به گزارش خبرنگار میراث آریا، دکتر علی اصغر مونسان وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی صبح امروز یکشنبه 17 آذر در دیدار با مارچلو نوتاریانی مشاور سازمان جهانی گردشگری، سابرینا سالیس هماهنگکننده امور گردشگری ایران در دفتر منطقهای یونسکو، سوتان سوتکوفسکی سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران گفت: «ایران کشور بزرگ و زیبایی است و برای دیدن تمام نقاط آن، زمان زیادی لازم است.»
او افزود: «امیدوارم برنامه جامع و ملی گردشگری کشور با کمک یونسکو ایجاد شود. مدتی است توجه دولت به حوزه گردشگری زیاد شده و به عنوان یک موضوع اقتصادی مهم به آن نگاه میشود. معاون گردشگری کشورمان اقدامات خوبی در این زمینه شروع کردند اما نیاز به یک برنامه جامع گردشگری داریم تا ما را هدایت کند امیدوارم این برنامه منجر به پروژه شود و بدانیم به شکل دقیق چه کاری را باید انجام دهیم، به او گفتم این برنامه نباید به یک کتابچه برای کتابخانهها تبدیل شود.»
دکتر مونسان تصریح کرد: «در موضوع فرهنگ، ارتباط مردم با مردم موضوع بسیار مهمی بوده و آنچه که به صلح و امنیت جهانیان میتواند کمک کند شناخت بیشتر مردمها از یکدیگر است. به نظر من بهترین راه برای ارتقای گردشگری ارتباط مردم با مردم است که هم جنبه اقتصادی دارد و هم فرهنگی، امیدواریم بتوانیم با کمک شما بتوانیم یک برنامه خوب اجرا کنیم.»
او افزود: «معرفی جاذبههای گردشگری بالقوه ایران در سطح بین الملل بسیار مهم است، من هم با نظر سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران برای معرفی بیشتر ایران موافق هستم، ما برای معرفی کشورمان کم کار کردهایم شاید به این دلیل باشد که به فرهنگ و تاریخ کهن خود مغرور شدیم و معتقد بودیم چون تمدن ساز هستیم همه ما را میشناسند.»
دکتر مونسان بیان کرد: «متأسفانه با توجه به مسائل سیاسی که وجود دارد تبلیغات دروغین علیه ما در جهان انجام میشود. مردمان ما بسیار مهربان هستند باید ایران را بیشتر به مردم دنیا معرفی کنیم.»
او افزود: «ذهنیت تمام گردشگران خارجی در سفر به ایران با آنچه که قبل از سفر تصور میکردند بسیار متفاوت است بنابراین یکی از چالشهای مهم ما معرفی درست و واقعی ایران به جهانیان است به این منظور برای تحقق برنامه جامع گردشگری حمایت میکنیم تا برنامهها به خوبی پیش برود.»
ایران باید به رهبر منطقه در زمینه گردشگری فرهنگی تاریخی تبدیل شود
سوتان سوتکوفسکی سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران افزود: «در سپتامبر سال گذشته برای فعالیتهای فرهنگی و شرکت در کنفرانس گفتوگوی بین ادیان به همدان سفر کردم و با محمدحسن طالبیان و حجتالله ایوبی دیدار داشتم. امیدوارم این همکاریها گسترش پیدا کند. در این فاصله چندین ملاقات با ولی تیموری معاون گردشگری داشتم و در زمینه برنامههای کلان گردشگری صحبت کردیم و اکنون گزارش پیشرفت این برنامهها را به اطلاع شما میرسانیم.»
او افزود: «در این برنامه قصد داریم علاوه بر شناسایی نیازهای ایران از تخصص یونسکو برای ایجاد یک شبکه تخصصی استفاده کنیم و نخستین نشستی که با معاون گردشگری ایران داشتم قرار شد یک چهارچوب کلی تهیه کنیم تا بدانیم برنامه جامع گردشگری به چه شکل باشد. ایران بازیگر کلان است به این منظور به همراه سازمان جهانی گردشگری بر روی این برنامه کار میکنیم.»
سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران تصریح کرد: «سازمان جهانی گردشگری در ایران دفتر ندارد به این دلیل یونسکو تلاش میکند خدمات این سازمان را معرفی و در ایران پیاده کند، هدفمان این است تا با کمک یکدیگر گردشگری در ایران را توسعه بدهیم، نباید تنها به جنبه اقتصادی و توسعه آن نگاه کرد بلکه باید در زمینه فرهنگی هم بر روی آن کار کنیم. ایران از منظر فرهنگی بسیار مهم است و باید از ظرفیتهای میراثفرهنگی ایران برای توسعه گردشگری استفاده کنیم.»
