حمله به کاخ گلستان نقض صریح کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه و تعرض به میراث مشترک بشریت است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس کمیسیون ملی یونسکو در ایران، در نامه‌ای رسمی به مدیرکل یونسکو، با تشریح ابعاد انسانی، فرهنگی و حقوقی حملات اخیر آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران، هدف قرار گرفتن مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان را مصداق آشکار نقض کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه دانست و خواستار موضع‌گیری قاطع این نهاد بین‌المللی در قبال آن شد.

به گزارش خبرنگار میراث‌آریا، حسین سیمایی‌صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس کمیسیون ملی یونسکو جمهوری اسلامی ایران، در نامه‌ای خطاب به دکتر خالد العنانی، مدیرکل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو)، تجاوز نظامی مشترک اخیر از سوی ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونی علیه کشورمان را «نقضی نگران‌کننده از حقوق بین‌الملل، اصول بشردوستانه و کنوانسیون‌های جهانی» توصیف کرده است.

وی در این نامه تصریح کرده است: این تجاوز نه‌تنها موجب ویرانی شده، بلکه نقض آشکار تعهداتی است که جامعه جهانی برای پاسداری از جان انسان‌ها، کرامت انسانی و میراث‌فرهنگی بر آن‌ها تاکید دارد.

رئیس کمیسیون ملی یونسکو در ایران، برای تبیین ابعاد این رخداد، خسارات و نقض‌های صورت‌گرفته را در چهار حوزه آموزش، فرهنگ، ارتباطات و حقوق بشر دسته‌بندی کرده است.

در این نامه با اشاره صریح به هدف قرار گرفتن عامدانه یک مدرسه ابتدایی در میناب در تاریخ ۲۸ فوریه آمده است: این حمله به شهادت ۱۶۸ دانش‌آموز بی‌گناه انجامید؛ فاجعه‌ای اندوهبار که وجدان بشریت را جریحه‌دار می‌کند.

در ادامه تاکید شده است: حرمت مدارس به‌عنوان مناطق امن و صلح‌آمیز نقض شده و مکان‌هایی که باید محل رشد و پرورش کودکان باشند، به اهداف نظامی تبدیل شده‌اند؛ اقدامی که مغایر با اصول بنیادین حقوق بین‌الملل بشردوستانه است.

در بخش فرهنگ، وزیر علوم به حمله به کاخ گلستان اشاره کرده و نوشته است: حمله به کاخ گلستان که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، نقض کنوانسیون ۱۹۵۴ لاهه درباره حفاظت از اموال فرهنگی در زمان مخاصمات مسلحانه به شمار می‌رود.

وی تصریح کرد: تعرض به یک اثر ثبت جهانی، تخریب بخشی از میراث مشترک بشریت و تضعیف بنیان‌های حقوقی نظام بین‌الملل در حوزه صیانت از میراث‌فرهنگی است.

در بخش دیگری از این نامه آمده است: هدف قرار دادن عامدانه سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران (IRIB)، حمله‌ای علیه آزادی دسترسی به اطلاعات و حق عمومی برای دسترسی به اخبار حیاتی محسوب می‌شود. در این بخش تاکید شده است که تعرض به نهادهای رسانه‌ای، نقض صریح اصول پذیرفته‌شده در حوزه آزادی جریان اطلاعات است.

وزیر علوم در ادامه، با استناد به کنوانسیون‌های ژنو، از نقض تعهدات بین‌المللی در زمینه حفاظت از جمعیت‌های غیرنظامی و کادر درمانی سخن گفته و تصریح کرده است: حملات عمدی به بیمارستان‌ها و زیرساخت‌های متعلق به جمعیت هلال‌احمر، نقض آشکار حقوق بین‌الملل بشردوستانه است.

در این نامه همچنین تاکید شده است که هدف قرار دادن نظام‌مند زندگی غیرنظامیان و کرامت انسانی، بی‌اعتنایی به اصول پذیرفته‌شده جهانی در حوزه حقوق بشر و حقوق بین‌الملل بشردوستانه را نشان می‌دهد.

در بخش پایانی این مکاتبه رسمی آمده است: یونسکو به‌عنوان نهاد تخصصی سازمان ملل متحد که مأموریت آن ایجاد صلح از طریق همکاری‌های بین‌المللی در حوزه آموزش، علوم و فرهنگ است، در چنین شرایطی مسئولیتی منحصربه‌فرد و سنگین بر عهده دارد و نمی‌تواند در برابر تخریب نهادها و مکان‌هایی که برای حفاظت از آن‌ها ایجاد شده‌اند، نظاره‌گر خاموش باقی بماند.

سیمایی‌صراف در پایان با تاکید بر انتظار جمهوری اسلامی ایران از این سازمان بین‌المللی خاطرنشان کرده است: ما انتظار داریم یونسکو در برابر این نقض‌های حقوق بین‌الملل موضعی قاطع، روشن و تعیین‌کننده اتخاذ و این حملات را با شدیدترین عبارات ممکن محکوم کند. جهان برای پاسداری از حرمت جان انسان‌ها و میراث‌فرهنگی، به نقش‌آفرینی و رهبری یونسکو چشم دوخته است.

انتهای پیام/

کد خبر 1404121400675
دبیر مهدی نورعلی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha