به گزارش خبرگزاری میراث آریا، جهرم یکی از شهرستانهای تابعهٔ استان فارس است که در نیمه جنوبی استان واقع شدهاست. این شهرستان ۵۴۳۶ کیلومتر مربع وسعت دارد و از شمال به شیراز و سروستان، از شرق به فسا و داراب، از جنوب به لار و قیر و کارزین و از مغرب به فیروزآباد محدود شدهاست.
از مجموع ۱۶ هزار هکتار باغ مرکبات شهرستان جهرم بیش از ۵ هزار و ۷۰۰ هکتار به کشت لیموترش اختصاص یافته است و از رقمهای مهم تولید لیموترش در شهرستان به رقمهای لیموترش محلی (لیموی آب لیمو) و لیمو پرشین میتوان اشاره کرد.
بیش از ۱۰ درصد لیموی تولیدی از باغات شهرستان جهرم جهت تازه خوری به بازار عرضه میشود و بقیه برای آبگیری (شامل لیموترش محلی) و همچنین سورت، بستهبندی و نگهداری در سردخانه (شامل لیمو لیسبون) به منظور صادرات به بازارهای داخلی و خارجی عرضه میشود.
برداشت لیمو ترش در شهرستان جهرم از اواخر تیرماه با برداشت لیمو پرشین آغاز و با برداشت لیمو لیسبون در اواخر آبانماه پایان میپذیرد. امسال هم زمان با برگزاری جشنواره گردشگری، جشنواره برداشت لیمو نیز برگزار می شود.
چهره طبیعی شهرستان جهرم کاملاً کوهستانی و مرتفع است. حدود یک پنجم وسعت شهرستان جهرم دشت و چهار پنجم بقیه ارتفاعات است. این ارتفاعات بخشی از چین خوردگی زاگرس بوده و جهت اغلب کوهها به تبعیت از سلسله کوههای زاگرس جنوبی قرار گرفته و شاخههایی از آن این شهرستان را محصور کردهاست.
ارتفاع متوسط مرکز این شهرستان حدود ۱۰۵۰ متر و بلندترین نقطه آن قله سفیدار بین بخش خفر و سیمکان حدود ۳۱۷۰ متر و پستترین نقطه آن حدود ۸۵۰ متر در بخش سیمکان از سطح دریا ارتفاع دارد. رودخانه قره آقاج سیمکان از رودخانههای منطقه است. هوای شهرستان جهرم بهطور کلی گرم و در نواحی کوهستان معتدل بوده و جمعیت شهرستان جهرم در سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۲۲۸۵۳۲ نفر بودهاست. مردم منطقه به زبان فارسی یا گویشهای محلی سخن میگویند و مسلمان و شیعه مذهب هستند. شهرستان جهرم شامل چهار بخش مرکزی، خفر، سیمکان و کردیان است. مرکز این شهرستان جهرم میباشد.
تقسیمات سیاسی جهرم در قرون مختلف
تقسیمات استان فارس در ادوار مختلف مخصوصاً از دوران صفویه به بعد تغییراتی یافته و چون شهرها و بلوکات، در قبال مبلغی به اشخاص و حکام واگذار میگردید، بالتبع تقسیمات کشور نیز هر روز تغییر میکردهاست. این تغییرات در دوره قاجاریه بیشتر شده و در مزایده و بخششهای یکه از طرف سلاطین و امراء وقت به عمل میآمده این شهر فلکزده نیز گاهی ضمیمهٔ فسا و سالی چند تابع لارستان و زمانی هم با قیر و کارزین جزء ابواب جمعی حکام دوره استبدادی بودهاست.
تعداد ۵۶ اثر و ابنیه تاریخی در این شهرستان به ثبت رسیدهاست که تعدادی از آثار مربوط به دورههای قبل از اسلام و تعدادی نیز مربوط به دورههای بعد از اسلام در این شهرستان احداث شدهاست. از معروفترین آثار بجا مانده از دورههای پیش از اسلام قلعه گبری است که بر روی دامنه شمالی کوه البرز و بر روی تپههای شمال غربی شهر قرار دارد. مقبره جاماسب از دوره سامانی، بند و بست در فاصله ۵/۵ کیلومتری جهرم از دوره ساسانی که برای مهار کردن آب استفاده میشده و چهار طاقی علویه از دوره سامانی.
جهرم با تولید بیش از یک میلیون تن محصولات باغی در سال، و با داشتن ۳۵۰ هزار اصله درخت نخل و ۵/۳ میلیون درخت مرکبات؛ یکی از قطبهای مهم کشاورزی ایران است.جهرم ۲/۱ درصد از خرما و ۶ درصد از مرکبات جهان را تولید میکند.حدود ۳۵ درصد کل لیموترش کشور جهرم در تولید میشود و علاوه بر مصارف داخلی به کشورهای آسیایی، اروپایی و حوزه خلیج فارس صادر میشود. صادرات لیمو ترش جهرم در سال ۱۳۹۴، ۱۶۵ میلیون دلار ارزآوری داشتهاست.خرمای شاهانی جهرم یکی از مرغوبترین انواع خرما در جهان است. جهرم همچنین بزرگترین مرکز تولید لیموشیرین در جهان است.
جهرم همچنین قطب بستهبندی و سورتینگ کشور است و سالانه بیش از ۵۰۰ هزار تن مرکبات در واحدهای صنایع تبدیلی بستهبندی و به دیگر استانها و خارج از کشور صادر میشود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/