در اطلس جديد نزديک به 400 زبان معرفي شده است که کاربران آنها بيش از 60 نفر نبوده و در معرض انقراض کامل قرار دارند. از مجموع صدها زبان منقرض شدهاي که در ويرايش جديد اين اطلس به چشم ميخورند، زبان بومي مناطقي از تانزانيا، ترکيه و آلاسکا با مرگ آخرين گويندگان آن در سال 2008 منقرض شده اند.
اين اطلس در سال 1996 و به منظور افزايش سطح آگاهي مردم از زبانهاي تحت خطر و حمايت از آنها توسط موسسات زبانشناسي وسازمانهاي عمومي براي اولين بار به چاپ رسيد.
به گفته کارشناسان سازمان يونسکو،زبانهاي تحت خطر جهان به پنج رده تقسيم ميشوند، زبانهاي ناامن که توسط کودکان تکلم شده و تنها در خانه مورد استفاده قرار ميگيرند، زبانهاي تحت خطر قطعي که به عنوان زبان اول به کودکان آموزش داده نميشود، زبانهاي تحت خطر شديد که پدر و مادر بزرگها آنها را تکلم کرده،والدين آنها را فهميده و کودکان نميفهمند، زبانهاي تحت خطر بحراني که تنها پدر و مادر بزرگها آنها را تکلم کرده و مي فهمند و زبانهاي منقرض شده که هيچ متکلمي ندارند.
در حال حاضر از شش هزار زبان رايج دنيا نزديک به نيمي از آن تحت خطر انقراض قرار داشته و در اين بين، کشور امريکا بيشترين سهم را به خود اختصاص داده است./109
انتهای پیام/