مبنای پیش‌بینی اشتغال‌زایی گردشگری در ایران میانگین جهانی است

پیرو انتشار گزارشی با عنوان «امکان ایجاد 4میلیون شغل از 10میلیون گردشگر میسر نیست/ پاسخ‌های متولی گردشگری کشور درباره چالش جدی قالیباف و روحانی» در آن سایت خبری مورخ 96/2/15، پاسخ سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری به شرح زیر به‌منظور انعکاس در آن رسانه وفق قانون مطبوعات و خبرگزاری‌ها ارسال می‌شود.

به‌گزارش میراث‌آریا به‌نقل از مرکز روابط‌عمومی و اطلاع‌رسانی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، متن این پاسخ به‌شرح زیر است:

«جمعه، 15 اردیبهشت، گزارشی در آن سایت منتشر شد که در بخشی از آن گفت‌وگوی کوتاه خبرنگار آن سایت خبری با دکتر زهرا احمدی‌پور، رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز گنجانده شده و به بررسی ابهامات موضوعی پرداخته که بنا بر تصریح خبرنگار این رسانه «تغییرات ملموس» آن در چهار سال گذشته نه‌تنها در آمارها که در خیابان‌ها و کوچه‌های شهرهای تاریخی و مقاصد گردشگری کشور قابل‌مشاهده است.

همان‌گونه که رئیس‌جمهوری محترم بارها در سخنرانی‌های خود بر آن تأکید کرده‌اند، دولت یازدهم با تمرکز بر ظرفیت‌های بی‌شمار ایران عزیز در حوزه‌های مرتبط با گردشگری ازجمله ایجاد ظرفیت‌های سیاسی و بین‌المللی، بسترسازی برای ایجاد زیرساخت‌های موردنیاز در حوزه گردشگری، حضور مؤثر در بازار جهانی صنعت گردشگری در فضای پسابرجام توانست تغییراتی اساسی در میزان جذب گردشگران خارجی و به‌تبع آن افزایش درآمد ارزی کشور از این محل داشته باشد.

دکتر روحانی در جریان رقابت‌های انتخاباتی سال 1392 با اشاره به ظرفیت‌های عظیم ایران در حوزه گردشگری با تأکید بر این ظرفیت‌ها موضوعی را مطرح کرد که تبعات و نحوه موضع‌گیری برخی نامزدها به آن نشان می‌دهد همچنان نگاه به این صنعت؛ نگاهی سیاسی و غیرواقعی است که راه توسعه پایدار اقتصادی ایران را جدا از توسعه صنعت گردشگری می‌داند.

دکتر روحانی در سخنان سال 92 خود گفته بود: «اگر سالانه تنها 10 میلیون گردشگر وارد کشور شود بیش از 13.3 میلیارد دلار درآمد ارزی و 4 میلیون اشتغال درست می‌شود که با یک حرکت صحیح در یک مسئله اقتصادی و اجتماعی می‌توانیم بیکاری را حل کنیم.» این اظهارات نشان می‌دهد در صورت ورود 40 میلیون گردشگر و بازدهی مالی 50 میلیارد دلاری در یک دوره 4 ساله حدود 4 میلیون شغل در کشور ایجاد خواهد شد.

دکتر احمدی پور، رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری نیز در پاسخ به سؤال خبرنگار تابناک در ارتباط با این وعده رئیس‌جمهوری محترم تأکید کرده که با وجود شرایط دشوار سال‌های اخیر و برخی مشکلات جدی در این زمینه بازهم حدود 20میلیون گردشگر به کشور وارد و نزدیک به 32میلیارد دلار نصیب چرخه اقتصاد کشور شده است.

فارغ از تأثیرات شگرف این رقم بر اقتصاد کشور که سال‌ها درگیر تحریم‌های ظالمانه غرب بوده نخست: نباید فراموش کرد که این رشد چشمگیر در سایه اقدامات کلان دولت یازدهم به‌ویژه در زمینه برجام و پایان پروژه ایران هراسی تحقق یافته است.

