بازارچه‌ها، بهترین کمک برای رونق فروش صنایع‌دستی سمنان

ایجاد بازارچه صنایع‌دستی و تجاری‌سازی تولیدات برای کمک به تقویت بازار فروش در کنار ثبت این مهارت‌ها با هدف حفظ اصالت و معرفی این ظرفیت‌ها به گردشگران، یکی از نیازها و مطالبه‌های هنرمندان استان سمنان است.

رونق فروش صنایع‌دستی به‌عنوان صنعتی ارزان‌قیمت، اما باارزش افزوده بالا و مؤثر در اشتغال‌زایی، نیازمند تأمین بازار فروش در سایه توجه به نوآوری و خلاقیت در تولید است.

صنایع‌دستی از جمله صنایعی محسوب می‌شود که نقش مؤثری در اشتغال‌زایی، بهبود معیشت و درآمدزایی دارد و بهره‌وری از این صنعت نیاز به تأمین بازار فروش دارد، اما تأمین بازار فروش مستلزم توجه به سلیقه و نیاز مخاطبان است و اکنون هنرمندان صنایع‌دستی استان سمنان نوآوری و تولید متناسب با نیاز جامعه درزمینه صنایع‌دستی و خلق آثار هنری فاخر در سایه تلفیق تجربه و علم را سرلوحه کار خود قرار دادند و همکاری و هم‌افزایی دانش‌آموختگان رشته‌های هنری با هنرمندان سنتی بهبودیافته است و در این روند پیشرفت، هنرمندان نیازمند ایجاد بازارچه و نمایشگاه‌ دائمی برای فروش محصولات خود هستند.

اکنون هنرمندان صنایع‌دستی استان سمنان که علم را باتجربه آمیخته‌اند، از نبود بازارچه دائمی فروش محصولات صنایع‌دستی، گرانی مواد اولیه، هزینه سنگین صادرات گلایه و انتظار دارند مسئولان در این زمینه بیش‌ازپیش یاریگر باشند.

طبق برآیند بررسی‌ها، صنایع‌دستی از معدود صنایعی محسوب می‌شود که تحریم‌ها بر آن بی‌اثر است و در شرایط تحریم به‌خوبی می‌تواند در گردش مالی و رونق اقتصادی نقش ایفا کند؛ چراکه در تولید صنایع‌دستی همه‌چیز بسته به ابتکار صنعتگر است و به‌شرط این‌که دچار آفت واسطه و دلال نشود، هیچ بن‌بستی در این مسیر وجود ندارد، اما اکنون جایگاه صنایع‌دستی در کشور در حد انتظار نیست و برای رونق و استفاده از ارزش‌افزوده این صنعت باید تدابیر هوشمندانه اندیشیده شود.

وجه تمایز صنایع‌دستی کشور با دیگر کشورهای جهان تنوع آن است، به‌طوری‌که کشور چین با جمعیت بیش از یک میلیارد نفر چنین تنوعی ندارد، اما اکنون برخی رشته‌های صنایع‌دستی دچار گرد فراموشی شده که ضرورت دارد برای رونق صنایع‌دستی و جلوگیری از منسوخ شدن آن تصمیم‌های راهبردی اتخاذ شود.

طبق گزارش‌ها، 4500 هنرمند در استان سمنان در ۵۲ رشته مانند سفال و سرامیک، گلیم‌بافی، منبت و معرق چوب، گوهر تراشی، زیورآلات سنتی، چاپ قلمکار، نساجی سنتی، سوزن‌دوزی سنتی، نمدمالی، قلم‌زنی، به افت‌های داری و چرم‌دوزی فعالیت دارند و دست سازه‌های خود را در بازار عرضه می‌کنند که به دلیل نبود بازارچه و نمایشگاه دائمی محصولاتشان چندان دیده نمی‌شود و انتظار فروش بیشتری دارند.

به‌عنوان نمونه‌ای از موفقیت‌های صنعتگران صنایع‌دستی استان سمنان، سیده فاطمه خادمیان یکی از هنرمندان برجسته استان سمنان با بیش از ۴۰ سال سابقه کار است که در رشته سوزن‌دوزی شهرستان مهدی‌شهر به‌عنوان کارآفرین برتر صنایع‌دستی استان در چهاردهمین جشنواره انتخاب کارآفرین برتر کشور سال ۱۴۰۱ انتخاب شد و همچنین اثر این هنرمند صنایع‌دستی با عنوان شال شماره‌دوزی در رشته رودوزی سنتی موفق به دریافت مهر اصالت یونسکو شده است.

