میراث آریا: جمعیت هلال احمر یکی از موسساتی است که در زمان وقوع حوادث طبیعی یا جنگها به کمک مردم میشتابد و نام یک انجمن و سازمان غیر دولتی انسان دوستانه با ریشه عربی به معنای هلال سرخ است. در حال حاضر صلیب سرخ و هلال احمر بینالمللی بزرگ ترین شبکه بشردوستانه غیرسیاسی و امداد رسانی جهانی را تشکیل می دهند. هلال احمر بخش مهمی به نام سازمان جوانان هلال احمر دارد و همچنین سازمان هلال احمر در شرایط عادی برای صلح و دوستی و حفاظت از محیط زیست تلاش می کند.
امروز 18 اردیبهشت سالروز تولد بنیان گذار صلیب سرخ جهانی است که به همین مناسبت روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر نامگذاری شده است. در این گزارشی مروری خواهیم داشت بر چگونگی پیدایش و فعالیت های این سازمان مردم نهاد.
پرچم هلال احمر در سایر کشورها
در سال ۱۸۷۶، دولت عثمانی، بهجای نشان صلیب سرخ، از پرچم خود و علامت هلال استفاده کرد. در سال ۱۹۲۹ ایران، مصر، و ترکیه تقاضای پذیرش جهانی نماد هلال احمر کردند. بسیاری از کشورهای اسلامی، هلال را به عنوان نشان جمعیت ملی امداد و نجات خود بکار بردند. دولت ایران نیز در سال ۱۹۸۰ میلادی نیز این نشان را به جای نشان شیر و خورشید سرخ پذیرفت.
هلال احمر از کجا آمد؟
تاریخچه هلال احمر از زمانی آمده است که یک تاجر سوئیسی به نام هانری دونان در سال1859، در یکی از سفرهای تجاری خود از منطقهای جنگ زده به نام سولفرینو واقع در شمال ایتالیا عبور میکرد، با مشاهده سربازان زخمی رها شده و بدون مراقبت در طول جنگ، از دیدن این وضعیت ناگوار، ناراحت شده و با کمک زنان محلی در طی سه روز و سه شب به درمان سربازان مجروح پرداخت.
بعد از این حادثه، ایده تاسیس سازمانی بیطرف و داوطلب به ذهن او رسید و بدین صورت صلیب سرخ در سال ۱۸۶۳ را بنیان نهاد. بعد از آن ترکهای عثمانی با توجه به صلیب سرخ سوئیس، سازمانی بشر دوستانه ساختند. چون پرچم صلیب سرخ همان پرچم سوئیس بود اما با رنگهای بالعکس، پرچم هلال احمر هم همان پرچم ترکها بود اما با زمینه معکوس.
هلال احمر در ایران
جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران نیز در سال 1301 هجری شمسی برپایه کمک های نقدی و عملی به عموم تشکیل شد و در اولین اساسنامه که درهمان سال شکل گرفت ، خدمات این جمعیت تماما افتخاری و مجانی بیان شده است. در سال 1352 شورای عالی سازمان داوطلبان تشکیل و آیین نامه آن به تصویب رسید که پس از آن از سال 1352 تا پیروزی انقلاب اسلامی ، این سازمان فعالیت هایی همچون کمک به جذامیان ، احداث ساختمان تکمیلی شیرخوارگاه جمعیت هلال احمر تبریز و ... را انجام داده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال 1359 دولت ایران با ارسال نامهای به دولت سوئیس بعنوان امین و نگاه دارنده قراردادهای چهارگانه ژنو اعلام نمود که استفاده از شیر و خورشید سرخ را به تعلیق درآورده و بجای آن از نشان هلال احمر استفاده خواهد نمود. از آن پس جمعیت شیر و خورشید سرخ ایران به جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران تغییر نام داد.
از سال 1379 و پس از بروز تحولاتی در ساختار و وظایف جمعیت، فعالیت سازمان داوطلبان نیز ارتقا یافت و به فعالیت های جدید پرداخت. در حال حاضر بیشتر فعالیت های جمعیت حول محور امدادرسانی به آسیب دیدگان حوادث طبیعی متمرکز شده درعین حال که تاسیس مراکز درمانی و توانبخشی و همچنین تولید دارو و اداره امور جوانان نیز از وظایف کنونی این جمعیت به شمار می رود.
جمعیت هلال احمر ایران از بدو تاسیس تا زمان پیروزی انقلاب اسلامی با 500 بیمارستان و مرکز درمانی در مجموع 15 هزار تخت ، پنج فروند هواپیما، یک کشتی بیمارستانی ، پنج فروند بالگرد و بیش از دو هزار ناوگان حمل و نقل زمینی شروع به کار کرد که این امکانات در حال حاضر به بیش از 388 انبار امدادی ، 120 پایگاه امداد و نجات جاده ای ، 52 پایگاه امداد و نجات ساحلی و 90 مرکز آموزشی سگ های تجسسی ارتقا یافته است.
فعالیت های هلال احمر
محورهای اصلی فعالیت جمعیت های ملی هلال احمر شامل: حمایت از آسیب دیدگان نظامی و غیر نظامی، آمادگی در برابر سوانح، پاسخ گویی به سوانح، کمک به بهبود بهداشت وسلامت جامعه، گسترش اصول هفت گانه نهضت بین المللی صلیب سرخ وهلال احمر است.
