پژوهشگاه مرجع مهم دانش و تجربه در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری است

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، پژوهشگاه را مرجع مهم دانش و تجربه در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری دانست و گفت: انتظار داریم وزارتخانه خواسته‌ها و نیازهای خود را دقیق به ما اعلام کند تا ما نیز با برنامه‌ریزی و حمایت مالی مناسب، در قالب پژوهش‌های بنیادی و کاربردی پاسخگو باشیم.

به گزارش میراث آریا، محمدابراهیم زارعی، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری امروز شنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴ در نشست با دستیاران ستادی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی که در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد، با اشاره به جایگاه علمی پژوهشگاه گفت: این نهاد پس از وزارت علوم و وزارت بهداشت، بیشترین ارجاعات علمی را در مقالات علمی کشور دارد، اما متأسفانه هنوز به‌درستی در بدنه وزارتخانه خودمان معرفی نشده است.

او تأکید کرد: این پژوهشگاه به‌عنوان مهم‌ترین نهاد پژوهشی حاکمیتی در زمینه میراث فرهنگی اعم از ملموس، ناملموس، منقول و غیرمنقول فعالیت می‌کند و در حوزه‌هایی چون مردم‌شناسی، زبان‌شناسی، باستان‌شناسی، حفاظت و مرمت، ابنیه و بافت‌های تاریخی و فرهنگی، میراث طبیعی، گردشگری و هنرهای سنتی، اقدامات پژوهشی گسترده‌ای انجام داده است.

زارعی با اشاره به سابقه تاریخی پژوهشکده مردم شناسی مجموعه گفت: پژوهشکده مردم شناسی به‌زودی ۹۰ ساله می‌شود. این قدمت، گنجینه‌ای از دانش و تجربه است که باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد. اسناد تاریخی و مجوزهای باارزشی در حوزه های مختلف در اختیار داریم، از جمله سند اولین مجوز برای پژوهش در مورد کاوشهای باستان شناسی با امضای ایرج میرزا رئیس اداره عتیقات مربوط به سال ۱۲۸۷ شمسی است، هم‌اکنون ۱۰ها هزار سند از این دست تحت عنوان یک پروژه توسط مرکز اسناد و کتابخانه پژوهشگاه در حال بارگذاری است.

او افزود: باستان‌شناسی، ابزاری مستند برای پیوند اقوام ایرانی است و قوام و دوام سرزمین ما در آثار مکشوفه آن نهفته است. پژوهشکده ابنیه و بافت ما، به مطالعه بافت‌هایی می‌پردازد که بدون پژوهش رها شده‌اند و تلاش دارد زبان‌ها، گویش‌ها و کتیبه‌ها را در بستری علمی تحلیل کند. همه اینها در نهایت به زبان فارسی، به‌عنوان بند تسبیح زبان و گویش‌های مختلف اقوام ایرانی، متصل می‌شود.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بیان کرد: وقتی از زبان‌های قومی صحبت می‌کنیم، در واقع از پشتوانه‌های زبان فارسی حرف می‌زنیم. زبان فارسی زبان معیار ماست و موجب وحدت ملی شده است.

زارعی از وجود شعر سعدی در کتیبه‌های مساجد چین و نام تاریخی «ماوراءالنهر» برای آسیای مرکزی به‌عنوان شواهدی از گستره فرهنگی ایران بزرگ یاد و تصریح کرد: پژوهشکده حفاظت و مرمت ما، تنها به ترمیم و چسب زدن اشیا نمی‌پردازد، بلکه کار پژوهشی عمیق انجام می‌دهد. آزمایشگاه‌های ما با وجود کمبود منابع، بسیار توانمند هستند.

او گروه گردشگری پژوهشگاه را یکی از مهم‌ترین بخش‌ها دانست و گفت: گردشگری ما با فرهنگ، جغرافیا و طبیعت گره خورده و پژوهشگاه در این زمینه مکلف به حمایت از برنامه‌های راهبردی وزارتخانه است.

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری همچنین به وجود گروه‌های تخصصی مانند میراث طبیعی و هنرهای سنتی اشاره کرد و افزود: این گروه‌ها ویترین وزارتخانه هستند و باید با حمایت کامل، فعالیت خود را توسعه دهند. انتظار داریم وزارتخانه خواسته‌ها و نیازهای خود را دقیق به ما اعلام کند تا ما نیز با برنامه‌ریزی و حمایت مالی مناسب، در قالب پژوهش‌های بنیادی و کاربردی پاسخگو باشیم.

در بخش دیگری، برخی از روسای پژوهشکده‌ها و گروه‌های پژوهشگاه پیشنهاد دادند تا نشست‌های تخصصی و کارشناسی‌ با حضور پژوهشگران و دستیاران ستادی که از بنیه علمی و تجربه اجرایی مناسبی برخوردار هستند، برگزار شود تا کیفیت فعالیت‌ها و خروجی‌های پژوهشی به سطح مطلوب‌تری ارتقا یابد.

همچنین در این جلسه تعدادی از دستیاران ستادی به ارائه پیشنهادات و نظرات خود در زمینه همکاری بهتر و بیشتر با پژوهشگاه پرداختند و قرار شد این جلسات به طور منظم و هفتگی برگزار شود.

در بخش پایانی نیز، حدود ۱۵ نفر از دستیاران ستادی وزارتخانه به عنوان رابطان علمی و پژوهشی دوسویه وزارتخانه و پژوهشگاه و همچنین معاونان و مشاوران پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری حضور داشتند.

انتهای پیام/

کد خبر 1404021300825
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha