زبان فارسی، زبان دیپلماسی در خلیج فارس

رئیس پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری در مراسم رونمایی از ۱۱ جلد کتاب مستند درباره خلیج فارس، با اشاره به پیشینه تمدنی و پیوندهای فرهنگی ایران با کرانه‌های جنوبی، از اسناد تازه‌ای در اثبات نفوذ زبان و فرهنگ پارسی در منطقه پرده برداشت.

به گزارش خبرنگار میراث‌آریا، محمدابراهیم زارعی امروز دوشنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۵ با اشاره به سندی تاریخی متعلق به سال ۱۸۰۹ میلادی (دوران فتحعلی‌شاه قاجار) گفت: نامه امیر یا امام عمان و زنگبار به ژنرال گاردان (فرستاده فرانسه)، سندی تکان‌دهنده از عمق نفوذ فرهنگ ماست. این نامه که درباره روابط با فرانسه است، به زبان فارسی و با خط نستعلیق شکسته بسیار زیبا نگاشته شده؛ این نشان می‌دهد که تا دو قرن پیش، نه تنها حاکمان منطقه به فارسی مکاتبه می‌کردند، بلکه کاتبان و دیوان‌سالاران آنان نیز مسلط به ظرافت‌های خط و زبان فارسی بوده‌اند.

پیشینه پژوهش در ایران، فراتر از قدمت برخی کشورها

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با مقایسه نهادهای علمی ایران با کشورهای منطقه خاطرنشان کرد: در حالی که برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس قدمتی کمتر از ۳۰ یا ۱۰۰ سال دارند، پژوهش‌های باستان‌شناسی ما ۱۱۷ ساله و مطالعات مردم‌شناسی ما ۹۰ ساله است.

او افزود: این یعنی قدمت نهادهای علمی ما از کل تاریخ برخی از این کشورها بیشتر است. ما سرزمینی کهن با تاب‌آوری تمدنی بالا هستیم که ریشه در اهلیت و عشق ساکنان این مرز و بوم به خاکشان دارد.

تأثیر جنگ بر توقف طرح‌های پژوهشی کرانه‌های خلیج فارس

رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با ابراز تأسف از وقفه ایجاد شده در برخی کاوش‌های مرتبط گفت: ما در کرانه‌های شمالی خلیج فارس و دریای مکران، آثار تمدنی بی‌شماری در لایه‌های باستان‌شناسی داریم. اما متأسفانه تحمیل دو جنگ بزرگ به این سرزمین (دفاع مقدس و درگیری‌های متجاوزان)، باعث شد بسیاری از برنامه‌های پژوهشی ما در این مناطق به نتیجه نهایی نرسد. صلح و آرامش، زمینه اصلی بازشناسی میراث نایافته ماست.

ضرورت تقویت هویت ملی به دور از افراط و تفریط

او در پایان با تأکید بر لزوم ترویج «ایران‌دوستیِ واقع‌گرایانه» افزود: ما باید بر اساس مستندات و مدارک علمی حرف بزنیم. یافته‌های ما در سایت‌هایی چون چهارسفله و دیگر نقاط ساحلی، گواه صادق حاکمیت و حضور ماست. وظیفه نسل جدید دانشگاهی و پژوهشگران این است که با عشق به ایران و به دور از افراط و تفریط، آن بخش‌های ناپیدای تاریخ تمدنی ما در خلیج فارس را از دل خاک بیرون کشیده و برای جهانیان اثبات کنند.

انتهای پیام/

کد خبر 1405021400901
دبیر مرضیه امیری

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha