متون کهن نيشابور نقد و پژوهش شد

مدير پايگاه پژوهشي منطقه تاريخي فرهنگي نيشابور در گفتگو با ميراث آريا(chtn) افزود: به منظور مطالعه و تحقيق پيرامون طرح جامع مطالعاتي منطقه تاريخي فرهنگي نيشابور، بررسي همه‌جانبه، پژوهش و نقد تمام آثار و متون حاوي اطلاعات تاريخي جغرافيايي انجام شد.

ابوالفضل مکرمي‌فر اضافه کرد: اين بررسي و پژوهش با اتکاء به منابع مرجع و تطبيق اطلاعات و بررسي‌ها و باستان‌‌شناسي ميداني ژئوفيزيک، ژئوالکتريک‌ و تصاوير ماهواره‌اي انجام شده است.

وي با اشاره به سه روش به کار رفته در اين بررسي از جمله شناسايي و گزينش منابع، مطالعه و يادداشت‌برداري منابع منتخب و تحليل و تفسير اطلاعات استخراج شده، بيان داشت: در مرحله اول تلاش شد اطلاعاتي از متون استخراج شود که براي گروه‌هاي پيمايش و بررسي باستاني مفيد باشد.

مکرمي فر در بخش منايع‌ جغرافيايي به متوني چون تاريخ نيشابور حاکم نيشابوري، أحسن التقاسيم فى معرفة الأقاليم، المسالک الممالک اصطرفي و جغرافياي خراسان حافظ ابرو اشاره کرد و گفت: در بخش منابع تاريخي، متوني چون تاريخ بيهقي، تاريخ جهان گشاي جويني و... مورد بررسي قرار گرفت.

وي درمورد متون مربوط به رجال از کتاب‌هايي چون اسرار التوحيد در مقامات شيخ‌ابن السعيد،‌ محمد بن منور ميهني نام برد و گفت: اطلاعات اين متون دربرگيرنده نام مکان‌ها، حدود شهر، جابجايي آنها در طي زمان، ساختار شهر، تقسيمات شهري و بناها،‌ جمعيت و منابع آبي، معادن،‌ راه‌ها‌،‌ اطلاعات مربوط به اشخاص، است که کمک شاياني در روند تکميل تحقيقات باستان‌شناسي به پژوهشگر مي‌کند.

اين مقام مسئول در پايان با اشاره به حائز اهميت بودن اين تحقيق با توجه به چندين بار جابه جائي و تغيير در شهري چون نيشابور، و ايجاد دشواري در داده‌هاي باستان‌شناسي، يادآور شد: بررسي اين متون در تأييد يا رد داد‌ه‌هاي باستان‌شناسي کمک شاياني خواهد کرد./119

انتهای پیام/

کد خبر 1389051935