به گزارش میراث آریا به نقل از روابط عمومی اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی، امیر انوریمقدم روز چهارشنبه 26 آذرماه گفت: «در حال رایزنی با پیشکسوت این حرفه هستیم تا بتوانیم به کمک او این محصول را به صورتی جدیدتر و بهتر تهیه کنیم.»
او افزود: «محمدحسن پیشکار، تنها فرد باقیمانده در خراسان جنوبی که مشغول تهیه و تولید صابون سنتی است، او پیشکسوت این کار است و ۵۰ سال است که این حرفه را به صورت خانوادگی انجام میدهد.»
کارشناس حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی ادامه داد: «اکنون اندکی برای او سخت است که تغییر مسیر دهد و کار چندین و چند سالهشان را کمی بروزتر کنند و از تکنولوژیهای جدید استفاده کنند.»
انوریمقدم با بیان اینکه تحقیقاتی هم در خصوص تغییر شکل صابون و طریقه فروش آن صورت گرفته است اظهار کرد: «اکنون در بازارها بیشتر صابون همدان مطرح است، زیرا تبلیغات این محصول به خوبی صورت گرفته و صابون بیرجندی هم برای مطرح شدن نیازمند تبلیغات بیشتر و بستهبندی بهتر است.»
او ادامه داد: «این صابون به علت وجود سدر، برای درمان برخی بیماریهای پوستی مانند شوره سر، خارش بدن و غیره مفید است و ترکیب کتیرا در این صابون نیز به منظور جلوگیری از ریزش مو و وجود روناس برای ثابت نگه داشتن رنگ مو است.»
کارشناس حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان جنوبی در مورد روش تهیه صابون بیرجندی گفت: «ابتدا کتیرا را درون آب ریخته و به مدت چهار ساعت در آب حل کرده، سپس چوبهای درشت سدر و روناس را جدا و با آب مخلوط میکنند.»
انوریمقدم افزود:«در ادامه روغنهای حیوانی را داخل دیگهای بزرگ ریخته و شش صبح آتش دستگاه روشن میشود و مواد به مدت هشت یا ۹ ساعت با گرمای 50 درجه درون دستگاه روی حرارت قرار میگیرد تا مانند شیره انگور قوام بیاید.»
او ادامه داد: «بعد از پخته شدن و قوام گرفتن، مواد به وسیله قامه دستگاه به درون تختهها ریخته و روز بعد در ابعاد کوچک و بزرگ و با اشکال خاصی به وسیله چاقو برش داده میشود. بعد از این مرحله قالبهای صابون برای خشک شدن به پشت بام منتقل میشود و بعد از شش روز که در معرض نور آفتاب قرار گرفت، کنار دیوار روی هم چیده میشود.»
انتهای پیام/