یزد در میراث جهانی

شهر تاریخی یزد، در دل کویر، ثمره خردمندی و شناخت عمیق مواهب و موانع طبیعت است. یزد حاصل رفتار مهربانانه و پرستارانه انسان و محیط‌زیست است. یزد سند بیش از هزار سال مدنیتِ بلاانقطاع است. یزد تجلی همزیستی و صلحِ عقاید و باورها و ادیان و مذاهب است. یزد نماد عبادت و قناعت است.

یزد مولود ذوق و هنر است. یزد پاداش کوشش و مجاهدت است. یزد شهر ارزش‌های ملی و فراملی است. یزد تجلی تفوّق بر محدودیت و مشکلات است. یزد روایتِ ایستادن بر شکوه تاریخ است. یزد آموزگار کیمیاگری است. یزد شهر کیمیاگران است. مردم یزد در طول تاریخ با خاک و خشت کیمیاگری کرده‌اند.

روز گذشته در چهل‌ویکمین اجلاس میراث‌جهانی در شهر کراکف لهستان، ارزش‌های منحصربه‌فرد یزد برای جامعه جهانی احراز شد و در فهرست میراث‌جهانی به ثبت رسید. یزد، نخستین شهر ایران است که فهرست میراث بشری را به‌نام خود آراسته است. ثبت جهانی یزد حامل این پیام است که میراث فرهنگی ما رگ‌های حیات ماست و نباید در پاسداری از آن از چیزی فروگذار کنیم. یزدِ دیروز یزدِ امروز نیست؛ یزدِ امروز شهری است که ارزش‌های منحصر‌به‌فرد جهانی‌اش احراز شده و اکنون مدیریت این شهر باید منطبق بر استانداردهای یک میراث منحصربه‌فرد جهانی باشد.

ثبت‌جهانی یزد آغاز راه است، آغاز راهی که به تکریم، پاسداشت و معرفی ارزش‌های یزد و دیگر شهرهای تاریخی ایران منتهی می‌شود. ثبت‌جهانی یزد راهی نو پیش پای ما می‌گذارد و این الگو را عرضه می‌دارد که محدوده‌های تاریخی شهرهای ایران سرمایه‌های گران‌سنگی هستند که هم موجب رونق گردشگری پایدار می‌شوند و هم سبقه مدنیت ما را به جهان معرفی می‌کنند. بافت‌های تاریخی شهرهای ما مزیت‌های توأمان اقتصادی و هویتی ما هستند، نه بناهایی فرسوده که لاجرم باید پای‌کوب چرخ توسعه ناپایدار شوند. ثبت شهر یزد در میراث‌جهانی برکات بسیاری دارد، ازجمله اینکه اثبات شد مدیریت محدوده تاریخی یزد با وجود کاستی‌هایش از مراجع جهانی نمره قبولی گرفت.

بی‌تردید مدیریت محدوده تاریخی یزد محصول تدبیر و وفاق همه نهادهای ذی‌ربط و اهالی آنجاست. این نوع مدیریت می‌تواند سرمشق مناسبی برای شهرهای دیگر باشد. دیگر شهرهای تاریخی ما می‌توانند با تأسی از یزد به جهانی شدن بنگرند. اگرچه جهانی شدن، با وجود اهمیت انکارناپذیرش، هدف غایی نیست، می‌تواند انگیزه‌ای برای صیانت از ارزش‌ها در اندازه‌ها و استانداردهای جهانی و ایجاد الگویی برای توسعه پایدار شهرهای کشورمان باشد.

*. معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری

**. به‌نقل از روزنامه شرق، دوشنبه 19 تیر 96

انتهای پیام/

کد خبر 1396041944