بهگزارش خبرنگار میراثآریا، زهرا احمدیپور معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگردی، در این دیدار که با حضور مرتضی رحمانیموحد معاون گردشگری کشورمان برگزار شد، ضمن خوشامدگویی به وزیر فرهنگ آذربایجان، گفت: «امیدوارم با برگزاری هفته آذربایجان در ایران، شاهد نزدیکتر شدن ایران و آذربایجان بهلحاظ جلوههای فرهنگیشان باشیم. این مزیتی برای دو کشور همسایه است که بتوانند از ظرفیتهای فرهنگی مشترکشان برای منافع بلندمدت بهره بگیرند.»
او افزود: «در ملاقاتهایی که مقامات دو کشور داشتهاند تأکید شده که ما بهعنوان دو کشور همسایه میتوانیم در توسعه روابطمان، بهویژه روابط فرهنگی و گردشگری، برای آینده فرصتهای خوبی فراهم کنیم.»
معاون رئیسجمهوری بیان کرد: «این اشتراکات فرهنگی بین ایران و آذربایجان میتواند فرصت خوبی برای توسعه گردشگری فراهم کند. کسانی که در ایران به حوزه فرهنگی علاقهمندند آذربایجان را بهعنوان مقصد گردشگری انتخاب میکنند؛ آذربایجان هم به دلیل همین اشتراکات میتواند از ظرفیتهای ایران بهعنوان مقاصد گردشگری استفاده کند.»
او با اشاره به لغو روادید بین ایران و آذربایجان تأکید کرد: «بحث لغو روادید نیز با رویکرد افزایش مناسبات بین دو کشور در حوزه گردشگری صورت گرفت. بهطور خاص، در حوزه گردشگری سلامت مذاکراتی داشتیم و استانهای شمالی ایران مثل گیلان، آذربایجانشرقی و آذربایجانغربی از این آمادگی برخوردارند که در بحث گردشگری سلامت فعالیتهای مشترکی با کشور آذربایجان داشته باشند.»
ایران و آذربایجان میتوانند با همکاری یک کشور سوم تورهای مشترک برگزار کنند
احمدیپور تصریح کرد: «ایران و آذربایجان میتوانند با همکاری یک کشور سوم تورهای مشترک برگزار کنند. ما به این اصل اعتقاد داریم که به هر اندازه که بهعنوان کشورهای همسایه در زمینه فرهنگی شناخت بیشتری از هم پیدا کنیم روابط ما روابط پایدارتری خواهد بود؛ روابط پایدار نیز به امنیت منطقه و کشورهای همسایه منجر خواهد شد.»
او افزود: «اقوامی در ایران برای دیدن خانوادههای خود به آذربایجان میروند یا افرادی که ساکن آذربایجان هستند برای دیدن اقوام و دوستان خود به ایران میآیند، درنتیجه میتوان بهموجب این همسایگی نوع خاصی از گردشگری را بین ایران و آذربایجان توسعه داد. این فرصتی برای ایران و آذربایجان است که میتوان از آن بهعنوان ظرفیتی فرهنگی بهره گرفت.»
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ادامه داد: «فاصله کمی که بین شهرهای ایران و آذربایجان وجود دارد و امکانات حملونقل بین این دو کشور میتواند به توسعه صنعت گردشگری دو کشور کمک کند، زیرا معمولاً بهخاطر محدودیتهای حملونقل و بُعد مسافت شاید نتوانیم با بسیاری از کشورها بهراحتی روابط خود را در حوزه گردشگری توسعه دهیم؛ درنتیجه، همین همسایگی و نزدیکی جغرافیایی ظرفیتی برای ایران و آذربایجان است که کمک میکند روابط گردشگری ما نسبت به آنچه هست توسعه بیشتری پیدا کند.»
آذربایجان در رویداد «تبریز 2018» حضور فعالتری داشته باشد
او، با اشاره به رویداد «تبریز 2018»، از وزیر فرهنگ آذربایجان خواست که کشورش در این رویداد حضور فعالی داشته باشد و افزود: «امیدوارم شاهد حضور گردشگرانی از کشور آذربایجان در این رویداد باشیم تا بتوانند از ظرفیتهایی که بهموجب این رویداد در استان آذربایجانشرقی فراهم شده است استفاده کنند.»
