بازبيني باستان‌شناختي \"نوشيجان تپه\" در ملاير

مهرداد ملک‌زاده در گفتگو با ميراث آريا(CHTN) افزود: در حال حاضر گمانه‌زني تعيين حريم محوطه تاريخي \"نوشيجان تپه\" را انجام مي‌دهيم .

وي با بيان اينکه \"نوشيجان تپه\" يکي از مهمترين مجموعه‌هاي باستان‌شناختي مربوط و منصوب به دوره مادهاست ،تصريح کرد:در کشور چندين محوطه انگشت‌شمار متعلق به دوره عصر آهن 3 با ويژگي‌هاي خاص است که از اين محوطه ها مي توان به \"نوشيجان تپه\" اشاره کرد.

ملک‌زاده اضافه‌کرد: همچنين \"باباجان تپه نورآباد\" و \"لايه 2 گودين تپه کنگاور\" نيز از ديگر محوطه‌هاي تاريخي متعلق به عصر آهن 3 هستند .

وي با بيان اينکه اين محوطه‌ها وضعيت معماري خاصي در تاريخ معماري ايران دارند ،متذکر شد: محوطه تاريخي \"نوشيجان تپه\" داراي يک نيايشگاه غربي ،مرکزي و تالار ستوندار و مجموعه انبار بوده که با دژ و ديوارها و بارويي در برگرفته شده است .

سرپرست هيات کاوش‌هاي باستان‌شناسي محوطه تاريخي \"نوشيجان تپه\" خاطر‌نشان‌کرد: در اين محوطه تاکنون گمانه‌زني‌هاي مختلفي انجام داده ايم و به نظر مي‌رسد در اين مکان يک نيايشگاه وجود داشته است که براي حفظ آن اين مکان پر شده است .

وي همچنين گفت: \"نوشيجان تپه\" بنايي تخريب شده نيست و احتمالا در دوره هخامنشيان از درون با سنگ پر و بخش‌هاي بيروني آن نيز با خشت و سنگ استتار شده ، اين بنا به طور کامل سالم بدست آمده است و به همين علت از آن به عنوان يکي از معجزات باستان شناسي ياد مي شود.

ملک‌زاده تصريح کرد :با مطالعه و بازبيني باستان‌شناختي \"نوشيجان تپه\" گام اساسي براي بازشناسي محوطه و تعيين عرصه و حريم قانوني برداشته مي‌شود.

خاطر نشان ‌مي شود؛ نوشيجان آتشکده و قلعه‌اي باستاني در ۶۰ کيلومتري جنوب همدان و ۲۰ کيلومتري غرب ملاير در منطقه‌اي به نام \"شورکات\" و در کنار رودخانهٔ حرم‌آباد است. با کاوش‌هاي باستان‌شناسان دراين تپه باستاني سه طبقه شناسايي شد که طبقه اول را به مادها، طبقه دوم را به هخامنشيان و طبقه سوم را به ساسانيان نسبت مي‌دهند. اين تپه در سال ۱۳۴۶ در فهرست آثار ملي به ثبت رسيده‌است.

بقاياي آثار بدست آمده از اين تپه مربوط به مادها و شامل :بناي قديمي جبهه غربي تپه که نخستين آتشگاه است ، تالار ستون‌دار آپادانا ، معبد اصلي ، اتاق‌ها و انبارها و تونل که احتمالاً ايجاد آن جنبه امنيتي داشته‌است.
/104

انتهای پیام/

کد خبر 1387032837