میراث آریا: موزههای آثار باستانی نشانگر تاریخ بشریت است که بیشتر از دیدن آن ها و تفکر درباره پیشرفتهای کنونی لذت میبریم. موزهها میتوانند آثار باستانی نباشند و حتی از آثار امروزی پدید آیند. به طور کلی به هر نوع جمع آوری و بررسی آثار خاصی در یک خانواده با ویژگی حدودا مشترک موزه گفته میشود.
روز جهانی موزه و میراث فرهنگی در تقویم شمسی و میلادی چه روزی است؟
گسترش موزههای دنیا و همكاری همه جانبه علمی، فرهنگی و صنعتی، در جهت دستیابی به اهداف فرهنگی از طریق هماهنگ ساختن اقدامات بین المللی و تدوین برنامههایی مؤثر است كه دارای خطوط اساسی همكاری مشترك و دو جانبه بین مردم و موزهها در سطح جهانی باشد.
بر اساس همین عقیده، در قطعنامه عددی پنج ِ دوازدهمین مجمع عمومی كمیته ي بین المللی موزه ها ایكوم «ICOM» كه در 28 مه 1977 میلادی درمسكو برپا شد؛ روز 18 مه برابر با 28 اردیبهشت بـه عنوان روز جهانی موزهها اعلام شد و از آن سال در روز جهانی موزه در همه كشورهای عضو؛ مراسمی اجرا میشود.
تعریف دقیق موزه
بر مبنای تعریفی كه ایكوم از موزه میدهد؛ موزه عبارت است از مكان جمع آوری ؛ نگهداری ؛ مطالعه ؛ بررسی كردن و بـه نمایش گذاشتن نعمتهای فرهنگی یا طبیعی بـه منظور آموزش ؛ پژوهش و ارزش دادن بـه این مجموعه ها و لذت بردن از آن ها.
نام موزه از لغت فرانسوی Musee گرفته شده و بـه معنی مكانی است كه مجموعه بزرگی از آثار باستانی و صنعتی و چیزهای گرانبها را در آن بـه معرض نمایش میگذارند و دانشمندان، پژوهشگران، هنرمندان و… از آن استفاده میكنند. كلمه موزه را فرانسویان از لغت یونانی گرفتهاند موزه نام تپهای در آتن بود كه در آن عبادتگاهی برای موزه «الهه یونانی» قرار داشت.
امروزه در كشورهای مختلف جهان موزههای متعدد آثار باستانی، مردم شناسی، طبیعی، حیوانات، وحوش و …، مجموعه تاریخی آن كشورها را بازگو میكند. فرهنگ و تمدن هر قوم و ملتی از طریق اشیاء و وسایلی كه در موزهها جمعآوری شده؛ شناخته میشود. یكی از راههای شناخت اقوام گذشته و آشنایی با نحوه زندگی آنها، از طریق موزهها به دانش آموزان و دانشجویان آموزش داده میشود.
محیط طباطبایی: موزه باید بتوانند به پایداری محیط و اجتماعیاش کمک کند
در همین رابطه رئیس ایکوم ایران با بیان اینکه شعار جهانی سال ۲۰۲۳ موزهها، پایداری و بهزیستی است گفته است:موزه باید بتوانند به پایداری محیط و اجتماعی که به آن تعلق دارند کمک کنند.
سید احمد محیط طباطبایی رئیس ایکوم ایران درباره پوستر و شعار روز جهانی موزه در سال ۲۰۲۳ که توسط شورای بینالمللی موزهها (ICOM) با عنوان «موزهها، پایداری و بهزیستی» اعلام شده بیان کرد: در برنامه آینده موزهها گفته شده بود یکی از موضوعات آنها این است که حتی ساختمان موزه هم باید به پایداری محیط و اجتماعی که به آن تعلق دارد کمک کند یعنی نمیتوان گفت موزه علم باش ولی نسبت به سیستم انرژی خورشیدی و پاک بی تفاوت باشید. موزه باید الگویی از رفتار جامعه پایدار امروزش باشد.
محیط طباطبایی افزود: موزهها نباید در جهت نفی پایداری اجتماع خودشان عمل کنند. آنها حلقهای هستند که از نظر نهاد فرهنگی، توسعه یافتگی یک اجتماع را رقم میزنند. پایداری به این معنا که من در گذشته بمانم فرق دارد پایداری مثل انسانی است که از کودکی تا پیری را تجربه میکند و نشان دهنده یک توسعه حقیقی است. چون توسعه حقیقی کیفی است نه کمی.
این کارشناس میراث فرهنگی با بیان اینکه روی شعار سال ۲۰۲۳ موزهها بیشتر کار میکنیم و نتیجه را اعلام خواهیم کرد گفت: این موضوع محوری هست که در همه جای ایران با آن مشکل داریم مثل رودخانه زاینده رود. این رودخانه میراث فرهنگی ماست و فقط آب نیست سوال مهم این است که آب رودخانه حق کیست. در جهت پایداری و نگاه موزهای در درجه اول آب حق رودخانه است.
وی تاکید کرد: ولی وقتی به این موضوع نگاه موزهای نداریم و تنها به این فکر میکنیم که سد بزنیم و سیب زمینی بکاریم؛ نشان میدهد نمیدانیم اهمیت یک رودخانه در ایجاد تعادل و پایداری در اکوسیستمی است که یک رودخانه در آن قرار گرفته است. رودخانه موزهای برای آینده است ولی ما آن را از بین بردهایم.
انتهای پیام/
انتهای پیام/