حفاظت از بافت روستاها، محور توسعه گردشگری استان اصفهان

بی‌تردید در دنیای متکثر امروزی حفاظت از بافت روستاها و توسعه گونه‌های مختلف سفر نقش مهمی در حفاظت از میراث‌فرهنگی و توسعه اقتصاد جوامع محلی ایفا می‌کند.

علیرضا ایزدی مشاور وزیر و مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان طی یادداشتی نوشت: امروزه همگان معتقدند یکی از مهم‌ترین وظایف وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، تشکیل کمیته احیای بافت تاریخی روستاهایی است که دارای بافت ارزشمند و آثار منحصربه‌فرد تاریخی هستند.

اگر بپذیریم بخشی از سیر تطور تاریخ فرهنگ و تمدن ایران‌زمین در طول اعصار مختلف در روستاها و شهرهای کوچک شکل‌ گرفته و در عین‌ حال تداوم‌ یافته، باید تلاش کنیم تا در عصر جدید، اهتمام ویژه به بهسازی بافت باارزش این مناطق داشته باشیم، لذا یکی از مهم‌ترین سیاست‌های این وزارتخانه و به‌تبع آن ادارات کل در استان‌های مختلف تلاش برای افزایش سطح کمی و کیفی حیات اجتماعی روستاییان با در نظر گرفتن شرایط زیستی تاریخی و طبیعی روستاها است.

آمارها حاکی است در حال حاضر بافت تاریخی ۷۰ روستا در پهنه استان اصفهان شناسایی‌ شده و در طی یک دهه اخیر تلاش شده تا با جلب همیاری فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها و به‌خصوص دهیاری‌ها از بافت ارزشمند تاریخی این روستاها حفاظت شود.

بی‌تردید یکی از شاخص‌ترین روستاهای استان اصفهان که با بهره‌گیری از تلاش‌های اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان اصفهان و همچنین مدیران محلی به شکل زیبایی حفاظت و کاربری تاریخی و گردشگری یافته روستای ابیانه است. به گونه‌ایی که در سال‌های گذشته پایگاه حفاظتی استانی در این روستا راه‌اندازی شد و پس‌ازآن با گسترش فعالیت‌های حفاظتی و گردشگری، سطح فعالیت این پایگاه از استانی به سطح ملی ارتقا یافت.

با این‌ حال طی یک دهه گذشته نیز بیش از ۲۸ روستای هدف گردشگری در استان اصفهان شناسایی شد که از این تعداد بافت ارزشمند برخی از آن‌ها همانند قهی، فریزهند و یا قورتان تا حد قابل قبولی حفاظت‌شده و درعین‌حال تلاش شده تا گردشگری روستایی نیز در این روستاها باهمت جوامع محلی شکل گیرد.

بی‌تردید با تداوم پدیده مذموم خشکسالی و همچنین آلودگی هوا در پهنه استان اصفهان، حفاظت از آثار ارزشمند روستاها درعین‌حال که به پایداری حیات اجتماعی و فرهنگی روستاها می‌انجامد می‌تواند نقش مهمی در توسعه گردشگری روستایی و توسعه اقتصاد محلی ایفا کند، لذا در حال حاضر با همکاری مدیران محلی شهرستان کاشان طرح بهسازی روستاهای این شهرستان به‌عنوان محور تاریخی و گردشگری شمال استان در دستور کار اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی این شهرستان قرار گرفته است.

در این میان مدیریت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان کاشان، روستای تاریخی پنداس را به‌عنوان اولین روستای منطقه با قدمتی در حدود ۷۰۰ سال انتخاب و طرح بهسازی روستاهای محور شمال استان اصفهان درزمینه حفاظت از بافت و آثار تاریخی را  به‌زودی در این روستا اجرا می‌کند.

با این وصف معتقدیم این اقدام مهم گامی ارزشمند در راستای پیوند میراث ارزشمند فرهنگی نیاکان با صنعت نوپای گردشگری به شمار رفته و به حفظ فرهنگ اصیل حیات اجتماعی روستاهای تاریخی ایران‌زمین خواهد انجامید.

انتهای پیام/

کد خبر 1402043002442
دبیر مهدی نورعلی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha