بهگزارش میراثآریا، مشروح گفتوگوی روزنامه «توریسم» با احمدی را در ادامه میخوانید.
بهعنوان عضو کمیته تشکیل پرونده یزد بفرمایید این پرونده چه فرایندی طی کرد تا به ثبت شهر یزد در فهرست میراث جهانی منجر شد؟
زمانی که پروندهای مربوط به هر جایی برای ثبت در فهرست میراثجهانی تشکیل میشود، مشاوری از یونسکو برای ارزیابی ادعای مطرحشده به آنجا میرود. مشاور پرونده را میخواند و بعد از مکان بازدید میکند و نظرش را در مورد تطبیق یا عدمتطبیق ادعای مطرحشده اعلام میکند. پرونده یزد هم از این قاعده مستثنی نبود.
مشاور یونسکو پس از بررسی پرونده و بازدید از شهر تاریخی یزد چه نظری داد؟
ایراداتی به پرونده گرفت و گفت یک سری مشکلات وجود دارد که باید رفع شوند تا پرونده ثبت شود. در سفری که به کمیته میراثجهانی داشتیم، سعی کردیم اعضای کمیته را اقناع کنیم و برایشان استدلال بیاوریم که چرا پرونده مشکل ندارد و یزد از شایستگی ثبت شدن بهعنوان یک شهر جهانی برخوردار است. بحث ما این بود که ایکوموس اشتباه میکند و با ثبت یزد در فهرست شهرهای جهانی، این ادعای ما بهاثبات رسید. عصر شنبه و قبلازظهر یکشنبه، کشورهایی که قانع شده بودند که مشکلی برای جهانی دانستن یزد وجود ندارد، با اتفاق اکثریت، به ثبتجهانی شدن شهر تاریخی یزد از ایران رأی دادند.
طبیعتاً جهانی شدن یک شهر از یک کشور عوایدی بهدنبال دارد. عواید ثبت یزد در فهرست شهرهای جهانی برای ایران چیست؟
هر اثری که در فهرست میراثجهانی بهثبت میرسد، به مقصد اول گردشگران فرهنگی تبدیل میشود. گردشگران فرهنگی هم گردشگران هدف جمهوری اسلامی ایران هستند. در هر جای دنیا هم که این اتفاق بیفتد، یک گردشگر برای انتخاب مسیر سفرش سایتهای میراثجهانی را انتخاب میکند. موضوع دیگر این است که آن شهر دیگر متعلق به جهان و متعلق به تاریخ بشری است، بنابراین حفاظت از آن شهر هم بهتر انجام میشود و مدیریت آن ملاحظات ویژهای پیدا میکند و مسلماً همانطور که گفتید، عواید توریستی زیادی خواهد داشت. مهمتر از همه این است که آن شهر از آن پس افتخاری برای جمهوری اسلامی ایران خواهد بود.
بهنظر میرسد ثبت شهر بهعنوان شهر جهانی فرایند پیچیدهای داشته باشد.
بسیار! ثبت اثر در فهرست آثار جهانی بهمراتب آسانتر از ثبت شهر در فهرست شهرهای جهانی است.
طبعاً نقش مدیریت دولتی درباره این موضوع هم تغییر خواهد کرد و از این پس دولت زاویه دید تازهای به شهر یزد خواهد گشود؛ اینطور نیست؟
بله، همینطور است. البته حدود دو سه سال پیش که دولت تصمیم به پیگیری پرونده گرفت، طبعاً رفتار جدیدی هم درباره آن در پیش گرفت؛ بنابراین این تغییر از قبل شروع شد، اما این هم درست است که از این به بعد وظیفه سختتر میشود. وقتی ادعا میکنیم که یزد یک میراث بشری و جهانی است، یعنی حسابش را با نقاطی که میراث ملی محسوب میشوند جدا کردهایم. از این به بعد، همه در قبال یزد وظایف خاص و جدیدی خواهیم داشت. در نگاه جهانی هم یزد مرزها را درخواهد نوردید و متعلق به همه دنیا خواهد بود.
انتهای پیام/