ایران قطب گردشگری منطقه

سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایران در دولت تدبیر و امید، به‌منظور حضور هدفمند در بازار جهانی این صنعت و معرفی کامل همه جاذبه‌های گردشگری ایران، برگزاری نشست‌های بین المللی تخصصی در ایران را در اولویت برنامه‌های خود قرار داد.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، در این بین می‌توان به برگزاری «سمپوزیوم گردشگری و توسعه پایدار»، «نخستین اجلاس وزرای گردشگری مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا»، «ششمین نشست کارگروه تخصصی راه ابریشم سازمان جهانی جهان‌گردی» و «هفدهمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری» اشاره کرد.

گردشگری به‌مثابه صادرات نامرئی

صنعت گردشگری یکی از پویاترین فعالیت‌های اقتصادی عصر حاضر است که نقش مهمی در توسعه پایدار ایفا می‌کند. این صنعت، از طریق ترکیب و به‌کارگیری هم‌زمان منابع داخلی و خارجی، در پی تأمین منافع اجتماعی، اقتصادی، زیست‌محیطی و فرهنگی زیادی است. درحال‌حاضر، در بسیاری از کشورها گردشگری نیروی اصلی پیش‌برد و رشد اقتصادی محسوب می‌شود و با فراهم آوردن فرصتی راهبردی، به اقتصاد محلی تنوع می‌بخشد و موجب اشتغال‌زایی می‌شود.

کارشناسان اقتصادی صنعت گردشگری را، به‌دلیل اهمیت آن در توسعه اقتصادی و اجتماعی، «صادرات پنهان» نام‌گذاری کرده‌اند. درنتیجه به‌دلیل اهمیت این صنعت به‌عنوان رکن اصلی توسعه پایدار، سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کشور در دولت تدبیر و امید، در بدو روی کار آمدن، برنامه‌های متنوعی برای جذب گردشگر در دستورکار خود قرار داد.

به‌اعتقاد کارشناسان این سازمان، یکی از مهم‌ترین راه‌های دستیابی به سهم زیاد از خیل عظیم گردشگران بین‌المللی، حضور هدفمند در این بازار بزرگ جهانی براساس فرصت‌ها، ظرفیت‌ها، امکانات و قابلیت‌های کشورمان از یک سو و نیازمندی‌ها، مختصات، ویژگی‌ها، علایق و سلایق سایر کشورها از سوی دیگر است. درواقع، در بازار رقابتی امروزی هر گونه سرمایه‌گذاری برای جذب گردشگران خارجی بدون شناسایی و اولویت‌بندی بازارهای هدف بی‌ثمر باقی خواهد ماند.

ایران به‌دلیل تمدن غنی و جاذبه‌های گردشگری طبیعی، جغرافیایی و تاریخی فراوان برای جذب گردشگران خارجی ظرفیت‌های مطلوبی در اختیار دارد.

سمپوزیوم گردشگری و توسعه پایدار

پایداری در معنای وسیع خود به توانایی جامعه، اکوسیستم یا هر سیستم جاری برای تداوم کارکرد در آینده نامحدود اطلاق می‌شود، بدون اینکه به‌اجبار، در نتیجه تحلیل رفتن منابعی که سیستم به آن وابسته است یا به‌دلیل تحمیل بار بیش‌ازحد بر آن‌ها، به ضعف کشیده شود؛ به تعبیر دیگر، توسعه پایدار توسعه‌ای است که درعین برآورده کردن نیازهای نسل فعلی، توانایی نسل‌های آینده را هم در برآوردن نیازهایشان از بین نبرد. ازاین‌رو، گردشگری پایدار نیز، فرهنگ جوامع میزبان را تخریب نمی‌کند، بلکه از طریق آموزش و برخوردهای سازمان‌دهی‌شده، احترام به اصالت‌های فرهنگی را تشویق می‌کند. همچنین موجب افزایش کیفیت و حفاظت از منابعی می‌شود که برای گردشگری اساسی و لازم است.

توسعه پایدار در گردشگری موجب حفظ و نگه‌داری سرمایه‌های اصلی این صنعت یعنی محیط‌های طبیعی، میراث تاریخی و الگوهای فرهنگی مناطق مختلف می‌شود، چراکه به‌اعتقاد کارشناسان، اگر این منابع ضایع شوند، دیگر قادر نخواهند بود جهان‌گردان را به خود جلب کنند. ازاین‌رو، سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری جمهوری اسلامی ایران به‌منظور یکپارچه‌سازی سیاست‌های بخشی در برنامه‌ریزی توسعه پایدار ملی و محلی، گردشگری پایدار، توسعه شهری، استفاده بهینه از منابع، حفظ تنوع زیستی و محیط‌زیست در تاریخ 20 مهر 1393 «سمپوزیوم بین‌المللی سازمان ملل‌متحد برای زمینه‌سازی گردشگری پایدار» را در تهران برگزار کرد.

نخستین اجلاس وزرای گردشگری آسیا در ایران

قاره آسیا با افزایش 65درصدی ورود گردشگران دنیا، در طول دهه گذشته، بی‌تردید به‌عنوان بزرگ‌ترین قاره دنیا نقش مهم و انکارناپذیری در توسعه صنعت گردشگری ایفا کرده است و به‌مثابه رکن محوری برای گسترش بازار گردشگری جهان عمل می‌کند. ورود همه‌جانبه گردشگران دنیا به قاره کهن این قاره را به‌عنوان بازار گردشگری در جهان برجسته کرده است. با توجه به این واقعیت، گردشگری نقش مهمی در رشد پایدار اجتماعی، فرهنگی، زیست‌محیطی، اقتصادی و گسترش ملل آسیایی ایفا می‌کند.