او افزود: «کارگروه و نشستی که در سپتامبر سال گذشته در کرمانشاه برای آموزش راهنمایان گردشگری برگزار شد بر روی جنبه میراثفرهنگی آن نیز تأکید شد، ما باید این موضوع را در برنامه جامع گردشگری ایران در نظر بگیریم. باید این برنامه را به پروژههای بودجهای یونسکو که اروپا آن را تأمین مالی میکند متصل کنیم به این دلیل با مارچلو نوتاریانی مشاور سازمان جهانی گردشگری تعامل داشتیم. او تجربه زیادی در زمینه گردشگری و توسعه پایدار آن دارد و میتواند چهارچوب اختیارات و شرایط این برنامه را تعیین کند و به شکل هفتگی مشاوره بدهد. قرار شد تا ماه ژانویه این چهارچوب در اختیار ما قرار بگیرد و بعد از جمع بندی کلی توسط سازمان جهانی گردشگری، یونسکو و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تا ژانویه سال آینده تدوین و به تصویب برسد.»
سوتکوفسکی بیان کرد: «از معاون گردشگری و میراثفرهنگی ایران و دیگر شرکای ما در این کشور تشکر میکنم زیرا برای ما باعث افتخار است چنین متحدانی در ایران داریم که کار ما را تسهیل میکنند.»
سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران اظهار کرد: «یونسکو دو رویکرد اصلی دارد، در رویکرد منطقهای قصد داریم با توسعه گردشگری ایران بتوانیم این کشور را به رهبر منطقه در زمینه گردشگری فرهنگی تاریخی تبدیل کنیم و مرکزی برای آموزش مربیان و راهنمایان و تورهای گردشگری منطقه باشد. در رویکرد دوم یونسکو به دنبال موضوع میان رشتهای گردشگری هستیم یعنی به جنبههای اقتصادی و فرهنگی آن نیز توجه شود.»
او افزود: «قصد داریم در برنامه جامع گردشگری ایران، توسعه پایدار گردشگری را برای پایگاههای جهانی که به ثبت رسیدهاند، داشته باشیم تا علاوه بر حفظ آن بتوانیم برای این مجموعهها درآمدزایی کنیم. همچنین برای جوامع محلی که در اطراف این مکانهای تاریخی وجود دارند از نظر صنایعدستی و اقامتگاهها اشتغالزایی ایجاد کنیم تا تمام عناصر موجود پوشش داده شود. با انجام این کار الزامات گردشگری را برآورده کردهایم و هم به جنبه فرهنگی و اقتصادی آن توجه شده است.»
سوتکوفسکی تصریح کرد: «در این برنامه جامع به موضوع اطلاع رسانی نیز توجه شده است نه تنها بازیگران داخلی و دولتی بلکه باید بازیگران بین المللی از جاذبههای گردشگری بالقوه ایران آگاهی داشته باشند.»
سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران اظهار کرد: «باید در برنامه جامع گردشگری مدیریت ریسک هم در نظر گرفته شود تا بتوانیم موانع بالقوه بعدی را شناسایی کنیم، برگزاری این نشستها میتواند کمک کند تا ما بتوانیم تصویر درست و واقعی از ایران در سطح جهان ارائه کنیم.»
سازمان جهانی گردشگری از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی حمایت میکند
مارچلو نوتاریانی مشاور سازمان جهانی گردشگری از دکتر مونسان برای این دیدار تشکر کرد و گفت: «برای تهیه این چهارچوب کمک میکنم تا برنامه جامع گردشگری در ایران که بسیار مهم است، اجرایی شود. در این برنامه به دنبال این هستیم تا سرمایهگذاران خارجی و داخلی گرد هم بیایند تا بتوانیم هم چهارچوب اختیارات را تعیین و هم فعالیتها را اجرایی کنیم.»
او افزود: «یکی از اهداف ما این است تا بر روی نیازهای وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به شکل صحیح کار کنیم و دانش کارکنان این وزارتخانه را افزایش دهیم یکی از چالشهایی که در زمینه گردشگری وجود دارد به کارگیری افراد با دانشهای مناسب است تا بتوانند از عهده چالشهای موجود در این بخش بربیایند. هفته گذشته در نشستی که در سازمان جهانی گردشگری داشتم و بخش آسیایی نیز حضور داشت بر هرگونه حمایت به ویژه فنی که این وزارتخانه در ایران نیاز دارد، تأکید شد. امیدوارم دکتر مونسان در نشست فیتور مادرید اسپانیا حضور داشته باشند.»
