مهم‌ترین رویدادهای تاریخی دوم بهمن

عارف قزوینی، شاعر بزرگ معاصر، در همدان در سن ۵۲ سالگی درگذشت.

به گزارش میراث آریا، مهم‌ترین رویدادهای دوم بهمن را در ادامه به نقل از پایگاه «موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران» می‌خوانید.

رویدادهای دوم بهمن

سال ۱۲۹۴

طبق تصمیم هیات وزیران نظام‌السلطنه از حکومت بروجرد و لرستان و خوزستان منفصل گردید و کلیه نشان‌های او مسترد شد و دستور مصادره اموالش صادر گردید.

سال ۱۲۹۹

امروز سپهدار به قصر فرح‌آباد احضار و فرمان ریاست وزرائی را دریافت نمود.

سال ۱۳۰۷

نظامنامه لباس متحدالشکل به تصویب هیات وزیران رسید.

دکتر حسین بهرامی (احیاءالسلطنه) به سمت ریاست اداره احصائیه و سجل احوال کل مملکتی منصوب و مشغول کار شد.

سال ۱۳۱۰

قرارداد سرحدی و عهدنامه مودت و حکمیت بین ایران و ترکیه از طرف توفیق رشدی‌بیک، وزیر خارجه ترکیه و محمدعلی فروغی، وزیر خارجه ایران امضاء و مبادله شد.

سال ۱۳۱۲

عارف قزوینی، شاعر بزرگ معاصر در همدان در سن ۵۲ سالگی درگذشت و در کنار بقعه بوعلی‌سینا دفن گردید. عارف علاوه بر جنبه شعری و فضل و هنر یکپارچه احساس بود.

سال ۱۳۱۸

سرتیپ احمد نخجوان، کفیل وزارت جنگ، با وابسته نظامی انگلستان در تهران ملاقات و مذاکره کرد و خواستار خرید ۶۰ فروند بمب‌افکن جدید و شکاری رده‌اول شد. همچنین درخواست تنظیم طرح مشترک برای جنگ با روسیه گردید.

سال ۱۳۲۱

دکتر محمد سجادی، شهردار تهران، به معاونت نخست‌وزیری تعیین گردید.

سال ۱۳۲۷

سیدمحسن صدر (صدرالاشراف) به سمت استانداری خراسان تعیین شد.

مهندس رضوی، نماینده مجلس، هنگام خروج از مجلس توسط سرهنگ برخوردار مورد حمله و ضرب شدید قرار گرفت.

سال ۱۳۲۸

اولین بانک خصوصی به نام بانک بازرگانی ایران با سرمایه ۵۰ میلیون ریال تأسیس شد.

سال ۱۳۳۰

در مبارزه انتخاباتی در فسا تفنگچی‌های عرب شیبانی و اینانلوها مخالفین خود را به گلوله بستند. چند نفر کشته و عده زیادی مجروح گردیدند.

سال ۱۳۳۱

دکتر مصدق از پشتیبانی مردم قدردانی کرد و توجه همگان را به حساسیت اوضاع و اهمیت مبارزه‌ای که در پیش دارند جلب نمود و آنگاه به مخالفین حمله کرد و گفت مجادله با حکومتی که در تمام جبهه‌ها با اجنبی سرگرم زد و خورد است اگر دور از انصاف نباشد، شایسته وطن‌پرستان و علاقمندان به استقلال کشور نیست.

سال ۱۳۴۱

بامداد امروز اعلامیه آیت‌الله خمینی مبنی بر تحریم رفراندوم در تهران و بسیاری از شهرها پخش گردید و به محض انتشار اعلامیه تظاهرات گسترده‌ای تهران را فراگرفت بازار و اصناف، دکان‌ها را تعطیل نموده به خیابان‌ها ریختند و مشغول شعاردادن علیه رفراندوم شدند. هر لحظه جمعیت بیشتر می‌شد و تقریباً نیمی از تهران تعطیل شد و تظاهرات عظیمی بر پا گردید. عده‌ای از مردم به خانه آیت‌الله خوانساری رفته و از ایشان خواستند تا در تظاهرات شرکت کنند. ایشان هم پذیرفتند و به اتفاق سایر علماء در جلوی جمعیت قرار گرفته به راهپیمایی پرداختند. در خیابان بوذرجمهری آیت‌الله بهبهانی به استقبال جمعیت آمد و آنان را به منزل خود برد. در همان موقع که مردم در اوج تظاهرات بودند، حاج شیخ محمدتقی فلسفی بر منبر نشست و سخنان بسیار تندی علیه دولت ایراد نمود. پس از سخنرانی فلسفی اعلامیه مشترک خوانساری و بهبهانی دائر بر تحریم رفراندوم صادر و توسط آقای فلسفی قرائت گردید و قرار شد بعدازظهر مردم در مسجد سیدعزیزالله اجتماع نمایند. در همین موقع نیروی پلیس برای متفرق‌ساختن تظاهرکنندگان وارد عمل شد و زد و خورد شدیدی بین مردم و پلیس آغاز گردید. از دانشگاه تا بازار، میدان کشمکش، زد و خورد حمله و گریز مردم با پلیس بود. پلیس با تمام قدرت و نیرو و به‌کاربردن آتش از اجتماع بعدازظهر مردم در مسجد سیدعزیزالله جلوگیری نمود و به آیات عظام نیز اجازه خروج از منازلشان را نداد.

