مردمشناس وي در ادامه خاطرنشان کرد: نوروز در فرهنگ سرزمين ايران دورههاي پيش از اسلام و اسلامي داراي شرايط، عناوين و حوادث متعلق به نوروز است که تمامي اين موارد جنبه تقدس دارد.
وي با بيان اينکه همزمان با ايجاد تخت جمشيد در گستره فرهنگ هخامنشي بزرگ آن روز، نمونههاي الگوي کوچک ديگري از بناها به مناسبت نوروز ساخته شدند افزود: به عنوان مثال در ارگ بخارا هر ساله در نوروز يک خروس قرباني ميکردند.
شکرائي با اشاره به تحقيقهاي جامع انجام شده در مورد برجهاي ايران ازجمله برج رادکان بيان داشت: جشن نوروز، مهرگان و جشنهاي ديگر از طريق نور هدايت شده از داخل دريچههاي اين برج تشخيص داده ميشدند البته اين برج همانند تخت جمشيد براي نوروز ساخته نشده است.
وي در مورد ارتباط ميراث کشاورزي با نوروز گفت: به لحاظ بنيادي،تمامي اسطورههاي مربوط به بنياد نوروز، در حوزه جنوب غرب و حوزه شرق ايران مربوط به مرگ و باززنده شدن خداي گياهان(نماد کشاورزي)است که هنوز نيز عناصر باقيمانده اين اسطورهها را در گوشه و کنار ايران ميبينيم.
به گفته اين مقام مسئول؛ اگرچه اين اسطورهها به صورت کهن، اسطوره نيستند که با حکومت در پيوند باشند اما در باورهاي عامه مردم استقرار پيدا کردهاند.
وي با اشاره به آئينهاي بارانخواهي که سالها در شمار آئينهاي مربوط به مقدم نوروز و در برخي نقاط پس از نوروز اجرا ميشوند اظهارداشت: علاوه بر آئينهاي بارانخواهي رسمهاي سنتي بسياري به صورت حرکت نمادين نمايشي چون بذر پاشي، برداشت محصول،شخم زدن و...در مورد کشاورزي اجرا ميشوند.
شکرائي در پايان با بيان اينکه سمنو غذاي سنتي و مقدس ايران در تمام کشورهاي حوزه نوروز نيز رواج دارد بيان داشت: در تاجيکستان با پخت غذاي آن، جشن سمنو ميگيرند./119
انتهای پیام/