نگاهی به زندگی روایت نشده «شهید مفتح»/ مبارز سیاسی و مجاهد فرهنگی که شیفته امام(ره) بود

محمد مفتح یکی از روحانیون مبارز زمان پهلوی بود که به صورت علنی و غیرعلنی مخالفت خود از رژیم پهلوی را در سخنرانی‌ها و جلسات بیان می‌کرد.

خبرگزاری میراث آریا: مفتح یکی از روحانیون مبارز در زمان شاه بود. او در سال ۱۳۰۷ در خانواده‌ای روحانی در روستای کله سر در شهرستان فامنین استان همدان متولد شد و پدرش، محمود مفتح، از روحانیان همدان بود. او در دوران زندگی خود اقدامات مهمی برای کشور انجام داد که یکی از آنها تاسیس مسجد قبا بود.

امروز 27 آذرماه، به مناسبت سالروز شهادت «محمد مفتح» مروری خواهیم داشت بر زندگی او از تولد تا شهادت.

** تحصیلات، تدریس و برگزاری جلسات شبانه سیاسی

در همدان نزد افرادی مانند ملاعلی معصومی همدانی، دروس اولیه فقه را فرا گرفت و در سال ۱۳۲۲ و در ۱۵ سالگی برای ادامه تحصیل راهی شهر قم شد. مفتح تحصیلات حوزوی را در قم نزد روح‌الله خمینی، حسین طباطبایی بروجردی و محمدحسین طباطبایی گذراند.

اوعلاوه بر این که یکی از مدرسین معروف حوزه علمیه قم شد، موفق به اخذ درجه دکتری در رشته فلسفه شد. علاوه بر این او در دبیرستان دین و دانش و دبیرستان حکیم نظامی نیز تدریس می‌کرد. او در کنار تدریس علم فقه و فلسفه از فعالیت های سیاسی خود نیز غافل نبود و جلساتی با حضور طلاب و دانش آموزان در زمینه مسائل روز برپا می‌کرد.

** فعالیت‌های سیاسی و تبعید

او قبل از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران، مقاله های متعددی در روزنامه‌ها و مجله های اسلامی می‌نوشت و به جذب دانشجویان و طلاب می پرداخت و در شهرهای مختلف علیه حکومت پهلوی سخنرانی می کرد که این کار او باعث شد رژیم پهلوی او را به زاهدان تبعید و از ورود او به استان خوزستان ممانعت کند. او همچنین برای سخنرانی به شهرهای مختلف ایران مانند آبادان، اهواز، خرمشهر، کرمان، اصفهان، یزد و شیراز سفر می کرد. همچنین کتاب هایی چون اسلام بر سر دوراهی، زیارت خرافه حقیقت ،کودک نیل یا مرد انقلاب، ره آوردهای استعمار، روش اندیشه، دعا عامل پیشرفت یا رکود از تالیفات او بود.

** زندگی شخصی

مفتح در سال ۱۳۲۸ با تنها دختر حیدرعلی جابری انصاری از آیت الله‌های همدان ازدواج کرد که با او چهار پسر و چهار دختر داشت. محمد مهدی پسر بزرگ مفتح که داماد محمد محمدی گیلانی است، از زادگاهش به نمایندگی مجلس شورای اسلامی رسید و تاکنون به جز در دوره ششم در همه ادوار مجلس نماینده بوده‌است. محمد هادی فرزند هفتم مفتح، استادیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی قم است که هم‌اکنون ریاست مرکز اسلامی هامبورگ را بر عهده دارد.

** تاسیس مسجد قبا و سرپرستی کمیته استقبال

مفتح در سال 1355 مسجد قبا را در تهران تأسیس کرد و یکی از امامان جماعت آن مسجد شد. همچنین پس از انقلاب ۱۳۵۷ و بازگشت امام خمینی (ره) به ایران یکی از اعضای اصلی تشکیل دهنده کمیته استقبال بود و سرپرست کمیته ۴ انقلاب اسلامی و رئیس دانشکده الهیات تهران شد.

** دستگیری و زندان به دلیل تشکیل کلاس‌های مذهبی

مفتح پس از تعطیلی حسینیه ارشاد در مسجد جاوید یک گروه آشوب تشکیل داد، و ریاست آن را به عهده گرفت. در این مسجد کلاسهای فلسفه، نهج البلاغه و تفسیر قرآن تشکیل داد تا از این راه جوانان و دانشجویان را به طرف مسجد بکشاند. در سال ۵۴ حکومت پهلوی، مسجد را تعطیل و مفتح را به زندان انداختند. پس از آزادی از زندان، فعالیت سیاسی نیمه مخفی خود را علیه حکومت پهلوی همراه با روحانیت مبارز آغاز کرد.

** برپایی نماز عید فطر

مفتح در سال ۱۳۵۷ در تپه‌های قیطریه نماز جماعت عید فطر خواند و بعد از اقامه نماز، اولین تظاهرات چند ده هزار نفری علیه پهلوی آغاز شد. در این راهپیمایی مردم دعوت به راهپیمایی دیگری در ۱۶ شهریور شدند و در روز ۱۶ شهریور مأموران حکومت پهلوی، مفتح را به شدت مضروب کرده و روز بعد او را دستگیر و به مدت دو ماه به زندان انداختند.

** نحوه و دلیل شهادت

او به دلیل مخالفت با برگزاری جلسه هایی توسط گروه فرقان، به مخالفت با آنها پرداخته بود و به همین دلیل در لیست ترور آنها قرار گرفت. در ۲۷ آذر ۱۳۵۸ هنگام ورود به دانشگاه تهران توسط گروه فرقان هدف گلوله قرار گرفت و به همراه دو محافظش جواد بهمنی و اصغر نعمتی در مقابل دانشکده الهیات دانشگاه تهران با رگبار گلوله به شهادت رسید.

** حضور مفتح در سریال «معمای شاه»

یکی از آثار نمایشی که در این سالها به فعالیت های سیاسی شهید مفتح پرداخت، سریال «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی بود. نقش مفتح را در این سریال اسکندر کوتی گزارشگر فوتبال ایفا می‌کرد.

** تشییع و خاکسپاری

پیکر محمد مفتح و دو تن از محافظانش به در ساعت ۹ صبح روز چهارشنبه ۲۸ آذر ۱۳۵۸ تشییع شد. او را در صحن حرم فاطمه معصومه (س) در قم به خاک سپردند. همچنین امام خمینی (ره) روز شهادت او را «روز وحدت حوزه و دانشگاه» نامید.

انتهای پیام/

انتهای پیام/

کد خبر 14010927586357