احتمال آتشکده‌ نبودن تپه ‌ميل‌ري قوت گرفت

به گزارش ميراث آريا(chtn)، مديرکل ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري استان تهران با اعلام اين خبر گفت: هيچگونه مستندات متقن مبني بر آتشکده بودن اين سايت وجود ندارد و تفاوت‌هاي نوع معماري و مصالح اين بنا با آتشکده‌هاي موجود در کشور آتشکده نبودن اين بنا را قوت مي‌بخشد.

«محمد ابراهيم لاريجاني» وجود راهروها، اطاق‌هاي استراحت و حياط مرکزي در بقاياي معماري بجا مانده از اين اثر تاريخي، استفاده از مصالحي همچون سنگ لاشه، آجر و خشت در طبقات مختلف و همچنين طبيعت منطقه و تپه‌اي بودن اين سايت را از جمله دلايل اعلام اين احتمال برشمرد.

به گفته او بقاياي بجاي مانده يک کاخ دوره اواخر ساساني را به ذهن متبادر مي‌سازد و به نظر مي‌رسد اين محوطه مکاني براي فصول شکار بوده و اين بنا مي‌تواند کاخ شکاري باشد.

«لاريجاني» با اشاره به نزديکي حکومت و مذهب در دوران ساساني و اعتقاد به يکتاپرستي در ارکان حکومتي گفت: کاخ شکار تپه ميل مي‌تواند کارکردهاي مذهبي نيز داشته باشد.

اين مقام مسوول اظهارداشت: بر اساس مطالعات اوليه انجام شده برخي اساتيد و صاحبنظران بر اين باورند که تپه ميل متعلق به اوايل دوره اسلامي بوده و يا در اوايل دوره اسلامي نيز با حفظ کاربري مورد استفاده قرار مي‌گرفته است.

«لاريجاني»، اعلام نظر قطعي در اين زمينه را نيازمند حفاري، کاوش‌هاي فني و اقدامات آزمايشگاهي بر روي اشيا بدست آمده از اين محوطه اعلام کرد و افزود: با در نظر گرفتن اطلاعات موجود، مقايسه اين بنا با بناهاي مشابه در کشور و تطبيق اطلاعات آنها با يکديگر مي‌توان احتمال داد اين بنا يک کاخ شکار و يا شکارگاه سلطنتي بوده که رويکرد و کارکرد مذهبي در دوره ساساني به بعد را نيز داشته است.

اين تپه در حدود ۱۲ کيلومتري جنوب شرقي شهر بر فراز تپه‌اي در روستاي قلعه‌نو قرار گرفته و وجه تسميه اين تپه به سبب ساختار بلند معماري آن است که شبيه ميل يا نشانه‌هاي واقع بر سر راه کاروانيان است.

بخشي از بنا در زمان حمله اسکندر به ايران خراب شد و تنها قسمتي از بناي چهارطاقي و زيباي آن به صورت دو پايه تاق‌دار باقي مانده است.

اين تپه نخستين‌بار در سال ‪1909 ‬ميلادي از سوي هيات فرانسوي به سرپرستي پزار و سپس طي سال‌هاي 1331 تا 1334 توسط هيات ايراني به سرپرستي «علي حاکمي» مورد کاوش و مرمت قرار گرفته است.

آخرين دوره مطالعات باستان‌شناسي در اين تپه به پژوهش‌هاي «زرين تاج شيباني» در سال 1378 بازمي‌گردد.
/104

انتهای پیام/

کد خبر 1390050317