دوم: تمرکز ویژه دولت بر بهبود زیرساخت‌های گردشگری در حوزه هتل‌سازی، توسعه بوم‌گردی و ایجاد بسترهای حمل‌ونقل به‌خصوص در زمینه حمل‌ونقل ریلی و نوسازی ناوگان حمل‌ونقل هوایی و هم‌چنین معرفی جدی ظرفیت‌های گردشگری ایران در سطح بین‌المللی خود گویای نگاه دولت یازدهم در این زمینه بوده و خواهد بود.

با وجود تحولات کاملاً ملموس، گزارش تابناک با رویکردی سیاسی و دور از منافع ملی تلاش کرده با وارونه‌نمایی و مقایسه آمار گردشگری فرانسه با اظهارات رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، بدون در نظر گرفتن واقعیت‌های اقتصادی دو کشور و سرمایه‌گذاری‌های کلان و بلندمدت فرانسوی‌ها در این صنعت، اظهارات سال‌های پیش رئیس‌جمهوری محترم را زیر علامت سؤال ببرد. در گزارش آمده است کشور فرانسه با وجود جذب 80 میلیون گردشگر تنها حدود 2 میلیون شغل با استفاده از ظرفیت‌های گردشگری کشور خود ایجاد کرده است. این در حالی است که طبق آمارهای رسمی:

1. سال 2014 رقم مجموع اشتغال‌زایی مستقیم و غیرمستقیم که به‌واسطه صنعت گردشگری در فرانسه ایجاد شد 2 میلیون و 714 هزار شغل برابر با 9.9 درصد از اشتغال کل کشور فرانسه در سال 2014 است. به ازای هر 100 گردشگر واردشده به فرانسه نیز 1.5 شغل به‌صورت مستقیم در این کشور ایجاد شده است.

2. سال 2015 رقم ورود گردشگر به یونان به 26.5 میلیون نفر رسید که بر این اساس پیش‌بینی شد که 446 هزار شغل مستقیم (10.4% اشتغال‌زایی مجموع) ایجاد شود. به‌عبارت‌دیگر به ازای هر 100 گردشگر واردشده به یونان 15 شغل به‌صورت مستقیم در این کشور ایجاد شده که 10 برابر کشور فرانسه است.

3. سال 2014 در کشور ترکیه 39.8 میلیون گردشگر ثبت شد که ماحصل ورود این میزان گردشگر ایجاد 580 هزار شغل مستقیم جدید بود که رقمی برابر با 2.2% از اشتغال مجموع است. همچنین میزان رقم اشتغال‌زایی مستقیم و غیرمستقیم برای ترکیه نیز 2 میلیون و 130 هزار شغل جدید بود که 8.2 درصد از اشتغال‌زایی مجموع را به خود اختصاص داد. البته گردشگری ترکیه در سال 2015 شاهد رشد منفی بود و میزان گردشگر ورودی به 39.5 میلیون نفر رسید؛ که این باعث شد رشد 5.9% اشتغال‌زایی مورد انتظار از این حوزه محقق نشود. در مورد میزان اشتغال‌زایی توریسم در ترکیه نیز طبق آمارهای رسمی به ازای هر 100 گردشگر ورودی به این کشور 14 شغل به‌صورت مستقیم ایجاد شده است.

4. سال 2014 رقم ورودی گردشگر به اندونزی 9.4 میلیون نفر بود که این رقم در سال 2015 یک‌میلیون نفر افزایش یافت. میزان شغل‌های مرتبط با گردشگری در اندونزی در سال 2014، 3 میلیون و 326 هزار شغل بود که 2.9% از اشتغال‌زایی مجموع را تشکیل می‌دهد مقدار شغل غیرمستقیم مرتبط با توریسم نیز 9 میلیون و 814 هزار شغل بود که 8.4 درصد از اشتغال مجموع این کشور را تشکیل می‌داد. به‌عبارت‌دیگر به ازای هر هزار گردشگر ورودی به اندونزی حدود 340 شغل درگیر شدند.

