یزد جدید

شهر یزد به‌عنوان بیست‌و‌دومین اثر تاریخی‌‌فرهنگی ایران، در چهل‌و‌یکمین اجلاس میراث‌جهانی (کراکف لهستان)، به‌عنوان میراث بشری به‌ثبت رسید. پیش از این آثار تاریخی‌‌فرهنگی متعددی را ثبت‌جهانی کرده بودیم، اما یزد اولین شهر تاریخی ماست که در فهرست میراث‌جهانی به‌ثبت می‌رسد.

اهمیت ثبت‌جهانی شهر یزد، که اتفاق بسیار مبارکی است و برکات زیادی به‌همراه دارد، در این است که ما هسته تاریخی یک شهر کهن را به‌ثبت رسانده‌ایم. شهر یزد یکی از اسناد مهم و معتبر تاریخ مدنیت و هویت ماست و نشان می‌دهد که در ایران شهرهایی مثل یزد وجود دارند که دست‌کم با هزار سال قدمت، زندگی در آن‌ها بدون توقف جاری بوده است؛ اما اهمیت دیگر ثبت‌جهانی یزد این است که نظام مدیریتی، طبقاتی و اجتماعی آن به‌گونه‌ای است که جامعه جهانی یا به‌تعبیری یونسکو ارزش‌های آنجا را احراز و تأیید کرده است. به‌عبارتی، جامعه جهانی تأیید کرده که مدیریت حاکم بر شهر یزد، با همه اماواگرهای موجود، مدیریت قابل‌قبولی است و با استانداردهای جهانی مطابقت دارد.

دستاورد بعدی ثبت‌جهانی شهر یزد این است که متولیان و مدیران دیگر شهرهای تاریخی ما مثل بوشهر، شیراز، اصفهان، دامغان، دزفول، سنندج و... درمی‌یابند که هسته‌های تاریخی این شهرها بافت فرسوده یا محلات مستعد ایجاد بزه نیستند، بلکه ارزش‌های تاریخی بی‌بدیلی هستند که می‌توانند در فهرست میراث‌جهانی و در کنار شهرهایی چون فلورانس، پاریس، وین و رم قرار بگیرند. این یعنی مدیران این شهرها هم می‌توانند مثل شهر یزد شرایط را به‌گونه‌ای پیش ببرند و مدیریتی اعمال کنند که ارزش‌های جهانی شهرهای آنان نیز احراز شود و مورد تأیید جامعه جهانی قرار بگیرد. درواقع، شهر یزد می‌تواند الگویی برای سایر شهرهای ما باشد، درحالی‌که در یک سده اخیر بافت شهرهای ما آسیب‌های زیادی دیده‌اند.

درمجموع، این اتفاق نقطه‌عطفی در مدیریت شهری ایران است و ضرورت بازاندیشی و بازنگری جدید در مورد بافت‌های تاریخی شهرها به‌عنوان سرمایه‌های کشور را به ما گوشزد می‌کند. در کنار تمام این‌ها، یکی دیگر از اثرات مهم ثبت‌جهانی شدن یزد آن است که این شهر، از این پس، بیش‌ازپیش به‌عنوان یکی از کانون‌های گردشگری موردتوجه بسیاری از گردشگران جهان قرار می‌گیرد که این امر باعث رونق معیشت مردم یزد و همچنین رونق گردشگری در سایر شهرهای کشورمان می‌شود، زیرا گردشگرانی که برای دیدن یزد می‌آیند حتماً در سفرشان به کشورمان از شهرهای دیگر هم بازدید خواهند کرد.

همچنین ارتباط مدیریتی و تبادل‌های فنی و علمی بین شهر یزد با سایر شهرهای جهانی مثل وین نیز از دیگر دستاوردهای این ثبت‌جهانی است. بااین‌همه، توجه به این نکته ضروری است که ثبت‌جهانی آغاز یک راه است و از این پس ما مرتب توسط دستگاه‌های نظارتی یونسکو دیده می‌شویم. درواقع یزدِ دیروز با یزدِ امروز متفاوت است و مدیرانش باید بدانند که مدیریت یک شهر جهانی را برعهده دارند و مردمانش هم باید بدانند که در شهری زندگی می‌کنند که امروز جزو میراث بشری است و باید خیلی از آن مراقبت کنند، زیرا سرمایه‌ای است که در اختیار هر کس و هر جایی نیست.


*. مدیرکل ثبت آثار و حفظ و احیای میراث معنوی و طبیعی

انتهای پیام/

کد خبر 1396041932