سال ۱۳۴۲

بین ایران و کشور فیلیپین روابط سیاسی برقرار شد و طرفین سفیر مبادله کردند.

سال ۱۳۴۳

شش جراح آمریکایی و فرانسوی و انگلیسی برای معالجه منصور به تهران دعوت شدند.

سال ۱۳۴۷

در جنوب سیل جاری و راه‌آهن بسته شد.

سال ۱۳۴۸

ایران شدیداً به عراق اعتراض کرد.

سفیرکبیر عراق در ایران و چهار دیپلمات عراقی از ایران اخراج شدند.

سال ۱۳۵۳

آمریکا بار دیگر کشورهای عضو اوپک را تهدید به اشغال چاه‌های نفت نمود.

بانک مرکزی نرخ بهره بانکی را تنزل داد.

سال ۱۳۵۶

حضرت آیت‌الله العظمی خمینی به مناسبت وقایع ۱۹ دی ماه قم پیامی فرستادند. در این پیام آمده بود: «جنایات ۲۹ محرم، ۱۹ دی ماه امسال نقطه عطفی است به جنایات شاهانه. رحمت خداوند بر مقتولین ۱۵ خرداد و ۱۹ دی امسال. محرم چه ماه مصیبت‌زا و چه ماه سازنده و کوبنده‌ای است. محرم ماه نهضت بزرگ سید شهیدان و سرور اولیاء خدا است که با قیام خود در مقابل طاغوت، تعلیم سازندگی و کوبندگی به بشر داد.»

سال ۱۳۵۷

رادیو مسکو اعلام کرد: در کارخانه تعمیر هلیکوپترهای جنگی ایران نزدیک به چهار هزار افسر نیروی هوایی اعتصاب غذا کرده‌اند و اخراج مستشاران آمریکایی را از کشور خواستار شده‌اند.

ارتشبد جم آینده ایران را تاریک و خونین خواند.

خرید اسلحه از انگلستان متوقف شد.

صادق قطب‌زاده در پاریس طی مصاحبه‌ای اظهار کرد: سینماها باید باز باشند و روزنامه‌ها هر چه می‌خواهند بنویسند. همه احزاب حتی مارکسیست‌ها می‌توانند تبلیغ کنند.

دولت اعلام کرد: وزارتخانه‌ها از عناصر ناپاک و فاسد پاکسازی خواهند شد.

سپهبد مهدی رحیمی، فرماندار نظامی، با حفظ سمت به ریاست شهربانی برگزیده شد. سپهبد جعفری، سرپرست شهربانی، بازنشسته شد.

شاه و فرح مصر را ترک و به سوی مراکش پرواز کردند.

رمزی کلارک، وزیر سابق دادگستری آمریکا، در پاریس با امام ملاقات کرد. وی گفت به نظر من بدون مشارکت آیت‌الله خمینی هیچگونه امکانی برای حل بحران در ایران وجود ندارد.

امام در مصاحبه با مطبوعات ایران گفتند: اقلیت‌های مذهبی در اسلام احترام دارند و آنها مثل سایر اقشار ملت در آنجا با رفاه زندگی خواهند کرد و هیچ برای آنها گرفتاری نخواهد بود.

تظاهرات در تهران و سایر شهرها شدید و سرانجام خونین شد.

سیدجلال‌الدین تهرانی، رئیس شورای سلطنت، با ارائه استعفای خود و اعلام غیرقانونی‌بودن شورای سلطنت با امام ملاقات کرد.

امام خمینی در مصاحبه‌ای گفتند: ما وارث یک مملکت ویران هستیم. شاه را باید به ایران برگرداند و ثروت‌هایش را پس گرفت. ۲۰ سال لازم است تا ویرانی‌ها جبران شود.

ارتشبد قره‌باغی طی مصاحبه‌ای اعلام کرد: کودتا در ارتش مطرح نیست. دستور سرکوبی چماق‌بدستان داده شده است.

برای استقبال از امام خمینی، سیل جمعیت از شهرها و روستاها به سوی تهران سرازیر شد.

یک گروه ۱۵نفری از دانشجویان ایرانی در هند، سرکنسولگری ایران در بمبئی را اشغال کردند و چهار نفر را به گروگان گرفتند. ابتدا عکس‌های شاه و فرح را پائین کشیدند و به جای آن عکس‌هایی از امام خمینی نصب کردند و تابلوی سفارت جمهوری اسلامی ایران را بر در ورودی نصب کردند.

امروز اعلام شد جریان ورود امام خمینی به وطن مستقیماً از رادیو تلویزیون پخش می‌شود.»

انتهای پیام/

کد خبر 14001102761890

برچسب‌ها