پیام مشترک تعدادی از سازمان‌های مردم‌نهاد به‌مناسبت ثبت جهانی شهر تاریخی یزد

 انجمن دوستداران و حافظان خشت خام، بنیاد بادگیرها، بنیاد فردوسی، انجمن رایحه سبز، و انجمن هنرهای سنتی و صنایع‌دستی پارس به مناسبت ثبت جهانی شهر تاریخی یزد امروز 21 تیر 96 پیام مشترکی منتشر کردند.

به‌گزارش میراث‌آریا، در متن این پیام آمده است:

«در ۱۸ تیرماه ۱۳۹۶ برابر با ۹ جولای ۲۰۱۷ میلادی برگ زرین و ماندگار شهر تاریخی یزد، نخستین شهر ایران ثبت شده در فهرست آثار جهانی یونسکو با همه مزیت‌های نسبی و چالش‌های موجود جاودانه شد. بدین روی بر خود شایسته می‌دانیم به مردمان سخت‌کوش شهر تاریخی یزد، فعالان و دوستداران میراث فرهنگی و هنر ایرانی در جای‌جای ایران و جهان فرخنده‌باد بگوییم.

همچنین به همه کسانی که در پاسداری از شهر تاریخی یزد از نظر مادی و معنوی هزینه داده‌اند و مدیران و نهادهایی که با مستندنگاری و روند اداری و کارشناسی پیگیری داشته‌اند، شادباش می‌گوییم و امیدواریم به‌زودی جشن جهانی آن را با شکوه در خاستگاه تمدنی یزد به گونه شایسته نظاره‌گر باشیم.

نکته این‌جاست که در این شادی ملی و جهانی چنان سرمست نشویم که مشکل‌هایی را که سال‌ها گریبان شهر تاریخی یزد و مردمانش را گرفته و حل نشده فراموش نکنیم بلکه باید با درایت، برنامه‌ریزی، سرمایه انسانی و مادی و معنوی به‌دنبال حل آن و رونق با مردم و توسعه پایدار و متوازن باشیم.

به‌یاد داشته باشیم که تک اثری را ثبت نکرده‌ایم بلکه مجموعه‌ای گونه‌گون را در شهر یزد با کالبد تاریخی، معماری و زنده بودنش با مردمی کوشا در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.

مرور سال‌ها و دست‌کم ۱۴ سال اخیر حاکی از واقعیت‌ها بعضا تلخ و گام‌های گوناگون مدیریت شهری و دولت‌ها هر برهه از زمان و نهادهای شبه مردمی و حتی سلیقه‌های شخصی است که هم بی‌توجه به شهر تاریخی یزد و ساکنانش بوده‌اند و هم با بی‌برنامگی و ناهماهنگی توسعه در شهر تاریخی یزد را قربانی نموده‌اند که نمونه‌ها بسیار هست و می‌توان سه نمونه بسیار جنجالی آن را طرح کتابخانه مرکزی یزد، طرح توسعه امامزاده جعفر و کشمکش میدان امیرچخماق نام برد که بر پیکره نحیف شهر تاریخی یزد و مردمانش هزینه‌های بسیار استانی، ملی و جهانی تحمیل کرده است.

قطعا تعهدهای پاسداری و حفاظت از شهر تاریخی و تضمین‌ها برای یونسکو و نهادهای بین‌المللی از جمله ایکموس و ایکروم، سنگین و تابع شرایطی از جمله برنامه جامع مدیریت شهری در عمل خواهد بود و نمی‌توان به بهانه توسعه و ارائه خدمات پروژه‌های غیرکارشناسی و غیرمنطبق با هنجاری فرهنگی تاریخی ملی و بین‌المللی طراحی و عملیاتی در هر برهه از زمان تحمیل کرد و شوخی با فرد و نهادی نداشته و در صورت ناهماهنگی در مدیریت و مراقبت از شهر تاریخی یزد در گذر تاریخی حال و آینده در معرض آثار در خطر قرار گرفته یا از ثبت جهانی خارج کرد.

برای شهر تاریخی و جهانی یزد و مردمان نازنینش، دوستداران و مدیران دلسوز، متعهد حال و آینده و تمام ذی‌نفعان و هم‌سودان، بهترین‌ها را آرزومندیم.»

انتهای پیام/

کد خبر 1396042126