اما اين به معناي بي خبري در ميراث نبود. در اين خصوص ارائه پيشنهاد هيأت امنايي اداره شدن کاخ موزه سعدآباد ،ماندگاري \"ايران نمادي از پرديس\" در مکزيک ،راه‌اندازي نخستين موزه ميراث معنوي کشور در اردبيل ،اختراعات، دگرگوني تمدن بشر، پيروزي فريدون بر ضحاک، تابلوي استفاده از زمان کوتاه، ، ابهامات بسيار در انتخاب شهردار بافت تاريخي، ساماندهي پايگاه‌ها‌ي ميراث‌فرهنگي دره‌شهر همچنان پرمعضل و ايست براي ميدان آزادي عناوين اخباري است که شايد بتوان از آنها به عنوان رويدادهاي مهم ميراث فرهنگي در هفته گذشته نام برد.

ارائه پيشنهاد هيأت امنايي اداره شدن کاخ موزه سعدآباد

هفته گذشته هيأت امناي اداره شدن کاخ موزه سعدآباد به معاونت فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري ارائه شد تا شايد اين کاخ موزه در اجرايي کردن اين طرح پيش قدم
باشد.

به گفته مدير کاخ موزه سعدآباد، از آنجا که روزانه بيش از 3 هزار نفر از اين مجموعه ديدن مي‌کنند و مي‌توان سعدآباد را درآمدزاترين موزه کشور دانست با هيأت امناي اداره شدن اين کاخ موزه، اختيارات بيشتري به اداره کنندگان آن داده مي‌شود و بخش بيشتري از درامد کاخ موزه صرف امور داخل مجموعه مي‌شود.

بايد منتظر ماند و ديد که آيا رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري با اين پيشنهاد موافقت مي‌کند يا طرح هيأت امنايي شدن همچون دو سال گذشته مسکوت باقي مي‌ماند.

ماندگاري \"ايران نمادي از پرديس\" در مکزيک

نمايشگاه \"ايران نمادي از پرديس\" که 30 آبان ماه 85 با قرار برپايي چهارماه در مکزيکوسيتي افتتاح شد قرار است تا شهريور 87 تمديد شود.

البته اين نمايشگاه که بايد طبق قرار داد اسفند 85 به اتمام مي‌رسيد تا کنون ماه به ماه تمديد شده و اين بار در اقدامي عجيب مسئولان موزه‌دار تصميم بر تمديد 2 ساله اين نمايشگاه گرفته‌اند.

آيا بعد از 2 سال باز هم مدت زمان برپايي اين نمايشگاه در مکزيک تمديد خواهد شد؟ شايد هم اين نمايشگاه به مکزيکي‌ها اهدا شود؟

راه‌اندازي نخستين موزه ميراث معنوي

خبر راه‌اندازي نخستين موزه ميراث معنوي کشور در اردبيل خبر قابل توجهي بود که از سوي مديرکل اداره موزه‌ها اعلام شد.

به گفته نصرتي، تشکيل نخستين حکومت يکپارچه شيعي توسط شيخ صفي الدين اردبيلي در اردبيل علت اصلي ايجاد موزه ميراث معنوي در اين شهرستان است.

بايد منتظر ماند ديد آيا اين وعده تحقق خواهد يافت؟

ايجاد بزرگترين بانک فعال سفال

با اختراع چرخ سفال در 8 هزار سال قبل از ميلاد مسيح تحول بزرگي در روند زندگي انسان بوجود آمد. يکجانشيني، پرورش دام، اختراع تير و کمان، آتش و سپس چرخ سفال باعث دگرگوني در تمدن بشري شد. سفال‌هاي ساخته شده به دست بشر نه تنها جنبه کاربري داشته بلکه با تزئين آن‌ها با نقش و نگارهايي که ريشه در اعتقادات مردم هر منطقه از ايران داشته به نوعي جنبه زيبائي آن را نيز در نظر گرفته مي‌شد. و اين خود باعث بوجود آمدن رقابت‌ در بين مناطق مختلف ايران باستان شد. از جمله وسيع‌ترين مناطقي که تاکنون بيش از 60 هزار سفال از آن بدست آمده، شهر سوخته در سيستان است. پايگاه شهر سوخته در نظر دارد که با طراحي، طبقه بندي و تدوين اين سفال‌ها که در انبار اين پايگاه موجود است، بزرگترين بانک فعال سفال قبل از تاريخ خاورميانه را در شهر سوخته تاًسيس کند، که با اين انجام اين کار بزرگترين فرصت پژوهشي سفال خاورميانه براي محققان بوجود مي‌آيد.

پيروزي فريدون بر ضحاک

اجراي آئين‌ها و مراسم سنتي در ايران زمين مي تواند به هر چه زنده نگه داشتن اسطوره‌هاي کهن اين سرزمين ياري رساند. يکي از اين مراسم ديدني که در هفته گذشته در مازندران برپا شد، مراسم نورگون است. در اين مراسم پسرهاي تازه بالغ اين خطه سرسبز براي يافتن گون، پيش از طلوع آفتاب به کوه رفته و پشته‌اي بزرگ از اين گون‌ها را آماده کرده و به آن را به آتش مي‌کشند. شعله‌هاي آتش را با شادي بر روي سر مي‌چرخانند و بين مردم شيريني‌هاي سنتي پخش مي‌کنند. اين مراسم به گفته بومي‌ها ريشه در داستان پيروزي فريدون بر ضحاک دارد. پير و جوان براي پيروزي نور بر ظلمت توسط اجداديشان شادي مي‌کنند.

استفاده از زمان کوتاه

از ديگر برنامه‌هايي که در تمام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان‌ها در هفته به طور جدي پيگيري مي‌شود، مرمت بناهاي تاريخي در اين فصل است. استان‌هاي کوهستاني با نيروي هرچه تمام‌تر بخاطر شرايط مساعد کوتاه جوي موجود، به مرم
ت بناها مي‌پردازند. بارندگي، سرما، خشکي هوا و... دست به دست هم مي‌دهد تا مانع از فعاليت‌هاي مرمتي شود. پس بايد هرچه بهتر از اين زمان کتاه استفاده کرد. مرمت مقبره شيخ عمادالدين شاهرود، مرمت اضطراري رواق بناي صفوي قزوين، تعمير سقاخانه ارباب ميرزا در چهارمحال و بختياري، حذف الحاقات اضافي دولتحانه صفوي قزوين و ..... از برنامه‌هاي مرمتي سازمان‌ها در هفته گذشته بود.

ساماندهي پايگاه‌ها‌ي ميراث‌فرهنگي

در نشستي يک‌روزه خادم‌زاده مسوول هماهنگي پايگا‌ه‌ها خبر از تشکيل پايگاه‌هاي استاني داد تا پايگاه‌ها بتوانند از بودجه استاني استفاده کنند. اين موضوع با توجه به عدم پرداخت بودجه متناسب به پايگاه‌ها بعد از گذشت چهار ماه مي‌تواند راهکار مناسبي براي فعاليت پايگاه‌ها باشد.

معاونت فرهنگي هم تنها برنامه خود را در سال جاري معرفي و مستندسازي فعاليت‌ پايگاه‌ها عنوان کرد. اين درحالي است که هم اکنون بسياري از فعاليت‌هاي پايگاه‌ها به دليل نداشتن بودجه متوقف شده و يا در شرف تعطيلي است.

اما در اين ميان اسفنديار رحيم‌مشايي، معاون رئيس جمهور و رئيس سازمان ميراث فرهنگي نظر خود را مبني بر انتقاد از فعاليت پايگاه‌ها اعلام کرد و معتقد است پايگاه‌ها آنگونه که بايد فعاليت داشته باشند، به فعاليت در تمامي حوزه‌ها نپرداخته اند.

بر همين اساس تمامي مديران پايگاه‌ها و مسوول هماهنگي پايگاه‌ها فرصت يک‌ماهه‌اي دارند تا نظامنامه تشکيل پايگاه‌ها را تدوين کنند.
اين فرصت در شرايطي به مديران پايگاه‌ها داده شد که در سال گذشته نيز قرار بود اين نظامنامه به تدوين برسد. اين مسئله موجب انتقاد و نارضايتي برخي از مسوولان از جمله رييس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي شد.

ابهام در انتخاب شهردار بافت تاريخي

انتخاب شهردار بافت تاريخي از زمان برنامه سوم توسعه به يکي از موضوعات مهم در سازمان ميراث فرهنگي و شهرداري و وزارت کشور تبديل شده است. اما هنوز مسوولان به يک توافق مشترک براي انتخاب شهردار بافت تاريخي نرسيده‌اند. اين در حالي است که همه روزه شاهد تخريب تدريجي بافت‌هاي تاريخي کشور هستيم و در صورت جلوگيري از اجراي اين طرح قطعا بافت‌هاي تاريخي به عنوان بخشي از ميراث فرهنگي سرنوشتي جز تخريب نخواهند داشت.

در آخرين خبرها مربوط به انتخاب شهردار بافت تاريخي مدير پايگاه ميراث فرهنگي تهران خبر از ارسال لايحه شهردار بافت تاريخي تهران به شوراي شهر داد تا پس از تصويب اين لايحه، شهردار بافت تاريخي با حکم قاليباف کار خود را در شرايطي که وي ساماندهي بافت‌هاي تاريخي را از اولويت‌هاي کار شهرداري تهران عنوان کرد، شروع کند.

دره‌شهر همچنان پرمعضل

در شرايطي که طي هفته‌هاي گذشته اعلام شد که بودجه سفرهاي رياست جمهوري براي خريد عرصه و حريم دره‌شهر هنوز تامين نشده و همچنان ماشين‌هاي کشاورزي و لودرها تخريب آثار تاريخي اين شهرستان را در پيش گرفته‌ است، مدير پايگاه اين شهرستان خبر از تجمع معتادين در اتاقک‌هاي اين شهرستان را مي‌دهد و معتقد است اين افراد با تجمع در اين اتاقک‌ها باعث تخريب تدريجي آنها مي‌شوند.
اين در حالي است که دره‌شهر با توجه به کشف آثار بسيار متعلق به هزاره‌هاي مختلف به عنوان دهمين اثر ثبتي کشور در سال 1310 در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيد.

فوت پير قهوه خانه‌ها

شايد انتشار خبر فوت مصطفي آذري مدير يک قهوه‌خانه از نظر توجه به اخبار ميراث فرهنگي چندان مورد توجه نباشد. اما اگر آن مدير تنها مديري باشد که قهوه‌خانه‌اش تنها قهوه‌خانه‌اي باشد که به دليل شرايط منحصر به فرد در فهرست آثار ملي کشور به ثبت رسيده باشد و آوازه شهرت آن به خارج از مرزهاي ايران برسد، قطعا شرايط فرق خواهد کرد. قهوه‌خانه آذري‌، قهوه‌خانه‌اي است که در طول سال‌ها ميزبان سيد محمد خاتمي رييس جمهور، هنرمندان سينما و سفراي کشورهاي مختلف بوده است.

مصطفي آذري پنج‌شنبه هفته گذشته در اثر ايست قلبي دار فاني را وداع گفت و پيکر وي در همان روز از مقابل قهوه‌خانه‌اش در ميدان راه‌آهن تشييع شد.


انتهای پیام/

کد خبر 1386042624