آثار تاریخی منطقه خوروین، شب گذشته، چهارم دی ماه، با حضور مسعود سلطانیفر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به کشور بازگردانده شد. اشیای تاریخی منطقه خوروین که حدود 50 سال پیش در بیخبری و به دور از چشم ایرانیان با ترفندهای مختلف در چند بخش از کشورمان به سرقت رفته بود امروز پس از نیم قرن در مراسمی باشکوه که در شان تمدن و تاریخ ایران بزرگ است در موزه ملی آرام گرفت.
به گزارش میراث آریا(chtn) اشیاء تاریخی منطقه خوروین شب گذشته با حضور مسئولین سازمان میراث فرهنگی، جمع کثیری از خبرنگاران و فعالان عرصه میراث فرهنگی، توسط هواپیمای اختصاصی به فرودگاه مهرآباد تهران رسید، آثار تاریخی منطقه خوروین ساوجبلاغ ساعت 20:40 پنج شنبه، چهارم دی ماه با همراهی تیم سازمان میراث فرهنگی متشکل از اسماعیل آبادی ذیحساب و مدیر امور مالی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمدرضا زاهدی کارشناس موزه سازمان و نقی زاده محجوب مدیرکل امور حقوقی سازمان که برای انجام امور بازگرداندن اشیاء به کشورمان راهی بلژیک شده بودند، به کشور بازگردانده شد.
مسعود سلطانیفر معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در لحظه خروج این آثار تاریخی از هواپیما با حضور در جمع خبرنگاران گفت: بازگشت این اشیای تاریخی باارزش را که ماحصل 33 سال کشمکش حقوقی سیاسی و فرهنگی است را به مردم شریف ایران، خانواده معظم شهدا، رهبر معظم انقلاب و دوستداران میراث فرهنگی کشور تبریک می گویم.
وی در ادامه با اشاره اجمالی به پرونده حقوقی اشیا تاریخی خوروین افزود: این اشیا حدود 53 سال قبل به صورت غیرقانونی از کشور خارج شده بود. از سال 1360 با مطلع شدن جمهوری اسلامی ایران از محل این اشیا در یکی از موزههای کشور بلژیک، ایران ادعای حقوقی خود را مطرح کرد و منازعه حقوقی بین ایران و بلژیک آغاز شد.
معاون رئیسجمهور تصریح کرد: این منازعه حقوقی 33 سال طول کشید، در این مدت 2 بار رای بر علیه ایران صادر و بحث مربوط به مالکیت ایران بر این اشیا نادیده گرفته شد، اما خوشبختانه با پیگیری های مستمری که صورت گرفت در مهر ماه 1392 دوباره دیوان عالی بلژیک تقاضای استیناف ایران را پذیرفت.
رئیس سازمان میراث فرهنگی ادامه داد: با تلاش و دفاعیات حقوقی که به عمل آمد وبه دنبال جلسه رسیدگی مهر ماه ۱۳۹۲ در دیوان عالی کشور بلژیک، رای دادگاه استیناف (مبنی بر شمول مرور زمان نسبت به ادعای مالکیت ایران) نقض شد و پرونده به شعبه دادگاه استیناف هم عرض در «لی یژ» سپرده شد که به حکم این دادگاه در آبان ماه سال 1393 رای به نفع جمهوری اسلامی ایران صادر شد.
سلطانیفر با اشاره به اینکه 349 شی تاریخی منطقه خوروین ساوجبلاغ در این مجموعه وجود دارد، گفت: پس از اینکه مالکیت ایران در این دادگاه به اثبات رسید، دوشنبه همین هفته، هیاتی از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به کشور بلژیک فرستاده شد. اشیاء به سرعت از موزه سن کانتر به سفارت ایران در بلژیک منتقل و با استفاده از یک هواپیمای اختصاصی به کشور بازگردانده شد.
معاون رئیسجمهور یادآور شد: این اشیاء از کاوشهای دو تپه منطقه خوروین به دست آمده است. از این مجموعه تعداد 228 قطعه هم اکنون در موزه ملی ایران نگهداری میشود که با بازگرداندن اشیایی که در بلژیک بود، این مجموعه امروز به صورت کامل در کشورمان نگهداری می شود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی افزود: مجموعه اشیاء منطقه خوروین بسیار گرانبها و باارزش است و به زودی با رعایت الزامات حفاظتی در قالب نمایشگاهی در معرض دید عموم مردم قرار میگیرد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی در ادامه قیمتگذاری برای این مجموعه را زمانبر دانست و افزود: این اشیاء متعلق به دوره اواخر هزاره دوم و هزاره اول قبل از میلاد است و تاکنون قیمت گذاری نشده است.