آمارهای ارائه‌شده طبق منطقه‌بندی سازمان جهانی گردشگری نشان می‌دهد که منطقه آسیا و اقیانوسیه میزبان 279میلیون گردشگر ورودی بین‌المللی در سال 2015 بوده است. آسیا و اقیانوسیه 24درصد از تعداد گردشگران ورودی و 33درصد از درآمدهای گردشگری جهان را به‌خود اختصاص داده‌اند. با توجه به نواحی مختلف در جهان، جنوب‌شرق آسیا با 8درصد رشد در تعداد گردشگران ورودی و اقیانوسیه با 7درصد بالاترین رشد را ثبت کرده‌اند. بر همین اساس، «نخستین اجلاس وزرای گردشگری کشورهای عضو مجمع گفت‌وگوی همکاری‌ آسیا (ACD)» با هدف تمرکز بر آینده صنعت گردشگری در آسیا و تقویت زیرساخت‌های عملی و ساختاری موردنیاز برای توسعه پایدار بخش گردشگری در چهارچوب گفت‌وگوی همکاری آسیایی، به‌میزبانی ایران و به‌همت سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در شهریورماه 1395 با حضور مقامات عالی‌رتبه 17 کشور آسیایی در تبریز برگزار شد.

در این نشست مقرر شد که کارگروه تخصصی متشکل از کارشناسان ارشد گردشگری کشورهای عضو مجمع گفت‌وگوی همکاری آسیا، به‌منظور تحقق توسعه پایدار گردشگری در آسیا، تشکیل شود. همچنین از آژانس‌های مالی بین‌المللی برای سرمایه‌گذاری و حمایت از پروژه‌های توسعه گردشگری در کشورهای درحال توسعه در آسیا درخواست حمایت شد.

ششمین نشست کارگروه تخصصی راه ابریشم

جاده ابریشم، به‌عنوان طولانی‌ترین جاده باستانی در تاریخ بشر و نخستین پلی که شرق را به غرب متصل می‌کند، این جاده ابزار مهمی برای تجارت بین امپراتوری‌های باستانی چین، غرب، جنوب آسیا، شبه‌قاره هند و رم بوده است.

با درنظر گرفتن تنوع فرهنگی و طبیعی موجود در این مسیر، گردشگران می‌توانند تجربه‌ای منحصربه‌فرد از مقاصد متنوع با پیشینه مشترک داشته باشند. با بررسی‌های کارشناسان یونسکو، این جاده طیف وسیعی از شهرهای باستانی، کاروانسراها گذرگاه‌های کوهستانی، دژها، برج‌های نگهبانی و اماکن مذهبی و باستانی بسیاری را دربر می‌گیرد. در سال 1994، 19 کشور عضو سازمان جهانی جهان‌گردی و یونسکو در سمرقند ازبکستان گردهم آمدند تا قطعنامه پایانی سمرقند را صادر کنند. این قطعنامه تولد دوباره این جاده افسانه‌ای را به‌عنوان یکی از غنی‌ترین مقاصد فرهنگی دنیا نوید می‌داد.

با گذشت بیست سال از آن تاریخ، تعداد روزافزونی از دست‌اندرکاران صنعت گردشگری مشغول کار روی ایجاد بستری مناسب برای توسعه گردشگری در امتداد این جاده با هدف توسعه گردشگری پایدار در میان کشورهای قرارگرفته در امتداد مسیر این جاده تاریخی هستند. اجرای تعداد زیادی از پروژه‌های گردشگری فرامرزی و عضویت بیش از 30 کشور در پروژه جاده ابریشم سازمان جهانی جهان‌گردی ازجمله دستاوردهای آن است.

برگزاری «ششمین نشست کارگروه تخصصی راه ابریشم سازمان جهانی جهان‌گردی» از مجموعه اقدامات سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری بود که به‌منظور تبادل تجربیات کشورهای موفق و همچنین معرفی مناطق دیدنی و جاذبه‌ها، امکانات و ظرفیت‌های گردشگری و میراث‌فرهنگی کشور در اردیبهشت 1395 در ارومیه برگزار شد.

هفدهمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری در ایران

«کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری» بزرگ‌ترین و مهم‌ترین گردهمایی راهنمایان گردشگری سراسر دنیاست. این رویداد را فدراسیون جهانی راهنمایان گردشگری (WFTGA) به‌صورت دوسالانه در یکی از کشورهای عضو برگزار می‌کند. تقریباً به‌طور متوسط حدود 350 تا 500 نفر از راهنمایان برجسته دنیا در یکی از کشورهای میزبان به ارتباط با هم و معرفی و بررسی مسائل گردشگری می‌پردازند. هدف مهم کنوانسیون جهانی ایجاد ارتباط میان راهنمایان گردشگری، افزایش دانش و ارتقای حرف‌های راهنمایان براساس تعاملات بین‌المللی است.

با تلاش‌های سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری ایران، «هفدهمین کنوانسیون جهانی راهنمایان گردشگری» در سال 2017 از تاریخ 6 تا 18 بهمن‌ماه سال 1395 در ایران و در شهرهای زنجان، همدان، تهران، شیراز، یزد و اصفهان برگزار شد.

\"\"

انتهای پیام/

کد خبر 139602102