بهگزارش میراثآریا بهنقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری، مریم پهلوانشریف کارشناس و مجری طرح «مطالعه انسانشناسی خوراک زرتشتیان استان یزد» امروز چهارشنبه 26 شهریورماه 99 با اعلام این خبر گفت: «یکی از مهمترین عناصر فرهنگی میان اقوام و اجتماعات مختلف، خوراک و آیینهای مرتبط به آن است و خوراکهایی که طبخ میشود، طرز تهیه، کاربرد و چگونگی استفاده میان اقوام مختلف شکل متفاوتی به خود میگیرد.»
این پژوهشگر با بیان اینکه زرتشتیان یکی از قدیمیترین ادیان نظامیافته و اقوام ساکن در کشور ایران هستند که در گستره فرهنگ خود آیینهای بسیاری را به نمایش میگذارند، افزود: «زرتشتیانی که امروز ساکن شهر تهران هستند، مهاجرانی را تشکیل میدهند که اکثریت از دو شهر یزد و کرمان کوچ کردهاند.»
پهلوانشریف در ادامه تصریح کرد: «در این پژوهش نگارنده به مطالعه، بررسی و ثبت خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد پرداخته که شامل خوراکهایی است که در زمان و مکانهای خاص طبخ میشوند.»
او گفت: «خوراکهای سنتی زرتشتیان در استان یزد، یک پژوهش مردمشناسی است که برای شناخت و بررسی موضوع، از روش مطالعات مردمشناسی چون مطالعه اسنادی، کتابخانهای، میدانی و تکنیکهای مشاهده مستقیم، مشاهده مشارکتآمیز و مصاحبه عمیق با افراد مطلع زرتشتی که ساکن استان یزد هستند و سایر زرتشتیها در این حوزه بهره برده است.»
علیرضا حسنزاده رئیس پژوهشکده مردمشناسی نیز در باره این طرح بیان کرد: «یکی از حوزههای مهم پژوهشهای پژوهشکده مردمشناسی فرهنگ غذا در ایران است.»
او با اشاره به برگزاری همایش خوراک و فرهنگ توسط این پژوهشکده در سال ۱۳۸۴ و انتشار چند کتاب در این حوزه همچون «غذا در آئینه فرهنگ و خوراک» افزود: «یکی از خروجیهای مطالعات مردمشناسی غذا در ایران اطلس مردمنگاری سرزمین است.»
حسنزاده با مهم خواندن مسئله تغدیه و الگوهای متنوع آن در سطح جهان افزود: «فراموش کردن الگوهای غذاهای بومی و اصیل هر کشور یعنی نابود شدن بخش مهمی از دستاوردهای فرهنگی آن کشور که طی سالیان طولانی برای شکلگیری آن تلاش شده است.»
او یکی از مهمترین راههای حفظ این امر مهم را ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به این حوزه دانست و یادآوری کرد: «این اقدام توسط پژوهشکده مردمشناسی در حال انجام است.»
انتهای پیام/