفرد ایل عشایر قشقایی

استان فارس

شیشه درمه بافی، بافتی تخت باف از نوع پود کشی و ترکیبی از دو رنگ تیره و روشن است. برخلاف گلیم که طرح و نقش آن با استفاده از پودهای رنگی است، این شیوه بافت از نوع تارنما است و استفاده از هر رنگی به عنوان پود تاثیری در رنگ ظاهر دستبافته ندارد.

تولیدات بافته شده تمام پشمی با این شیوه در عشایر ایل قشقایی فارس، مانند خورجین، چنته، جاجیم، نوار(تنگ)، مفرش(خوابگاه)و …مورد استفاده است. در چله کشی این دست بافته از تارهای دو رنگ تیره و روشن که دارای تاب زیاد هستند استفاده می‌شود و طریقه آن بدین صورت است که یک گلوله نخ چله ایی رنگ تیره و یک گلوله نخ چله ایی رنگ روشن انتخاب و دو سر نخ به یکدیگر گره زده می‌شود و گره بر روی تیرک افقی پایین دار قرار می‌گیرد. گلوله نخ تیره از رو و گلوله نخ روشن از زیر بر روی دار چله کشیده می‌شود. این دو گلوله نخ بر روی تیرک افقی بالایی دار به همدیگر قلاب می‌گردد به طوری که مجددا رنگ تیره از رو و رنگ روشن از زیر به تیرک افقی پایین می‌رسند.

شهرستان فیروزآباد که به عنوان شهر ملی دست بافته های عشایری به شمار می رود و جایگاه اصلی تجمع اقوام عشایر استان فارس می باشد،کانون اصلی تهیه دست بافته شیشه درمه می باشد. هرچند در دیگر نقاط این استان نیز دستبافت‌های باکیفیت و مناسبی تولید می‌شود اما طرح‌های فیروزآباد زبانزد بوده و تفاوت آن با دیگر نقاط محسوس است.

دست‌بافته‌های عشایری شهرستان فیروزآباد با داشتن مشخصه‌های بسیار خاص نظیر ظرافت، خودکفایی در تولید و رنگرزی گیاهی و همچنین نقش‌های فولکلور و محلی شهرتی جهانی دارد.

انتهای پیام/

کد خبر 14000628393996

برچسب‌ها