بهزاد فرياديان اظهار داشت:پس از هفت سال وقفه در امر پژوهش که اين امر به علت نبود پوشش حفاظتي مناسب بوجود آمده بود در سال 88 نخستين فصل جديد کاوشهاي باستان شناسي در سطح محوطه تاريخي اسلامي سيمره دره شهر آغاز شد اين کاوش در يکي ازتپههاي مرتفع محوطه تاريخي رخ داد که منجر به کشف يکي از بناهاي مهم در سطح محوطه شد.
فرياديان متذکر شد:ايستايي تپه مورد کاوش و اطلاعات سطحي بر روي تپه انگيزه قابل توجهي ايجاد کرده بود تا بادقت تمام نسبت به عمليات کاوش هم از نظر زمان و هم از نظر کيفيت کار توجه ويژهاي اعمال شود.
مدير پايگاه پژوهشي دره شهر گفت:ايجاد ترانشه اي 20*20 و الحاقات پي درپي آن منجر به کشف يک سازه بزرگ با جهت جنوبي مايل به راست شده است. وجود يک دالان در مرکز با ارتفاع هفت متر از کف تا انتهاي سقف هلالي آن و اتاقها (حجره ها) سمت چپ و راست آن بانماي( ورودي) جنوبي حکايت از يک محل دادوستد و يا مکاني عام المنفعه دارد.
وي گفت: وجود اين اثر در مرکز شهر تاريخي با پلان به دست آمده و با مشاهده ديگر آثار معماري نه چندان مدفون در اطراف آن اين ادعا را تاييد ميکند.همچنين ايجاد و شکل دهي طاق نماهاي متعدد،شکوه و عظمت بنا را جلوهاي خاص نيز بخشيده است.
سرپرست هيات کاوش شهر تاريخي سيمره دره شهر تصريح کرد:يکي از فضاهاي تقريبا سالم در اين معماري مکشوفه، دالان مرکزي است که براساس شواهد به دست آمده چهار مرحله کف سازي و به عبارتي چهار دوره يا مرحله سکونت نيز به دست آمده است.
فرياديان افزود:دالان مرکزي در نخستين دوره يا قديميترين دوره سکونت، ارتباط خود را با اطاقها يا حجرههاي جناحين درسمت چپ و راست از طريق طاق نماهاي تعبيه شده باخود برقرار کرده است و در دورههاي جديدتر يعني دورههاي کف سازي يا سکونت مرحله دو تا چهار با مسدود کردن برخي از طاق نماها ارتباط داخلي خود را با زير مجموعه خود رفته رفته قطع و هر کدام ازحجرهها به صورت مستقل به حيات خود ادامه دادهاند.
وي با اشاره به ويژگيهاي معماري اين اثر مکشوفه گفت:مصالح سنگ و گچ با ديوارهاي قطور بعضا تا 130 سانتي متر عرض،تزئينات گچبري بر روي طاق نماها و قطعات يافت شده گچبري در نقش گل و گياه و نقوش هندسي، طاق قوسهاي هلالي شکل و همچنين طاقچههاي کوچک و بزرگ از جمله ويژگيهاي معماري اين اثر مکشوفه است.
مدير پايگاه پژوهشي دره شهر عنوان کرد:ايستايي ديوارها تا بخشي از قوس طاق سقف هر کدام از فضاهاي به دست آمده نشان از استحکام ،دقت و اهميت معمارانه در ساخت بنا بوده است.
اين مقام مسئول يادآور شد:وجود مصالح سنگ و گچ در معادن محلي و به راحتي در دسترس قرارگرفتن اين مصالح بومي محلي در انگيزه متوليان و معماران در نوع ساخت بنا بيتاثير نبوده و قطور و مرتفع بودن ديوارها در حفظ دماي مناسب داخل فضاي اتاقها نيز نقش بسزايي داشته است.
فرياديان ادامه داد:کشف گچبري در اشکال هندسي به صورت تک بعدي و سه بعدي و بعضا رنگ آميزي شده و همچنين ظروف شيشهاي ، سفالي و فلزي و انبوهي از سربارههاي فلز در لابه لاي ساختارهاي بدست آمده؛ اهميت،شکوه و زيبايي شهر تاريخي در زمان حيات خود را براي نسل حاضر و آيندگان به جاي گذاشته است.
سرپرست هيات کاوش شهر تاريخي سيمره دره شهر ادامه داد:نقوش کنده،افزوده و برجسته در طرحهاي مختلف بر روي بدنه ظروف سفالي و تنوع رنگ لعابهاي بيروني و داخلي آنها و همچنين ظرافتي که در ساخت يافتههاي شيشهاي به کار رفته است اهميت و زيبايي همه جانبه اين شهر تاريخي را نشان ميدهد./117
انتهای پیام/