بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، محمدجواد ساوری امروز پنجشنبه ۱۸ اسفندماه ۱۴۰۱ با اعلام این خبر گفت: تپه تاریخی قلعهخندان که به خلعتپوشان نیز شهرت دارد یکی از قلعههای باستانی سرزمین گرگان است که در ضلع غربی شهر تاریخی استرآباد قدیم و گرگان فعلی واقعشده که بر اساس مطالعات باستانشناسی انجامشده این قلعه دارای آثاری از دوره ساسانی تا عصر ایلخانان مغول را در برمیگیرد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان خاطرنشان کرد: متأسفانه به علت شرایط اقلیمی و مداخلات انسانی، بخش اعظم بقایای قلعه تخریب و در زیر خاک مدفون است و نیازمند اجرای مطالعات میانرشتهای و کاوش بهمنظور آشکار ساختن بقایای معماری و ساماندهی، مرمت و احیا برای بازدید گردشگران است.
او تصریح کرد: بهمنظور جلوگیری از تهدید و تخریب عرصه و حریم این اثر مهم براثر توسعه شهری، در سال ۱۳۷۸ نقشه عرصه، حریم و ضوابط استحفاظی قلعهخندان تهیه و تدوین و در کمیته حرایم میراثفرهنگی کشور مصوب و ابلاغ شده است، اما متأسفانه در این دو دهه توسط مدیریت شهری و ادارهکل میراثفرهنگی اقدام عملیاتی شاخص در راستای ساماندهی آن اجرایی نشد.
ساوری یادآور شد: در مدت ششماهه گذشته سعی شد تا ضمن رعایت قوانین و ضوابطی که در حوزه حفظ، احیا و نگهداری از ابنیهی تاریخی وجود دارد اما با نگاه جدید که خدشهای به قوانین وارد نیاید و هموطنان نیز از خدمات گردشگری در اثر تاریخی قلعهخندان بهرهمند شوند، طرح مطالعاتی ساماندهی این اثر تاریخی پیگیری و تدوین شود.
او گفت: طرح مطالعاتی و نظارت پروژه ساماندهی محیطی تپه تاریخی قلعهخندان بااعتبار پنج میلیارد ریالی از محل اعتبارات استانی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بر اساس ضوابط میراثفرهنگی و دستورالعملهای ابلاغی این اثر و در راستای ارائه خدمات گردشگری تدوین و در شورای فنی میراثفرهنگی استان بررسی و تائید شد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان اضافه کرد: طراحی فضای سبز، مسیر دسترسی بازدید از سطح قلعه تاریخی، امکانات خدماتی و رفاهی موردنیاز گردشگران، المان و مبلمان شهری و المان مشاهیر در پیرامون تپه تاریخی، بازارچههای صنایعدستی، مراکز پذیرایی، نورپردازی، سکوهای اجرای نمایشهای محلی و…ازجمله مواردی است که در این طرح پیشبینی شد.
او ضمن تقدیر از همکاری مدیریت شهری برای ساماندهی این اثر تاریخی ارزشمند شهر تاریخی استرآباد (گرگان)، خاطرنشان کرد: اجرای این طرح ساماندهی توسط شهرداری گرگان و با اعتبارات مدیریت شهری خواهد بود و نظارت بر اجرای پروژه توسط ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی انجام خواهد شد.
تپه تاریخی قلعهخندان در ۲۰ بهمنماه سال ۱۳۶۴ با شماره ۱۷۰۱ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/
انتهای پیام/