بخش خصوصی ۲ اثر جهانی خراسان رضوی را مرمت و احیا می‌کند

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی از مرمت و احیای دو اثر ثبت جهانی این استان توسط بخش خصوصی خبر داد.

به گزارش میراث‌آریا، سید جواد موسوی امروز سه‌شنبه چهارم آذر ماه ۱۴۰۴ گفت: کاروانسرای ثبت جهانی «زعفرانیه» در شهرستان سبزوار و «مهر» در شهرستان داورزن از طریق صندوق احیا و بهره‌برداری بناهای تاریخی برای مرمت و احیا به بخش خصوصی واگذار شده و مرمت و احیا می‌شود.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی ادامه داد: این بناهای تاریخی که در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و  اکنون نیز در کنار جاده مشهد- تهران قرار دارد، سال گذشته در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است.

موسوی درباره کاروانسرای زعفرانیه سبزوار اظهار کرد: این کاروانسرا  که بنای آن مربوط به دوره های صفویه و قاجاریه است، در هفدهم آذرماه سال ۱۳۶۴ با شماره ثبتی ۱۶۹۶ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده‌ بود.

او افزود: این کاروانسرا بر روی بنای متروکه کاروانسرایی مربوط به دوره صفوی و سلجوقی ساخته شده و دارای آب‌انباری قدیمی است که در ضلع جنوب غربی مجموعه کاروانسرا واقع شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی گفت: کاروانسرای زعفرانیه از نوع چهار ایوانی و دارای حیاط مرکزی و نیز اصطبل‌هایی در اطراف است که برای نگهداری اسبان و چهارپایان کاروانیان خسته از راه مورد استفاده بوده است، در بعضی از تاق نماهای کاروانسرا تزئینات مقرنس وجود دارد و پلان آن دارای هماهنگی، تقارن و تعادلی کم نظیر است و ساخت آن متأثر از سبک آذری و آجرکاری‌های آن متأثر از سبک رازی است.

او تصریح کرد: این کاروانسرا با پلان مربع مستطیل و به ابعاد ۳۷ در ۳۲.۵ متر در امتداد شمالی-جنوبی و به شیوه چهار ایوانی متشکل از ایوانچه ها، حجره ها و اصطبل هایی وسیع بر گرد یک حیاط مرکزی ساخته شده است.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی اظهار کرد: بیرون کاروانسرا را هفت برج دربر گرفته، در گوشه ها چهار برج مدور و در اضلاع شمال شرقی و غربی هر کدام یک برج نیم دایره تعبیه شده است و ارتفاع بنا در نمای بیرونی حدود ۶ متر است.

موسوی درباره کاروانسرای مهر شهرستان داورزن گفت: قدمت کاروانسرای مهر مربوط به دوران قاجاریه است که در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و مصالح آن آجر و ملات های آن از گل و گچ و آهک با قوس های جناقی و تاق‌های آهنگ، کلمبو و تزئینات آجرکاری مختلف در جای، جای کاروانسرا، هشتی، حیاط مرکزی و غرفه های پیرامون آن، اصطبل‌ها و نهایت شاه نشین‌های زیبای این ساختمان از فضاهای مختلف این کاروانسرا هستند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی تصریح کرد: این کاروانسرای‌ها را صندوق احیا و بهره‌برداری بناهای تاریخی به سرمایه گذار بخش خصوصی تحویل داده تا در مدت ۳۰ ماه مرمت و به مدت ۲۷ سال پس از مرمت توسط بخش خصوصی بهره برداری شود.

انتهای پیام/

کد خبر 1404090400282
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha