به گزارش میراث آریا، پژوهش در حوزه خوراک در کنار مسکن، معماری و پوشاک از شیوه های مطمئن در مطالعات مردمشناسی برای شناخت میراث فرهنگی سرزمین ایران است و در ارتباط با ارزشها، روابط، ساختارهای اجتماعی، وجوه نمادین و آیینی غذا محسوب میشود.
طبقه بندی غذاها، بایدها و نبایدها، رژیمهای غذایی، فضاها، ابزار، وسایل و ظروف، شیوههای تولید، مصرف و نگهداری مواد خوراکی، دارای خصوصیاتی هستند که شباهتها و تفاوتهای میان خود و دیگری را عیان میکنند.
کتاب فرهنگ خوراک در خامنه از منظر انسان شناختی توسط فریده مجیدی خامنه عضو هیئت علمی پژوهشکده مردمشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با هدف عنوان شده، تالیف شد.
خامنه یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی در بخش مرکزی شهرستان شبستر است. این شهر به دلیل پیشینه تجاری با شهرهای ماخاچقلعه و باکو و برپایی پنجشنبه بازار معروف خود، از گذشته دور میزبان کاروانهای تجاری و جمعیتهای گوناگون از مناطق دور و نزدیک بوده، به لحاظ غذایی تاثیرات عمیق بر نواحی مجاور داشته و از آنها تاثیر پذیرفته است.
مولف، طی چهار سال و با مطالعه عمیق به مبحث خوراک در خامنه پرداخته و کتاب در هشت فصل تنظیم شده است.
فصل اول شامل معرفی شهر خامنه و حوزه فرهنگی آن است و فصل دوم به طبقهبندی خوراک و وعدههای غذایی از لحاظ مدت زمان پخت (فوری یا آرام)، معرفی شیرینیها، چاشنیها، میوه و خشکبار، نوشیدنیها اختصاص دارد.
فصل سوم نیز به خوراک و آداب و رسوم میپردازد. در این بخش هم باورها و آداب مربوط به سفره، قهوهخانههای خامنه، نذر چای و آداب نوشیدن چای معرفی میشوند.
فصل چهارم کتاب به خوراک در آیینهای گذار (تولد، ازدواج و مرگ) اختصاص دارد و به نقش خوراک در دیگر آیینها مانند شب یلدا، اعیاد مذهبی قربان و فطر، سوگواریهای مذهبی مانند محرم، مراسم عید نوروز، سیزده بدر، طلب باران پرداخته و غذاهای ایام فراغت، تفرج، زیارت و خوراک در حمامهای عمومی معرفی میشوند.
فصل پنجم اختصاص به شیوههای سنتی تهیه و نگهداری مواد غذایی، فنون تهیه دوشاب (شیره انگور)، رشتهبری، نان پزی، تهیه انواع مربا و مواد لبنی دارد.
فصل ششم به فضاها، ابزارها و ظروف تهیه و نگهداری مواد غذایی میپردازد. فصل هفتم کتاب نیز خوراک در ادبیات و پزشکی مردمی را بررسی کرده است و فصل هشتم به تبادلات بین منطقهای و تحولات بین نسلی در حوزه خوراک اشاره دارد. کتاب مصور و توسط دفتر پژوهشهای فرهنگی در مهر ماه سال ۱۴۰۴ به انتشار رسیده است.
انتهای پیام/
نظر شما