بهگزارش میراثآریا در پیام محمدحسن طالبیان آمده است:
«تداوم فرهنگی با شناخت میراث مادی و معنوی جوامع انسانی میسر است و موزهها نقش مهم و اساسی در حفظ این تداوم فرهنگی و مشخص کردن ارزشها در جوامع انسانی دارند. از این رو موزهها علاوه بر نمایش آثار، نقشی مهم در انتقال مفاهیم و پیامهای زندگی بشری در طول قرنها را نیز بر عهدهدارند و با دارا بودن آثار ارزشمند هنری و تاریخی بهعنوان یکی از نهادهای آموزش فرهنگی، مکانی مهم برای تبادل فرهنگی، غنیسازی فرهنگی و ایجاد درک متقابل، همکاری و صلح میان مردمان است.
روز جهانی موزه از سال ۱۹۷۷ از سوی شورای بینالمللی موزه ایکوم با انتخاب شعاری همه ساله در روز 18 می مصادف با 29 اردیبهشت در سراسر موزههای جهان جشن گرفته میشود.
امسال ایکوم شعار \"موزهها برای برابری: تنوع و فراگیری\" را بهعنوان شعار سال ۲۰۲۰ برگزیده است.
شعار جهانی امسال، ضمن به رسمیت شناختن تنوع در عین همه شمولی و فراگیر شدن، به لزوم توجه به جایگاه و نقش موزهها برای تأمین عدالت و برابری تأکید دارد. موزهها میتوانند نقش بسیار مؤثری در برابری در جامعه امروز جهان ایفا کنند. در این راه توجه به تنوع و تفاوتهای گروههای مختلف نژادی، قومی، زبانی و... از یک سو و فراگیر شدن برابری برای همه از اهمیت جدی برخوردار است.
باید تأکید شود برابری بدون در نظر گرفتن تفاوتها بهجای اینکه همگان را مشمول دامنه خود قرار دهد از انصاف و اخلاق به دور میشود و به همین دلیل است که در فرهنگ ما از مفهوم عدالت به معنای آنکه هر چیز را در جای خود دیدن و هر فرد از افراد بشر را متناسب با تفاوتهای خود در جای خود قرار دادن بهره گرفته میشود. برابری در گرو توجه به تفاوتها و توزیع متعادل امکانات و فرصتهای میتواند محقق شود.
از این منظر شعار محوری برابری، تنوع و فراگیر بودن میتواند در جلوههای مختلفی به شرح زیر بروز نماید:
- ایجاد محیطی برای ظهور و بروز گفتمان صلح
- فراهم آوردن امکانات لازم برای میزبانی موزهها از همه اقشار جامعه
- احترام به تفاوتهای قومی، سنی، زبانی، نژادی
- استقبال موزهها از مخاطبان جدید و متنوع
- توجه بیشازپیش به میزبانی موزهها برای کودکان و سالخوردگان
- توجه و حمایت کافی از نهادهای اجتماعی، سمنها و موزههای خصوصی
- تأمین شرایط مناسب برای حضور اقشار کمدرآمد در موزهها
روز جهانی موزه از دیگر سوی آغازگر سال میراثفرهنگی نیز به شمار میرود، همهساله همزمان با بزرگداشت این روز، هفته میراثفرهنگی در سراسر کشور با برگزاری ویژهبرنامههایی نظیر برپایی نمایشگاههایی با موضوعات مرتبط با میراثفرهنگی، نشستهای تخصصی، تجلیل از فعالان عرصههای مختلف میراثفرهنگی، رونمایی از الواح ثبت ملی و جهانی آثار، افتتاح یا اتمام پروژههای مرمتی و... برگزار میشده است که در سال جاری گرامیداشت این هفته نیز بهمنظور حفظ سلامتی مردم و رعایت دستورالعملهای ستاد ملی مبارزه با کرونا، بهصورت مجازی در همه استانها برگزار میشود.
با تبریک روز جهانی موزه و هفته میراثفرهنگی به جامعه فرهنگی و موزهداری کشور امیدوارم در سال جاری با اجرای برنامههای پیشبینی شده و معرفی هرچه بیشتر هفته میراثفرهنگی، موزهها و اماکن تاریخی فرهنگی در بستر فضای مجازی، زمینههای حفظ و احیای بیشتر مواریث تاریخی، فرهنگی و معنوی فراهم آید.»
انتهای پیام/