۲۹ تیر ۱۴۰۰ - ۱۳:۰۰
کد خبر 14000427534821

استان فارس

از جمله شباهت‌های موجود در شهر جهانی بیشاپور در استان فارس و شهرستان کازرون، با بسیاری از شهرهای همزمان خود در دوره ساسانی، ایجاد قلعه‌ای نظامی بر ارتفاعات مشرف به شهر است. استحکاماتی که در کنار شهر بیشاپور و همزمان با آن ایجاد شده، امروزه با نام " قلعه دختر" شناخته می‌شود.

قلعه دختر بر ارتفاعات نسبتاً هموار کوه قرار گرفته در حاشیه شمال خاوری بیشاپور بنا شده است. این قلعه از بخش شمالی چشم‌انداز مناسبی رو به تنگ چوگان دارد. مصالح استفاده شده در ساخت این قلعه، قلوه سنگ، ساروج و گچ است. براساس بقایای قلعه میتوان گفت که قلعه شامل یک دژ مرکزی بوده که چندین اتاق آن را احاطه کرده است و از طریق راهروهایی به یکدیگر ارتباط داشته‌اند. به علاوه کل قلعه نه تنها به وسیله برجهای بلند یکپارچه در اطراف دژ مرکزی بلکه به وسیله سه ردیف دیوارهای حفاظتی در دامنه های کوه مستحکم شده است. دیوارهای مذکور که به فواصل مشخص دارای برج های مدور بوده اند، سه سکوی با سطوح متفاوت را که مطابق با وضعیت صخره‌های کوه ساخته شده‌اند، در برمیگیرند. تقسیمات متقارن در معماری سکوهای سه‌گانه، آن‌ها را به صورت مضاعفی باریکتر می‌کرده و در نتیجه مانع از حملات بالقوه مهاجمینی می‌شده که قصد گرفتن استحکامات نظامی را داشته‌اند.

بی‌شک این قلعه تنها یک دروازه داشته که آن هم رو به شهر باز میشده، اما بخش مرکزی آن ناشناخته مانده است. به طور کلی، قلعه وسایل رفاهی ویژه‌ای برای پادشاه و سربازانش داشته است. بر اساس آخرین مطالعات و پیرو رسم ساخت کاخ‌های سلطنتی در خارج از محدوده‌ی شهر در دوره ساسانی که با ساخت کاخ اردشیر در خارج از شهر اردشیر(اردشیر خوره)، در شمال دشت فیروزآباد آغاز میشود، در اینجا( بیشاپور) نیزکاخ سلطنتی و اقامتگاه شاپور در خارج از محدوده شهر و در همین مکان (قلعه دختر) قرار داشته است.

برچسب‌ها