احمدیپور اضافه کرد: «ما پیشبینی کردهایم که رویدادهای ورزشی، هنری، نمایشگاهی و دانشگاهی در تبریز برگزار شود. ازاینرو، فرصت خوبی است که کشور آذربایجان در این رویدادها مشارکت کند و از این ظرفیتها بهصورت مشترک استفاده کنیم.»
او همچنین گفت: «ایران ظرفیت خوبی در انواع رشتههای مختلف صنایعدستی دارد. ما اعلام آمادگی میکنیم که تاجران و هنرمندان صنایعدستی آذربایجان در ایران فعال شوند و درمقابل نیز ما در بازار صنایعدستی آذربایجان بتوانیم، در کنار عرضه صنایعدستی ایرانی، نمایشگاه و فروشگاه صنایعدستی داشته باشیم؛ ضمن اینکه از تاجران، هنرمندان و فعالان عرصه صنایعدستی آذربایجان دعوت میکنیم که در نمایشگاه صنایعدستی ایران که هر سال بهمنماه برگزار میشود شرکت کنند.»
ثبت میراثهای مشترک تعهدی مضاعف در صیانت از این میراثها ایجاد میکند
معاون رئیسجمهوری، با اشاره به ثبت مشترک آثار ناملموس و ملموس فرهنگی دو کشور ایران و آذربایجان در فهرست میراثجهانی یونسکو، گفت: «ثبت میراثفرهنگی ملموس و ناملموس مشترک برای ما نوعی فرصت است که تعهدی مضاعف در صیانت از این میراث ایجاد میکند؛ بهعنوان مثال، نوروز میتواند عاملی پیونددهنده بین کشورهایی باشد که در آن دخیل هستند. به هر اندازه که این پیوندهای فرهنگی بیشتر شود، رقابتهای سیاسی کاهش پیدا خواهد کرد.»
او ادامه داد: «ما آمادگی داریم که در حوزه ثبت مشترک میراثفرهنگی بیشتر از قبل با کشور آذربایجان همکاری داشته باشیم. همچنین میتوانیم روابطی بین شرکتهای تخصصی در حوزه گردشگری، میراثفرهنگی و صنایعدستی برقرار کنیم تا با توجه به یادداشت تفاهم میان ایران و آذربایجان، همکاری میان این دو کشور بیشتر شود.»
به هر اندازه روابط با ملاحظات فرهنگی شکل بگیرند امکان تنش بیشتر کاهش مییابد
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گفت: «رئیسجمهوری ایران دولت یازدهم را با شعار تدبیر و امید مدیریت کرد. در بخش سیاست خارجی نیز تلاش کرد مسیر تعامل، گفتوگو و ایجاد صلح را جایگزین تنشهایی بکند که در منطقه و جامعه بینالملل دامن زده میشود. با انتخاب مجدد حسن روحانی بهعنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران این تفکر ادامه پیدا خواهد کرد. معتقدیم به هر اندازه که بتوانیم با ملاحظات فرهنگی روابط خود را با کشورهای دیگر شکل دهیم به همان اندازه امکان تنش و منازعه کاهش پیدا میکند و میتوانیم از فضای فرهنگی که بین دو کشور حاکم است برای تثبیت روابطمان در آینده استفاده کنیم.»
احمدیپور ادامه داد: «ما از اینکه این مناسبات فرهنگی و گردشگری بهصورت متوازن بین دو کشور توسعه پیدا کند و ظرفیتهای جدید برای دو کشور در حوزههای گردشگری، میراثفرهنگی و صنایعدستی بهوجود آید استقبال میکنیم.»
هفته فرهنگی مشترک ایران و آذربایجان
ابوالفضل قارایوف، وزیر فرهنگ و گردشگری آذربایجان، نیز در این دیدار ضمن ابراز خوشحالی از اینکه در چارچوب هفته فرهنگی مشترک بین ایران و آذربایجان این دیدار صورت میگیرد، اظهار کرد: «بعد از هفت سال این هفته فرهنگی برگزار میشود و انتظار داریم مراسم خوبی باشد. با توجه به اینکه گردشگری در رابطه فرهنگی بین دو کشور تأثیر مهمی دارد، در کنار هیئت همراه خود، مدیران هواپیمایی و گردشگری کشور آذربایجان را نیز بههمراه آوردهایم.»
او با اشاره به افزایش گردشگران ایرانی در کشور آذربایجان افزود:«روابط گردشگری و مراودات بین دو کشور در سالهای اخیر پیشرفت کرده است. آمادگی داریم همکاری خود را برای تبادل گردشگر بیشتر کنیم. ما باید، براساس روابط خوب ایران و آذربایجان، روابط فرهنگی و مبادلات اقتصادی را در زمینه گردشگری پررنگتر کنیم. درواقع، میتوانیم مشارکتهای بسیاری با هم داشته باشیم. در همین رویداد فرهنگی ”تبریز 2018“ کشور ما (آذربایجان) میتواند نقشآفرینی کند.»
تاجران آذربایجانی مشتاق صنایعدستی ایران
قارایوف، با اشاره به استقبال تاجران آذربایجانی از صنایعدستی ایرانی، افزود: «این صنایعدستی موردتوجه تاجران ما قرار گرفته و در بازارهای آذربایجان نیز صنایعدستی ایرانی از رونق برخوردار است. این صنایعدستی حاکی از خلاقیت هنری مردم ایران است. آمادگی کامل داریم که با ایران در برگزاری نمایشگاههای بینالمللی در زمینه صنایعدستی همکاری داشته باشیم.»
وزیر فرهنگ و گردشگری آذربایجان، ضمن اعلام آمادگی برای همکاری بیشتر در زمینه برگزاری رویداد فرهنگی و گردشگری «تبریز 2018»، تأکید کرد: «ما تمام تلاش خود را میکنیم که بخشخصوصی فعال در حوزه گردشگری کشور آذربایجان در این رویداد حضور فعال و مؤثری داشته باشد.»
او ادامه داد: «از شما برای سفر رسمی به جمهوری آذربایجان دعوت میکنم و فکر میکنم این سفر میتواند موجب همکاری بیشتر بین دو کشور شود.»
گسترش روابط بخشخصوصی گردشگری دو کشور
احمدیپور نیز همسو با وزیر فرهنگ و گردشگری جمهوری آذربایجان، با تأکید بر ضرورت گسترش فعالیتهای بخشخصوصی بین دو کشور، گفت: «ما برای هر گونه مساعدت بهمنظور گسترش فعالیتهای بخشخصوصی بین دو کشور در زمینه گردشگری اعلام آمادگی میکنیم و بهطور ویژه خواهان مشارکت بخشخصوصی کشور آذربایجان در برگزاری رویدادهای فرهنگی و گردشگری سال 2018 در تبریز هستیم.»
ایجاد پرواز مستقیم بین دو کشور
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در مورد پروازهای مستقیم بین شهرهای ایران و آذربایجان نیز گفت:«این موضوع را باید بخشخصوصی کشور ما موردمطالعه قرار دهد تا در صورت داشتن ظرفیت مشترک با طرف آذربایجانی به تفاهم برسیم. البته لازمه تحقق این امر آن است که توازن بین ورود و خروج گردشگر بین شهرهای ایران و آذربایجان برقرار باشد تا بتواند گردشگر را از هر دو جانب ببرد و بیاورد.»
ریشههای تاریخی مشترک
وزیر فرهنگ و گردشگری آذربایجان، همچنین ضمن اشاره به ریشههای مشترک تاریخی و فرهنگی بین دو کشور آذربایجان و ایران، تأکید کرد:«بین ایران و آذربایجان پروژههای مشترکی برگزار شده است که میتواند الگوی خوبی برای همکاریهای آینده باشد، از آن جمله است برگزاری عید نوروز که میراث مشترک هر دو کشور محسوب میشود. امیدوارم در آینده در زمینههای مشترک دیگر نیز شاهد همکاریهایی از ایندست باشیم.»
دعوت از وزیر فرهنگ آذربایجان برای سفر تخصصی گردشگری به ایران
احمدیپور در پایان این دیدار گفت: «دعوت میکنم که در آینده دوباره به ایران سفر کنید و این بار با تمرکز بر بحث گردشگری و با هیئتی متخصص در این زمینه به ایران تشریف بیاورید تا بتوانیم برای توسعه روابط دو کشور با یکدیگر مذاکرات کارشناسی و عملیاتی داشته باشیم.»
انتهای پیام/