طبق گزارش‌ها، ۳۰ فن و مهارت مربوط به صنایع‌دستی در مناطق مختلف استان سمنان در قالب میراث ناملموس ثبت ملی است.

دو شهر کلاته‌خیج و مهدی‌شهر جزو خانواده شهرهای ملی صنایع‌دستی کشور هستند که اکنون کارگاه‌های فعال صنایع‌دستی در این مناطق موجب اشتغال‌زایی خوبی شد.

گلیچ روستای چاشم در شهرستان مهدی‌شهر، مهارت خرسک بافی روستای افتر در شهرستان سرخه، دست‌بافته‌های سنتی امیریه در دامغان، سفالگری و قالی‌بافی در سمنان ازجمله صنایع‌دستی استان سمنان و مفرش بافی در روستای پاده آرادان، قالی خودرنگ سنگسری در مهدی‌شهر، مهارت فن لاک تراشی در منطقه کالپوش میامی، دوخت کیسه مراد در شاهرود، ازجمله میراث معنوی و ناملموس استان سمنان است که در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است.

براساس اعلام کارشناسان، دو شهر کلاته‌خیج و مهدی‌شهر جزو خانواده شهرهای ملی صنایع‌دستی کشور هستند که اکنون کارگاه‌های فعال صنایع‌دستی در این مناطق موجب اشتغال‌زایی خوبی شد و بر پایه برآوردها کارگاه‌های صنایع‌دستی در شهرهای ملی صنایع‌دستی استان موجب اشتغال‌زایی برای بیش از 2080 نفر شد که این تعداد اشتغال می‌تواند با تأمین بازار فروش افزایش چشمگیر داشته باشد.

شهر کلاته خیج در رشته دست‌بافته‌های سنتی (تانه‌بافی) و شهر مهدی‌شهر در رشته شماره‌دوزی سنگسری جزوهای شهرهای ملی صنایع‌دستی هستند.

یکی از اهداف معرفی شهرها به‌عنوان شهر ملی صنایع‌دستی استفاده از ظرفیت بخش‌های مختلف مانند شهرداری‌ها، فرمانداری‌ها و شورای اسلامی شهرها در کمک به رونق گردشگری و صنایع‌دستی است و دبیرخانه شهرهای ملی با این هدف در شهرداری‌ها ایجاد می‌شود و بر این پایه انتظار می‌رود برای رونق صنایع‌دستی استان سمنان بخش‌های مختلف بااحساس مسئولیت در کنار اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع باشند.

برآیند داده‌ها نشان می‌دهد تقویت بازار فروش، تجاری‌سازی و همراهی بخش‌های مختلف مانند شهرداری‌ها، انجمن‌های مردم‌نهاد و دستگاه‌های اجرایی، در رونق محصولات صنایع‌دستی استان سمنان یک ضرورت است و کمک گرفتن از تمام ظرفیت‌ها در کنار توجه به توسعه، ترویج و آموزش، درزمینه فروش محصولات تولیدی موجب دلگرمی آنان شود.

به گفته متخصصان، راه‌اندازی نمایشگاه‌ها و بازارچه‌های صنایع‌دستی فرصتی مناسب برای عرضه کالاهای دست‌ساز و فروش و رونق اقتصادی برای فعالان و هنرمندان این عرصه است و فروش صنایع‌دستی استان سمنان در نمایشگاه‌ها و بازارچه‌های فصلی و مناسبتی ازنظر هنرمندان رضایت‌بخش بود و انتظار می‌رود تداوم برپایی بازارچه‌های صنایع‌دستی موردتوجه باشد.

استان سمنان که به دارالمرحمه معروف است با مساحت نزدیک به ۹۷ هزار و ۵۰۰ کیلومترمربع یکی از پهناورترین استان‌های کشور ایران است و با 5.9 درصد مساحت کل کشور، از این نظر هفتمین استان ایران محسوب می‌شود.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 14011125863213

برچسب‌ها