سلطانیفر در پاسخ به این سوال که سازمان میراث فرهنگی در موزه پروندههای مشابه و استرداد اشیای تاریخی کشورمان چه اقداماتی انجام داده است، گفت: در حال حاضر دو پرونده دیگر در محاکم داریم یکی در آمریکا و دیگری در اروپا، احکامی که در دو سال گذشته در رابطه با این پرونده ها صادر شده به نفع ما بوده اما مدعیان دوباره تقاضای تجدید نظر کردند.
وی ادامه داد: کارشناسان حقوقی سازمان میراث فرهنگی و بخش حقوقی ریاست جمهوری تلاش دارند که احکام دیگری را در رابطه با این پروندهها بگیرند تا بتوانیم اشیای تاریخی را که به ناحق و غیرقانونی از کشورمان خارج شده طی ماهها و سالهای آینده به کشور بازگردانیم.
معاون رئیسجمهور تصریح کرد: این دو پرونده مربوط به الواح هخامنشی و چغامیش است که پرونده چغامیش در مراحل نهایی است و در مورد الواح هخامنشی هم در دو مورد رای به نفع ما صادر شده اما مدعیانی که به این پرونده ارتباط ندارند و در محاکم دیگری که با ایران داشتند رای به ضررشان صادر شده است تقاضای توقیف این الواح را ارائه کردند، ما در رابطه با این پروندهها حضور و تلاش جدی داشتیم و امیدواریم به زودی مراحل پایانی طی شود.
مراحل شناسایی و بررسی در موره ملی ایران انجام میشود
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی هم شب گذشته در فرودگاه مهر آباد از شناسنامه دار شدن اشیای تاریخی خوروین خبر داد و گفت: بررسی و شناسایی اشیاء در موزه ملی ایران توسط متخصصین و کارشناسان خبره انجام میشود.
وی ادامه داد: پس از پایان مراحل شناسایی و بررسی، این اشیاء طی نمایشگاهی رونمایی میشود و در معرض دید علاقه مندان قرار می گیرد، همچنین در حاشیه این نمایشگاه کارگاه علمی مختص کاوشهای منطقه خوروین برگزار میشود.
معاون میراث فرهنگی تصریح کرد: چون این اشیاء متعلق به شهر البرز است ما از مسئولین میراث فرهنگی این استان خواستیم تا محل اختصاصی را برای نگهداری این اشیاء در نظر بگیرند که در صورت فراهم شدن این مکان و رعایت اصول ایمنی و حفاظتی، اشیاء خوروین پس از پایان دقیق مراحل شناسایی به استان البرز منتقل میشود.
طالبیان با بیان اینکه اشیاء تاریخی خوروین به صورت غیرقانونی و قاچاق از کشورمان خارج شده بود، یادآور شد: منطقه خوروین دو بار مورد کاوش قرار گرفته است، یک بار توسط علی حاکمی و بار دیگر توسط واندنبرگ که اشیاء پس از کاوش قاچاق شده است.
معاون میراث فرهنگی با اشاره به اینکه اشیاء تاریخی خوروین در دانشگاه و موزه در کشور بلژیک مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفته است، اضافه کرد: در مورد اشیاء خوروین هم یک جریان فرهنگی وجود داشته است و چون افرادی که بر روی این اشیاء کار مطالعاتی انجام می دادند می دانستند اشیاء متعلق به ایران است در عین انجام تحقیقات از اشیاء مواظبت می کردند.
طالبیان افزود: براساس اطلاعاتی که ما داریم اشیاء تاریخی خوروین به مدت 15 سال در بسته بندی های خاصی نگهداری شده است و بنا بر حکم دادگاه هیچ کس اجازه باز کردن این بسته ها را نداشته و زمانی که رای به نفع ایران صادر شده افرادی که این بسته ها را باز کردند از دیدن اشیاء داخل آن متعجب بودند.
معاون میراث فرهنگی در ادامه گفت: با توجه به اینکه اشیای خوروین زمان بسیار زیادی در حالت بسته بندی شده نگهداری شده است به مرمت های مختصری نیاز دارد.
انتهای پیام/