اهداف این سازمان بشردوستانه چیست؟
تلاش برای تسکین آلام بشری، کوشش در جهت برقراری دوستی و تفاهم مقابل و صلح پایدار میان ملت ها، حمایت از زندگی و سلامت انسان ها بدون در نظر گرفتن هیچگونه تبعیض میان آنها، تلاش برای تامین احترام انسان ها. همچنین از میان اهداف ویژه جمعیت هلال احمر می توان به اداره امور جوانان جمعیت و توسعه مشارکت جوانان در تصمیم گیری ها و فعالیت های مربوط به آنها و تربیت و آموزش جوانان به منظور آماده ساختن آنان در انجام خدمات امدادی و عام المنفعه اشاره کرد.
اصول هفت گانه صلیب سرخ چیست؟
اصول اساسی (هفتگانه) صلیب سرخ وهلال احمر درتمام فعالیت های صلیب سرخ وهلال احمر راهنما بوده ودر هر شرایطی لازم الاجرا است که عبارتند از : انسانیت، بی غرضی، بی طرفی، نداشتن وابستگی خدمات داوطلبانه، یگانگی و جهان شمولی.
وظایف هلال احمر
سازمان جمعیت هلال احمر در طی این سالها وظایف مختلفی را بر عهده داشته است که از میان آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ارائه خدمات امدادی در هنگام بروز حوادث و سوانح طبیعی، ارائه کمک های اولیه در حوادث غیر مترقبه به وسیله امدادگران، برنامه ریزی و اقدام در جهت آمادگی برای مقابله با حوادث و سوانح و اموزش عمومی در این زمینه و تربیت کادر امدادی و نیروی انسانی مورد نیاز، ارسال کمک و اعزام عوامل امدادی و درمانی به سایر کشورها در صورت لزوم ،کمک به امر توانبخشی و ارائه خدمات اجتماعی در جهت تسکین آلام آوارگان ،پناهندگان ، معلولین و ایجاد حس تعاون و تفاهم و نیکو کاری بین مردم، تلاش در جهت تسکین الام بشری و کمک به امر سلامت جامعه و دفاع از ارزشهای انسانی و کوشش در جهت برقراری دوستی و تفاهم متقابل و صلح پایدار میان ملت ها، اداره امور جوانان جمعیت و توسعه مشارکت جوانان در تصمیم گیری ها و فعالیت های مربوط به آنها و تربیت و آموزش جوانان مذکور به منظور آماده ساختن آنان در انجام خدمات امدادی و عام المنفعه، کمک و تهیه دارو و وسایل و تجهیزات پزشکی مورد نیاز مراکز بهداشتی ،درمانی و آموزشی کشور با موافقت وزارت بهداشت و با همکاری هلال احمر و صلیب سرخ جهانی که عضو اتحادیه بین المللی صلیب سرخ جهانی و هلال احمر هستند.
همچنین از دیگر وظایف این سازمان مردمی می توان به عضوگیری از بین نوجوانان و جوانان داوطلب و سازماندهی آنان در گروه ها و واحدهای سازمانی، معرفی فعالیت های جمعیت هلال احمر و اعضای سازمان جوانان به جامعه و جلب همکاری مردم و نهادها،آموزش نوجوانان و جوانان به منظور کسب آمادگی و شرکت در فعالیتهای امدادی و عام المنفعه، ایجاد و توسعه فضاهای مناسب جهت غنی سازی اوقات فراغت اعضای سازمان، ارائه خدمات اجتماعی به جوانان آسیب دیده در چهار چوب اهداف و برنامه های سازمان.
وظایف اصلی هلال احمر در ایران
امروزه وظایف اصلی آژانس عبارتند از اخذ و ثبت کلیه اطلاعاتی که شناسائی درگذشتگان ، زخمیان یا گمشدگان را امکان پذیر می سازد و انتقال آن اطلاعات به بستگان نزدیک اینگونه افراد؛ با تسهیل مکاتبه میان اعضای از هم جدا شده خانواده ها در مواقعی که دیگر امکانات ارتباط مقدور نیست؛ جستجوی گمشدگان یا کسانی که خانواده هایشان از آنها بی خبراند؛ صدور اسناد گوناگون ، مانند گواهی های اسارت یا فوت، و اوراق سفراست . این اقدامات معمولاً با همکاری جمعیت های ملی هر کشور انجام می گیرد که بسیاری از آنها دارای واحدهای خدمات جستجو است.
اداره جستجوی مفقودین جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران یکی از واحدهای جستجوگر بین المللی است که از آغاز جنگ تحمیلی تاکنون خدمات بسیار ارزنده و گسترده ای در این زمینه به خانواده های گرامی شهیدان ، مفقودان و آزادگان ، و همچنین دیگر مراجعان ، ارائه داده که تبادل میلیون ها پیام خانوادگی در این رابطه ، گواه این ادعا است.
وظایف سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر چیست؟
همچنین سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر جمهوری اسلامی ایران که به عنوان بازوی اقتصادی جمعیت هلال احمر، هدف ارائه خدمات پزشکی را دنبال می کند ، فعالیت هایی چون تهیه و تدارک و توزیع دارو ، تهیه تدارک و توزیع تجهیزات پزشکی ، درمانی ، تهیه تدارک و توزیع مواد بهداشتی ، تهیه و تدارک و توزیع مواد غذایی ، تهیه و تدارک و توزیع وسایل امداد و نجات را تحت پوشش دارد. سازمان جوانان از دیگر سازمان های تابعه جمعیت هلال احمر است که 1 میلیون و 500 هزار نفر از جوانان کشور در شاخه های دانش آموزی، دانشجویی، طلاب و... در آن عضو هستند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/