محمد رضا بذرگر افزود: رود خانه فصلي که از سمت شمال به جنوب مي گذرد، بخش شرقي آب انبار را احاطه کرده است.
وي با بيان اينکه منازل مسکوني روستا بخش جنوبي و غربي آن را در بر گرفته و به اين قسمت از روستا محله بالا ميگويند ،تصريح کرد: اين اثر شامل بقاياي 3 آب انبار ، در فاصله حدود 300 متري جنوب کوه آقا قاسم، در محله موسوم به محله بالاي روستاي مرز است .
بذرگر اضافه کرد: اين 3 آب انبار در امتداد هم و راستاي طولي شمالي- جنوبي واقع شده اند و فاصله بين آب انبار ها حدود 20 متر است، هر سه آب انبار داراي پلان گرد و مشابه و با قطر حدود 10 متر هستند .
وي خاطرنشان کرد: مصالح بکار رفته در ساخت اين آب انبار ها، قلوه سنگ، ساروج و شفته آهک است. آب انبار شمالي که تقريبا سالم مانده است داراي 4 ورودي مشابه با سر درهاي جناقي شکل و با عرض 110 و ارتفاع 170 سانتي متر، در 4 جهت آن است که امروزه دو ورودي شرقي و غربي با گچ و سنگ مسدود است.
بذرگر افزود: اين آب انبار بجز ورودي ها داراي دو دريچه ورودي آب نيز در شمال و شرق آن بوده و ارتفاع گنبد آب انبار حدود 10 متراست.
وي اضافه کرد: فضاي داخلي آب انبار در قسمت فوقاني بدون اندود و در بخش مخزن با شفته آهک و ساروج اندود شده است. اما سطح بيروني آب انبار داراي دو دوره اندود، که اندود اوليه از ساروج و اندود دوم از شفته آهک و گچ است.
بذرگر با بيان اينکه اين اثر متعلق به قرون متاخر اسلامي (صفوي- قاجاري) بوده و بدليل قرار گرفتن در روستاي مرز بدين نام معروف است. افزود: اداره کل ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري فارس اقدام به شناسايي و ثبت اين اثر تاريخي در فهرست آثار ملي ايران کرده است و ازتاريخ ثبت اين اثر تحت حفاظت و صيانت اين اداره کل است .
/104
انتهای پیام/