دانش‌بنیان و هویت‌‎بنیان تر از صنایع دستی نداریم

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: دانش‌بنیان و هویت‌‎بنیان تر از صنایع دستی نداریم اما دانش بنیان بودن صنایع مورد غفلت قرار گرفته است.

به گزارش میراث‌آریا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خراسان رضوی، مریم جلالی روز گذشته 12 بهمن ماه 1401 در مراسم افتتاح پردیس فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی جهاددانشگاهی خراسان رضوی هم‎زمان با دهه فجر در مجتمع دکتر شریعتی، با بیان این مطلب افزود: دار قالی، نقشه فرش و منبت برخواسته از دانش ایرانی بوده است.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ادامه داد: اقتصاد هویت‌بنیان ما از خلال صنایع دستی پیدا است، هر جایی در جهان از خاتم ایران، فرش، سفال، چرم، چوب و... صحبت به میان می‌آید، این انسان هنرمند ایرانی است که از مواد اطراف زیست‌بوم خود و تدبیر اندیشه برای یک تولید کالا استفاده کرده که این عین دانش‌محوری است.

او اظهار کرد: این هنرمندان هستند که هنر این سرزمین را زنده نگه داشته‎‌اند، امروز اگر از پردیس فناوری نرم، نوآوری، خلاقیت، اقتصاد دانش‌بنیان و خلق منش می‌گوییم، این‌ها همه واژه‌هایی هستند که رویکرد عملی ما باید معطوف به آن‌ها باشد.

جلالی تاکید کرد: این انسان هنرمند ایرانی است که از مواد اطراف زیست‌بوم خود و تدبیر اندیشه برای  تولید کالا استفاده کرده که این عین دانش‌محوری است.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گفت: دانش‌بنیان‌تر و هویت‌بنیان‌تر از صنایع‌دستی نداریم که البته این نیز مورد غفلت تاریخی قرار گرفته است. وقتی از فناوری صحبت می‌شود، در اذهان الکترونیک و آزمایشگاه‌های بزرگ شکل می‌گیرد و کمتر یادمان می‌افتد معرق، منبت و فرش ما برخاسته از دانش است و ما نیز احتیاج داریم به شیمیدانانی که سفالمان، به معدن‌شناسانی که گوهر سنگ‌ها، به رنگ‌شناسانی که پارچه‌ها و دست‌بافته‌هایمان را به روز کنند و این اتصال باید برقرار شود.

جلالی افزود: برای مردمی‌سازی و شبکه‌سازی نگرش و بینش باید باشد. بینش انسان ایرانی باعث شده نقش بر سفره، لباس، چوب و... درآورد. این پیوست‌های فرهنگی صنایع خلاق ایرانی است و این صنعت خلاق منجر به تولید اقتصادی می‌شود و ارزش‌آفرین، هویت‌بنیان و اشتغال‌آفرین است، اما ما نباید به فکر اشتغال باشیم، مشغول بودن بدون مولد بودن فایده ندارد، ما به نام اشتغال تولید را از بین برده‌ایم.

او ادامه داد: سیاست وزارت میراث فرهنگی و تلاش ما این است که صدای فرهنگ و اجتماع و اقتصاد  به هم‌جوشی برسد، اگر میراث فرهنگی تجلی فرهنگ و گردشگری حوزه مراودات اجتماعی ماست، باید صنایع دستی ما رویکرد اقتصادی داشته باشد و به زنجیره ارزش متصل شود و ارزش‌آفرین باشد.

معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی اضافه کرد: امید است با ایجاد مراکزی مانند پردیس فناوری‌های نرم و صنایع فرهنگی، تنها نام آن را یدک نکشیم و به رسم جدیدی برسیم. سبک زندگی ایرانی هیچگاه از چیزی فراغت نداشته است  و همه این موارد را مدیون مادران و زنان ایرانی هستیم و به همین دلیل گزاره زنان عامل پیشرفت و پیشران را در صنایع دستی پیگیری می‌کنیم چراکه روح زنانه بر هنر ایرانی غالب است و زن و زندگی می‌تواند در کنار هم پیشرفت را در پی داشته باشد.

جلالی گفت: نوآوران ما باید نان‌آور باشند، چراکه این موضوع تجلی دانش، حکمت و هنر ایرانی است. امیدوار هستیم با همت جهاددانشگاهی بتوانیم هنر را از ویترین‌های پر زرق و برق به متن زندگی بیاوریم و در سبد خانواده قرار دهیم.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 14011113770659

برچسب‌ها