تفاوت ارقام ایجادشده بر اساس ورود گردشگر به متغیرهای مختلفی مربوط است در کشورهای یونان و ترکیه ارقام به هم نزدیک هستند اما در فرانسه این رقم تقریباً ده برابر کمتر و در اندونزی این رقم تقریباً بیست برابر بیشتر است. تفاوت آمارها در فرانسه به این دلیل است که در این کشور اشتغال‌زایی توریسم به حد اشباع رسیده و همچنین تمرکز اشتغال‌زایی بر روی حوزه‌های دیگر است (که البته این مورد دوم هم متأثر از مورد اول است) در مورد اندونزی و کشورهای دیگری مثل هند که آمارشان در اینجا ذکر نشده، تعداد بالای مشاغل مرتبط با گردشگری به دلیل جمعیت بالای این کشورهاست که تعداد شغل زیاد با درآمد کم به ازای ورود گردشگر تولید می‌کنند. کشورهایی مثل یونان و ترکیه که موتور توسعه خود را بر روی گردشگری گذاشته‌اند ارقامی نزدیک به هم دارند. البته میانگین جهانی رقمی نزدیک به 89 شغل به ازای 1000 گردشگر است. به‌عبارت‌دیگر به ازای یک‌میلیون توریست 89 هزار شغل و به ازای 10 میلیون توریست 890 هزار شغل باید ایجاد شود. (آماری مشابه آنچه رئیس‌جمهوری وعده داده است)

جاذبه‌های سرشار ایران و ظرفیت‌های عظیم برای جذب بی‌شمار گردشگران خارجی و توسعه گردشگری حلال علاوه‌بر ایجاد اشتغال پایدار، زنجیره مشاِغل وابسته به گردشگری ایران شامل آژانس‌های مسافرتی، هتل‌ها، اقامت گاه‌های بوم‌گردی، تور گردانی، راهنمایان گردشگری، بیمه‌های مسافرتی، رستوران‌ها و صنعت بزرگ حمل‌ونقل را با قدرت به پویایی و اشتغال‌زایی گسترده می‌رساند. بر همین اساس دولت یازدهم علاوه‌بر تلاش‌های مستمر برای جذب گردشگران خارجی و توسعه صنعت گردشگری کشور برای نخستین بار با ظرفیت‌سازی برای ایجاد سامانه نظام جامع گردشگری کشور تلاش کرده که تأثیر صنعت گردشگری در کشور را به‌صورت علمی پایش کرده تا در آینده این صنعت هم پای دیگر ظرفیت‌های عظیم کشور به بالندگی موردنظر در اسناد بالادستی کشور ازجمله صنعت چشم‌انداز 1404 دست یابد و چنانچه رئیس سازمان میراث‌فرهنگی هم در گفتگوی خود با تابناک اشاره کرده، اقدام سازمان میراث‌فرهنگی در جهت این پایش و به‌روزرسانی آمارهای ایجاد شغل در کشور بوده است و این مسئله با نتیجه‌گیری نویسنده گزارش تفاوت فاحشی دارد و رویکرد سیاسی گزارش را نشان می‌دهد.

زهرا احمدی پور در همین گفت گو نیز تأکید کرده که توسعه گردشگری از سال 92 تاکنون یکی از اولویت‌های اصلی دولت یازدهم بوده و به‌موازات همین امر هم ورود گردشگر به کشورمان افزایش یافته است. رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری درباره نبود آمار دقیق گردشگری نیز به خبرنگار تابناک گفته است: «اشکال اینجاست که سامانه نظام جامع آمار گردشگری راه‌اندازی نشده است و به همین دلیل هم نمی‌توانیم اعلام کنیم که در حال حاضر چه تعداد از مشاغل ما و چه میزان از درآمد ما مرتبط با صنعت گردشگری است.»

همان‌گونه که احمدی‌پور در گفت‌وگو با سایت تابناک تأکید کرده است دستکم در سال گذشته حدود 5 میلیون گردشگر خارجی وارد کشور شده‌اند و این تنها آغاز راهی است که دکتر روحانی از سال 92 و با اعتماد ملت شریف ایران آن را آغاز کرده است. راهی که امید است با توجه مجدد ملت ایران در سال‌های آینده امتداد یافته و موجبات عزت و سربلندی ایرانیان عزیز را فراهم سازد.

انتهای پیام/

کد خبر 139602163