محمد ميرشکرايي اضافه کرد: استان گلستان از شمال به رودخانه اترک، از جنوب به کوههاي البرز، از شرق به کوههاي خراسان و از غرب نيز به درياي مازندران منتهي ميشود.
وي با بيان اينکه استان گلستان داراي 3 گروه انساني چون مردمان بومي، آرياييها و ترکمنها از زمان گذشته است افزود: ورود آرياييها از 2 هزار سال پيش از ميلاد به اين سرزمين آغاز شد.
ميرشکرايي با اشاره به ورود آرياييها به صورت مسالمتآميز و بر هم کنش فرهنگي بيان داشت: در تحليل مطالعات و تحقيقات مردمشناسي، اسطوره شناسي و باستانشناسي، تفکيک مردم بومي و آرياييها در اين سرزمين بسيار مشکل است.
اين ايران شناس با بيان اينکه گروه سوم پس از آرياييها به صورت هجوم و مسالمتآميز به اين سرزمين مهاجرت کردند گفت: ترکمنها به عنوان گروه سوم به صورت مسالمتآميز وارد ايران شدند.
وي ورود اقوام ديگر به ايران از جمله مغولها را ويرانگر توصيف کرد و بيان داشت: سه گروه ياد شده از جمله ترکمنها، باقيمانده گروه طبري و ساکنان اصلي سرزمين هنوز در منطقه گلستان وجود دارد.
ميرشکرايي شغل گروههاي ترکمن در منطقه گلستان را دامدار کوچکنده عنوان کرد و افزود: ساختار معماري خانههاي ترکمن به طور شايسته، معماري کوچروي آنها را نشان ميدهند.
وي آرياييهاي مهاجر به اين منطقه را دامداران يکجانشين معرفي کرد که کوچ نميکردند.
اين مقام مسئول عناصر فرهنگي ترکمنها را ماندگار بيان کرد و در ادامه به رسم مرسوم در ترکمن به نام آققويون اشاره کرد و گفت: در اين رسم به مناسبت 63 سالگي مردها و همسان شدن آنها با سن پيامبر (ص) گوسفند سفيد قرباني ميکردند.
وي نقش قاليها را يکي از عناصر عمده فرهنگي دانست و يادآور شد: نقش قالي ترکمن برگرفته از فرهنگ ايران است.
ميرشکرايي سنگ مزارهاي ترکمن به ويژه سنگمزارهايي با شاخ قوچ را از نمودهاي زيبا و زنده فرهنگ ترکمن عنوان کرد و گفت: اين طرح شاخ قوچ در زير تيرهاي چوبي خانهها و نقش نمدهاي اين سرزمين نيز به کار رفته است. /119
انتهای پیام/