نوتاریانی تصریح کرد: «در برنامه مدیریت ریسک باید عوامل طبیعی و اقلیمی نیز در نظر گرفته شود، تا صنعت گردشگری بتواند در وقوع حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله خود را بازیابی کند. سازمان جهانی گردشگری در این زمینه برنامههایی داشته و اجرا کرده است.»
تشکیل تیم مشاوره قوی متشکل از کارشناسان متخصص از بخشهای دولتی و خصوصی برای تدوین برنامه جامع گردشگری
ولی تیموری معاون گردشگری کشور در ادامه این دیدار گفت: «از روز شنبه 16 آذر به شکل عملیاتی کار تدوین برنامه جامع گردشگری کشور را آغاز کردیم تا کنون این برنامه دو بار در کشور انجام شده یک بار در سال 1354 و یک بار هم در سال 1380 که موفق نبود از آن به بعد هیچ برنامه مدونی برای توسعه گردشگری در یک افق بلندمدت نداشتیم. بعد از حضور در معاونت گردشگری موافقت اجرای این برنامه را از دکتر مونسان گرفتیم و در ملاقاتهایی که سال گذشته با دبیر سازمان جهانی گردشگری داشتیم این برنامه مطرح و موافقت او نیز اعلام شد تا اینکه در اسفند سال گذشته در حاشیه سفر دکتر مونسان به مادرید به شکل یک توافقنامه کتبی امضا شد از آن تاریخ به بعد رایزنی ها و مشورتها در سطوح مختلف معاونان و دبیر کل دفتر منطقهای یونسکو آغاز شد.»
او افزود: «تیم مشاوره سازمان جهانی گردشگری انتخاب شد و به موازات آن ما نیز یک تیم مشاوره قوی متشکل از کارشناسان متخصص از بخشهای دولتی و خصوصی تشکیل دادیم. همچنین با توجه به این که بخشی از ظرفیتهای ما در بخش گردشگری به گردشگری فرهنگی تاریخی مربوط میشود با یونسکو نیز گفتوگو کردیم تا به ما کمک کند تا بتوانیم از مشاورههای فنی و اعتبارات مالی برای تحقق این برنامه استفاده کنیم.»
تیموری تصریح کرد: «اکنون این پروژه مشترک با همکاری سازمان جهانی گردشگری و یونسکو آغاز شده است. برای تحقق برنامه جامع گردشگری برنامههایی را برای ملاقاتهای مارچلو نوتاریانی مشاور سازمان جهانی گردشگری، سابرینا سالیس هماهنگ کننده امور گردشگری ایران در دفتر منطقهای یونسکو، سوتان سوتکوفسکی سرپرست دفتر منطقهای یونسکو در تهران با معاون میراثفرهنگی، صنایعدستی، نمایندگان و دستگاههای مرتبط با گردشگری، بخش خصوصی، فعالان گردشگری و دانشگاههای حوزه گردشگری در نظر گرفتهایم.»
معاون گردشگری کشور اظهار کرد: «همچنین برای شناسایی و معرفی ظرفیتهای ایران در زمینه گردشگری سلامت، مذهبی، فرهنگی تاریخی برای آنها برنامه سفر به استانهای قم، اصفهان، گیلان و اردبیل در نظر گرفته شده است. همچنین در 23 آذر نشست جمع بندی این بازدیدها و دیدارها برگزار میشود.»
در برنامه جامع گردشگری باید به مدیریت ریسک توجه شود
سابرینا سالیس هماهنگ کننده امور گردشگری ایران در دفتر منطقهای یونسکو در ادامه گفت: «در برنامه جامع گردشگری ایران باید به مدیریت ریسک توجه شود، اولویت اصلی یونسکو این است تا یک برنامه کلی اجرا شود و مالکیت و رهبری آن نیز بر عهده مردم ایران باشد. تصویری که من در سفر به ایران داشتم با آنچه که شنیده بودم کاملا متفاوت بود، به این دلیل باید تمام عوامل منطقهای در این مدیریت و برنامه گنجانده شود تا بتوانیم تصویر درستی از ایران ارائه دهیم.»
انتهای پیام/