رقابت رصدی «صوفی» در شهرستان بجستان برگزار شد

دبیر میز گردشگری کویر و نجوم استان استان خراسان رضوی از برگزاری رقابت رصدی «صوفی» در روستای قاسم‌آباد شهرستان بجستان خبر داد.

به گزارش خبرنگار میراث‌آریا، مهدی ذوالفقاری امروز شنبه ۲۱ شهریور ماه ۱۴۰۵ اظهار کرد: این رویداد با همکاری انجمن نجوم مشهد، بخشداری مرکزی، دهیاری و شورای اسلامی قاسم‌آباد و مؤسسه توکان پارسی و با محوریت کاروانسرای تاریخی قاسم‌آباد برگزار شد.

دبیر میز گردشگری کویر و نجوم استان خراسان رضوی افزود: برگزاری این رویداد فرصتی برای معرفی ظرفیت‌های ارزشمند بجستان در حوزه گردشگری کویر و نجوم بود، ظرفیت‌هایی که در کنار آثار تاریخی و فرهنگی شهرستان، می‌توانند زمینه شکل‌گیری یک محصول گردشگری متفاوت و جذاب را فراهم کنند.

مسئول نمایندگی میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی بجستان با اشاره به ظرفیت آسمان شب این شهرستان گفت: آسمان تاریک، پهنه‌های کویری، چشم‌اندازهای طبیعی و وجود بناهای تاریخی ارزشمند از جمله کاروانسراهای منطقه، مجموعه‌ای کم‌نظیر را برای توسعه گردشگری نجومی و کویرگردی در بجستان ایجاد کرده است.

ذوالفقاری ادامه داد: هدف ما این است که با برگزاری رویدادهای تخصصی مانند رقابت‌های رصدی، این ظرفیت‌ها را از یک توان بالقوه به محصول واقعی گردشگری تبدیل کنیم و زمینه حضور گردشگران و گروه‌های تخصصی نجوم و طبیعت‌گردی را در شهرستان فراهم آوریم.

دبیر میز گردشگری کویر و نجوم استان استان خراسان رضوی تأکید کرد: پیوند کویر، آسمان شب و میراث فرهنگی می‌تواند یکی از محورهای اصلی توسعه گردشگری بجستان باشد و برگزاری برنامه‌هایی در مقیاس استانی و ملی، ضمن معرفی شهرستان، به افزایش ماندگاری گردشگران و خروج بجستان از جایگاه صرفاً «مسیر عبوری» کمک خواهد کرد.

ذوالفقاری تصریح کرد: در بخش عمومی این رویداد نیز برنامه معرفی اجرام سماوی و رصد آسمان با تلسکوپ در کاروانسرای تاریخی قاسم‌آباد برگزار شد که با استقبال قابل توجه اهالی، به‌ویژه کودکان و نوجوانان، همراه بود.

رقابت رصدی «صوفی» در شهرستان بجستان برگزار شد
 

حضور ۱۸ رصدگر در رقابت رصدی صوفی
هم‌چنین محمدمهدی مطیعی رئیس انجمن نجوم مشهد، با اشاره به جزئیات بخش رقابتی این برنامه اظهار کرد: حدود ۱۸ رصدگر با تجربه از شهرهای مشهد، نیشابور و سبزوار در این رقابت حضور داشتند و در کویر اطراف روستای قاسم‌آباد مستقر شدند.

او افزود: شرکت‌کنندگان با وجود وزش باد و شرایط نامساعد جوی، از غروب تا سپیده‌دم به رصد و شناسایی اجرام عمق آسمان با تلسکوپ‌های خود پرداختند و یک رقابت نفس‌گیر و علمی را پشت سر گذاشتند.
مطیعی گفت: بر اساس رأی داوران، امیرعباس عبدالله‌آبادی از نیشابور و سحر رنگیان از مشهد مقام نخست، مهساسادات جوادی و زهرا رشیدترابی از مشهد مقام دوم و محمدصدرا عصمتی و دانیال صادقی از مشهد مقام سوم این رقابت را به دست آوردند.

در این مراسم همچنین از مرجان‌سادات موسوی، نیلوفر کشوری، معصومه ملایی و ساناز میرشاهی تقدیر شد.
رئیس انجمن نجوم مشهد در ادامه با اشاره به فلسفه برگزاری این رقابت اظهار کرد: رقابت رصدی صوفی به پاس تلاش‌های علمی عبدالرحمن صوفی، رصدگر شهیر و دانشمند بزرگ ایرانی، نام‌گذاری شده است و فرصتی برای منجمان آماتور استان خراسان رضوی فراهم می‌کند تا توانایی‌های رصدی خود را در یک رقابت علمی و دوستانه محک بزنند و یاد و نام این ستاره‌شناس برجسته ایرانی را زنده نگه دارند.

وی افزود: در این رقابت، میزان آشنایی شرکت‌کنندگان با صورت‌های فلکی، شناخت آسمان، شیوه رصد اجرام عمق آسمان و استفاده از ابزارهای رصدی مورد سنجش قرار می‌گیرد و شرکت‌کنندگان تلاش می‌کنند با بهره‌گیری از تجهیزات خود، بیشترین تعداد اجرام تعیین‌شده را شناسایی و رصد کنند.

مطیعی ادامه داد: یکی از اهداف مهم این برنامه، تقویت مهارت‌های عملی رصدگران، انتقال تجربه میان منجمان و ایجاد فضایی سالم و دوستانه برای تبادل دانش و تجربه است.

او با اشاره به جایگاه عبدالرحمن صوفی رازی در تاریخ نجوم ایران گفت: گرامی‌داشت صوفی تنها یک عنوان برای یک رقابت نیست، بلکه فرصتی برای توجه دوباره به میراث علمی ایران است؛ دانشمندی که با تألیف کتاب ارزشمند «صورالکواکب» و رصدهای دقیق خود، سهم مهمی در شناخت و ثبت آسمان داشته است.

رئیس انجمن نجوم مشهد با اشاره به ظرفیت روستای قاسم‌آباد شهرستان بجستان برای برگزاری رویدادهای نجومی گفت: آسمان تاریک منطقه در کنار ظرفیت کویری و وجود کاروانسرای تاریخی، شرایط مناسبی برای توسعه برنامه‌های رصدی فراهم کرده است و با تأمین زیرساخت‌های لازم و اصلاح الگوی نورپردازی روستا می‌توان زمینه برگزاری رویدادهای بزرگ‌تر نجومی را در این منطقه فراهم کرد.

مطیعی افزود: امیدوارم با تداوم همکاری مجموعه‌های محلی، تخصصی و فراهم شدن زیرساخت‌های مورد نیاز، قاسم‌آباد و شهرستان بجستان در آینده میزبان برنامه‌های بزرگ‌تر رصدی و گردشگری نجومی در سطح استان و کشور باشند.

رقابت رصدی «صوفی» در شهرستان بجستان برگزار شد

انتهای پیام/

کد خبر 1405062101792
دبیر محمد آوخ

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha